Hyppää pääsisältöön

Bitcoin ja haastajat - Taistelu elintilasta vai höynäytettävistä?

Oskari Kivimäki myy Melrosen Got It Made -levyn Matti Toivoselle bitcoineilla Levykauppa Äxässä 24.2.2015
Bitcoin kelpasi Oskari Kivimäelle levykauppa Äxässä, kun Matti Toivonen osti Melrosen Got It Made -albumin. Bitcoinia on vaikea väärentää. Mutta onko se rahaa? Ja mitä ovat sen kilpailijat, jotka lupaavat helppoa ja varmaa rikastumista? Oskari Kivimäki myy Melrosen Got It Made -levyn Matti Toivoselle bitcoineilla Levykauppa Äxässä 24.2.2015 Kuva: Niina Mattus/YLE levykauppa

Internetiin on kehkeytynyt uusia keksintöjä, jotka muistuttavat kovasti rahaa. Moni uskottelee, että kryptovaluutalla rikastuu helposti ja varmasti. Osa uskoo, Puoli seitsemän toimittaja Matti Toivonen ei.

Virtuaalinen raha kulkee älypuhelimen digilompakossa. Sähköisen rahan edelläkävijällä Bitcoinilla voi maksaa muutamassa kivijalkakaupassakin.

Bitcoin koki aluksi huiman arvonnousun: yhdellä Bitcoinilla sai jopa 1 100 dollaria. Tämän kirjoitushetkellä bitcoinin hinta on noin 272 dollaria tai 258 euroa.

Menestys tietysti sai kopioijat liikkeelle. Nykyään verkossa on virtuaalirahoja satamäärin. Niiden kehitystä voi seurata esim. sivustolta coinmarketcap.com.

Ainutlaatuinen mahdollisuus?

Yksi Bitcoinin tuoreimpia kilpailijoita on OneCoin. OneCoin-herätyksen on saanut jo tuhannet suomalaiset.

Puhemieheksi on noussut yritteliäs karikatyyritaiteilija Tommi Vuorinen Nokialta, verkostomarkkinoinnista innostunut synnynnäinen myyntimies.

Tommi Vuorinen, OneCoin-valuutan puuhamies Matti Toivosen haastattelussa 26.2.2015 Vltavassa
Tommi Vuorinen on varma OneCoinin voittokulusta kryptovaluuttakisassa. Matti Toivonen epäilee vahvasti. Tommi Vuorinen, OneCoin-valuutan puuhamies Matti Toivosen haastattelussa 26.2.2015 Vltavassa Kuva: Rami Moilanen/YLE tommi vuorinen

- Onecoin on ainoa kryptovaluutta, jolla on suosittelumarkkinointi tuomassa lisää ihmisiä hirvittävää vauhtia erilaisilla bonuksilla. Jotka ovat siis koulutuksen myynnistä tulevia bonuksia, selittää Vuorinen.

Puhtaana käteen

Jotain erityistä OneCoinilla on syytä ollakin, sillä Bitcoinilla on viiden vuoden etumatka.

Bitcoin siirtyy jopa puhelimen virtuaalilompakosta käteen istutettuun siruun, kuten maksujärjestelmäänsä kauppamessuilla esitelleet nuoret yrittäjät osoittivat helmikuun lopulla Helsingin Messukeskuksessa.

Henry Brade lataa Pekko Vehviläisen käden siruun 5 euron arvosta Bitcoineja (24.2. 2015 Messukeskus)
Henry Brade siirsi 5 euron arvosta bitcoineja Pekko Vehviläisen käteen istutettuun siruun helmikuussa kaupan alan messuilla Helsingissä. Henry Brade lataa Pekko Vehviläisen käden siruun 5 euron arvosta Bitcoineja (24.2. 2015 Messukeskus) Kuva: Niina Mattus/YLE pekko vehviläinen

Mikään ei tietysti takaa, että Bitcoinkaan pysyy pystyssä. Kauppapaikkojahan on jo hävinnyt (tässä vain tuorein esimerkki) ja niiden mukana suuria summia rahaa.

Bitcoin on pohjimmiltaan avoimeen lähdekoodiin perustuva vertaisverkko , jonka perusideana on ollut pudottaa kolmas osapuoli maksajan ja saajan välistä pois kokonaan.

OneCoin puolestaan tekee asiat päinvastoin. Kansainvälisten tilitoimistojen nimiä väläytellään jonkinlaisina aitouden takaajina.

Tommi Vuorinen vakuuttaa, että kun valuutalle "saadaan tämän mittaluokan auditoinnit, niin jokainen ymmärtää, että kyseessä on aito kryptovaluutta".

Huijauksen anatomia

Entä jos ei ymmärrä? Tai näe yksityisyyttä etuna vaan pikemminkin uhkana.

En osaa inttää kryptovaluutan synnyttämisen, ns. louhimisen perustana olevien laskenta-algoritmien paremmuudesta tai eri valuuttojen arvonnousun todennäköisyydestä.

Haluan paneutua siihen, miksi äkkirikastuminen on yhä houkutteleva vaihtoehto.

