Hyppää pääsisältöön

Kuusi kuvaa Kazhal Ali Ibrahimin elämästä

Kazhal Ali Ibrahimin kuusi kuvaa
Kazhal Ali Ibrahimin kuusi kuvaa Kuva: Yle / valokuvat: Kazhal Ali Ibrahim kazhal ali ibrahim

Kun soitin äidilleni ja isälleni Irakiin ja kerroin, että minusta tulee täällä Suomessa linja-autonkuljettaja, he nauroivat ilahtuneina ja hämmästyneinä. Kotimaassani en voisi ajaa bussia työkseni. Minä arvostan sitä, että täällä voin tehdä samaa työtä ja saada samaa palkkaa kuin miehet, kertoo ensimmäinen Suomessa linja-autonkuljettajaksi kouluttautunut kurdinainen Kazhal Ali Ibrahim. Hän pakeni Pohjois-Irakin kurdialueelta miehensä ja esikoispoikansa kanssa Turkin kautta Suomeen 1996.

- Matematiikka oli lempiaineeni koulussa ja halusin insinööriksi. Opiskelin arkkitehtuuria oppilaitoksessa, joka vastaa suomalaista ammattikorkeakoulua. Suunnitelmissani oli opiskella lisää, hankkia hyvä työpaikka ja elää hyvää elämää. En osannut kuvitellakaan, että muutamaa vuotta myöhemmin joutuisin pakenemaan sodan jaloista. Sellainen ei tullut mieleenkään.

Kazhal meni naimisiin ja sai ensimmäisen lapsensa Irakissa. Tilanne kotimaassa alkoi vaikuttaa huolestuttavalta, ja perhe päätti paeta. Mies lähti edeltä ja Kazhal vuotta myöhemmin pienen pojan kanssa perässä.

Suomessa perheeseen syntyi kaksi lasta lisää. Lapset ovat juurtuneet tänne, vanhin suorittaa parhaillaan varusmiespalvelusta. Kazhal itse haaveilee eläkepäivistä Irakissa:

- Toivon, että voin palata eläkkeelle jäätyäni Irakiin. Haaveissani minulla on siellä oma asunto ja sisareni ja veljeni käyvät luonani usein. Kukaan heistä ei ole vielä päässyt käymään Suomessa luonani, Norjassa asuvaa sisartani lukuunottamatta. Ikävöin perhettäni valtavasti ja äitiä aivan erityisesti.

Vuonna 2004 Kazhal Ali Ibrahim ajoi linja-autokortin. Hänestä tuli ensimmäinen Suomessa linja-autonkuljettajaksi valmistunut kurdinainen. Pieni nainen ison auton ratissa herätti kurssikavereissa hilpeyttä.

- Minulla itselläni oli opiskelujen aikaan pieni auto, Nissan Micra. Kaverit muistuttivat, että bussi on 15 metriä pitkä, sitä ei voi ajaa kuin Micraa. Olen kuitenkin tottunut isoihin autoihin, sillä isälläni oli rekkavarikko. Isäni onkin ylpeä minusta.

Työn parhaina puolina Kazhal pitää itsenäisyyttä:

- Tulen aamuvuoroon, otan auton ja lähden liikenteeseen. Kukaan ei vahdi minua, vastaan itse työstäni.

Katso Kazhal Ali Ibrahimin kuusi kuvaa yhdessä radio-ohjelman kanssa!