Hyppää pääsisältöön

Ilmari Saarelaisen makaronivelli

Puoli seitsemän, Ruokamuisto-otsikkokuva, Ilmari Saarelainen
Puoli seitsemän, Ruokamuisto-otsikkokuva, Ilmari Saarelainen ilmari saarelainen

Takavuosina makaronivelli höyrysi usein lapsiperheiden lautasilla. PS:n pienimuotoisessa kyselyssä se olikin se kaikkein kaivatuin lapsuusajan herkku. Makaronivelli on myös vuonna 1944 Uudessakaupungissa syntyneen näyttelijä Ilmari Saarelaisen lapsuuden rakkain ruokamuisto.

Ilmari Saarelainen selailee keittokirjan iästä kellastuneita sivuja. Kirja on Helmi Koskimiehen ja Eva Somersalon Keittotaito. 1932 ilmestynyt keittokirjaklassikko käy myös historiateoksesta. Makaronivellin lisäksi kirjasta löytyy muun muassa paistettujen utareiden ja kielisalaatin ohjeet.

Ilmari päivittelee makaronivellin ohjetta.
-Kermaa, munia, vermisellejä. Meillä makaronivelliä sanottiin simpukkasopaksi, koska ne makaronit muistuttivat simpukoita. Ja mahtoiko siihen aikaan keitokseen riittää kermaa tai muniakaan?

Ilmarin muistoissa kauhan varressa oli isoäiti ja paikka eräs Uudenkaupungin saari.
-Meitä oli kuusi serkusta. Juoksimme siellä kuin lampaat ympäri saarta hiukset joka kesäiseen tapaan ajeltuina. Tapeltiin veneitten kanssa ja purjehdittiin jollilla, korva tarkkana, milloin isoäiti huutaisi simpukkasopalle.
Hän laskeskelee, että on viimeksi syönyt makaronivelliä 55 vuotta sitten.

On siis korkea aika palata lapsuuden herkun pariin.

Ilmari vetäisee eteensä muumiessun ja alkaa makaronivellin teon. Kohta sekaan kaadetaan makaronit, simpukan näköiset tietysti.
-Ilmeisesti kun rahina loppuu, ne on niin pehmeitä että niitä voi syödä. Ne eivät ole enää al dante, ei vaan al dente, näyttelijä vitsailee.

Hämmennellessään höyrystyvää maitoa ja muistellessaan isovanhempien ohjeita kalareissujen varalle, alkaa hän melkein huomaamattaan puhua lapsuutensa murretta.
-Menkkää prääkel ongimaa, ei kant men nyku o kako tuuli, se vie kalat katlasta. Sit jos on syydvest, nii sit kant mennä.

Lapsuuden ruoka on kokonaisvaltainen juttu. Se vie kielen mennessään, monellakin tapaa.

ILMARIN MAKARONIVELLI

2 l maitoa
100gr vermisellejä tai muita makaroneja
1 rkl voita
1 rkl sokeria
½ rkl suolaa
1 munankeltuainen
½ dl kermaa
½ rkl perunajauhoja

Maito kiehautetaan, siihen lisätään voi ja paloitellut vermisellit tai muut makaronit. Keiton annetaan kiehua, kunnes makaronit ovat pehmeät, jolloin siihen lisätään kylmään maitotilkkaan sekoitetut perunajauhot.
Keitto saa kiehahtaa, jonka jälkeen se maustetaan suolalla ja sokerilla. Munankeltuainen ja kerma vatkataan keittomaljassa, johon velli kaadetaan hyvin vatkaten.

Nautitaan huolettomalla kesämielellä, hiukset ajeltuina tai ei.

Puoli seitsemän, Ruokamuisto-kuvituskuva, Ilmari Saarelainen
Puoli seitsemän, Ruokamuisto-kuvituskuva, Ilmari Saarelainen makaroni
Kommentit

Uusimmat sisällöt - Puoli Seitsemän