Tätäkin puolta ihmisluonnosta on penkonut Hannu Lauerma, Turun psykiatrisen vankisairaalan ylilääkäri ja THL:n tutkimusprofessori.

Hannu Lauerma, ylilääkäri, Turun psykiatrinen vankisairaala, THL:n tutkimusprofessori
Hannu Lauerma kehottaa miettimään, miksi uudet helppoa rahaa tarjoavat keksinnöt ole jo käytössä niillä, jotka rahamarkkinoita eniten tuntevat. Hannu Lauerma, ylilääkäri, Turun psykiatrinen vankisairaala, THL:n tutkimusprofessori Kuva: Rami Moilanen/YLE huijaukset

- Toiveajattelu on ihmiselle ominaista. Ajatus, että jättää ainutlaatuisen hyvän tilaisuuden käyttämättä ja jää vaille sitä hyvää, minkä muut saavat, on aika sietämätön, kiteyttää Lauerma.

Ihmiset haluavat uskoa

Tommi Vuorinen ei hätkähdä vaikeitakaan kysymyksiä.

- Ei tämä ole uskon asia, yhtiöllä on kaikki asiat hoidettu. Pääkonttori löytyy Sofiasta, 45 työntekijää. Omistaja on vuoden palkittu maansa liikenainen. Olin itse paikalla gaalassa!

Suora kysymys siitä, onko OneCoin pyramidihuijaus, saa napakan vastauksen.

- Ei! Pyramidihuijauksessa myydään ilmaa, ei ole mitään todellista, maksetaan pääkallorahaa kaikista jotka liittyy. Meillä yhtiö myy koulutusta kryptovaluuttoihin ja kaupankäyntiin yleensä, siis talouskoulutusta, Vuorinen perustelee.

Varsinaisia sijoituspalveluita ei Suomessa voisikaan myydä ilman Finanssivalvonnan lupaa.

Analogiset pelisäännöt

Uusi digiraha voi olla viranomaisvalvonnan ulottumattomissa netin syövereissä, mutta sen käyttöön pätevät ihan analogisen maailman lait.

Päivi Heikkinen, osastopäällikkö, rahahuolto-osasto, Suomen Pankki
Uudet rahan tapaiset oliot ovat keskuspankkien kannalta kiinnostavia. Suomen Pankin osastopäällikkö Päivi Heikkinen muistuttaa, että kryptovaluuttojen käytössä ovat voimassa samat säännöt kuin euroillakin. Päivi Heikkinen, osastopäällikkö, rahahuolto-osasto, Suomen Pankki Kuva: Rami Moilanen/YLE virtuaalivaluutat

Suomen Pankin rahahuolto-osaston osastopäällikkö Päivi Heikkinen muistuttaa:

- Ei saa tehdä rikoksia, ei saa huijata ihmisiä, verot pitää tilittää. Yhteiskunnan pelisäännöt pätevät myös virtuaalivaluuttoihin.

Veto vai koulutuspaketti?

Tommi Vuorisen vetämässä OneCoinin suomalaisversiossa kalliimpi koulutuspaketti tuo enemmän mahdollisuuksia saada virtuaalirahaa, joka mahdollisesti kallistuu.

Pelkkiä mahdollisuuksia mahdollisuuksien jälkeen. Kumpi on oikeassa, epäilevä toimittaja vai mestaripuhuja. Ja koska asialle saadaan vahvistus?

Sovimme Tommin kanssa, että palaamme asiaan, kun OneCoin on siirtynyt teoriasta käytäntöön.

Minulle jäi levyostoksesta yli perinteisen vedon eli pienen kahvin verran bitcoineja (16 967b). Tommi lupasi panna sivuun saman verran OneCoineja (7 onecoinia).

Syksyllä 2015 katsotaan, kumman kryptolompakko on euroissa pulleampi.

Leikkimielinen veto on mielestäni fiksumpi ratkaisu kuin selvän rahan hassaaminen kryptovaluuttakoulutukseen.

Katso juttu ja studiokeskustelu elokuvaohjaaja Klaus Härön kanssa tästä:

(toim. huom. Keskustelussa unohtunut Bitcoinin perustaja tai perustajaryhmän nimimerkki on Satoshi Nakamoto.)

Lähteet:

Katso Kuningaskuluttajan sivulta tarkempi kuvaus siitä, kuinka Bitcoin toimii.

Siteeraan itseäni ja suosittelen myös edellistä juttuani Bitcoinista.

Alkuvuoden 2015 nettikeskustelu OneCoinin ympärillä alkoi Petteri Järvisen blogista.

Haastattelujen ja kryptovaluuttojen nettisivujen lisäksi lähteenä käytetty myös Hannu Lauerman kirjaa Usko, toivo ja huijaus. Rohkaisusta johdattelun kautta psykoterroriin. (Helsinki, Duodecim, 2007. ISBN 978-951-656-201-1)

Virtuaalivaluuttojen suhde reaalimaailman lainalaisuuksiin selviää helpoimmin, kun tutustuu verottajan ohjeeseen.

Kommentit

Uusimmat sisällöt - Puoli Seitsemän