Hyppää pääsisältöön

Lahti kehittyi 1960-luvulla "amerikkalaisella vauhdilla"

Filmisepon vuonna 1960 valmistamassa lyhytelokuvassa Kaupunkikuva muuttuu luodaan katsaus Lahden kaupunkikuvaa voimakkaasti muuttavaan rakennustoimintaan. Filmin selostajan mukaan muutos tapahtui jopa "amerikkalaisella vauhdilla".

Lahden erinomainen sijainti Salpausselän harjun rinteillä ja Vesijärven kauniin vesistöreitin eteläpäässä takasi Lahden kehittymisen talouselämän, kaupan ja liikenteen solmukohdaksi. Vuonna 1960 Lahti oli asukasmäärältään Suomen neljänneksi suurin kaupunki.

Lahtelaiset olivat tottuneet asumaan keskikaupungilla. Kerrostalot kuuluivat kaupunkikuvaan ja uusia rakennettiin keskustaan kiihtyvällä vauhdilla. Nyt Lahdessa haluttiin laajentaa kerrostalorakentamista myös keskustan ulkopuolelle asumalähiöihin. Näin Lahden toivottiin kehittyvän suurkaupungiksi.

Uudet rakennustekniikat ja töiden rationalisoiminen toivat uutta tehoa rakennustoimintaan. Eurooppalainen tyyli valmiiseen osarakentamiseen alkoi lisääntyä Suomessakin. Elementtitaloilla saatiin jo nyt huomattavia säästöjä. Porraselementtien ja kylpyhuoneiden valmistus muualla, kuljetus ja asentaminen paikoilleen suurilla nostureilla yleistyivät myöhemmin 1960-luvulla.

Asuintalot olivat pääosin yksityisen rakennustoiminnan tuotantoa, mutta myös rakennusliikkeet Haka ja Sato osallistuivat vilkkaasti rakennustoimintaan. Lähiöistä muun muassa Kivimaa, Metelinmäki ja Pyhättömänmäki saivat uusia asukkaita.

Lahti oli myös työn ja teollisuuden kaupunki. Uusia tehdasrakennuksia rakennettiin ja vanhoja laajennettiin. Niistä suurimpia oli Mallasjuoman tehdasrakennuskompleksi.

Filmissä ennustettiin, että vuonna 1980 kaupungin väkiluku olisi 80 000. Todellisuudessa kasvu oli vieläkin voimakkaampaa, sillä Lahden kaupungin tilastojen mukaan väkiluku oli silloin noin 95 000.

Kommentit