Hyppää pääsisältöön

Päivikki Palosaaren rusinamakkara

Puoli seitsemän, Ruokamuisto- otsikkokuva, Päivikki Palosaari
Puoli seitsemän, Ruokamuisto- otsikkokuva, Päivikki Palosaari päivikki palosaari

Yrittäjäneuvos Päivikki Palosaari sai elää kokeilevan äidin keittiössä. Palosaarilla syötiin kaikkea piisamista oraviin. Kittilässä 1956 syntyneen Päivikin lapsuuden rakkain ruokamuisto on kuitenkin rusinamakkara, jossa yhdistyi turkulainen ja lappilainen keittiö.

Päivikin äiti oli kotoisin Turusta ja isä pohjoisesta. Palosaarilla syntyi fuusioruokaa paljon ennen kuin fuusioruuasta tuli trendikästä.
”Äiti ja mummu toivat rusinamakkaraidean Turusta. Rusinamakkara tehtiin meillä poron maksasta. Sitä isä toi aina poroerotuksesta.”

Rusinamakkaraa tehtiin Palosaarilla aina syksyisin. Se oli myös jouluherkku.
”Siihen aikaan ei ollut pakastearkkuja, mutta kaikissa taloissa oli semmoinen kylmä ullakko. Siellä niitä rusinamakkaroita oli voipaperiin käärittynä pärekorissa. Illalla ullakolta käytiin hakemassa jäisiä makkaroita ja paistettiin pannulla voissa. Jotenkin – se oli niin suurta herkkua silloin. Parempaa kuin vaikka jäätelö.”

Palosaarilla kokeiltiin kaikkea.
”Äiti oli sellainen kokeileva ruuanlaittaja, meillä syötiin piisamia ja oravaa ja vaikka mitä. Käytimme sieniäkin, vaikka eihän Lapissa niitä siihen maailman aikaan syöty. Ja koko ajan miksaantui se turkulainen ja pohjoinen ruokakulttuuri.”

Poronmaksan kanssa Päivikki kehottaa olemaan tarkkana. Sitä ei saa laittaa liikaa, koska sen maku on väkevämpi kuin vaikka naudan maksalla.
”Perinteisesti tässä on ollut mausteena vain valkopippuria ja suolaa, mutta joskus olen käyttänyt myös meiramia ja lipstikkaa. Lipstikka on ihana mauste ja kasvaa täällä Lapissa monivuotisena. Siirapista saadaan makkaraan pieni makea maku.”

Päivikin rusinamakkarat

1 kg rikottuja ohrasuurimoita
3 kg poron maksaa jauhettuna
4 dl siirappia
5 dl hienonnettua sipulia
1 l maitoa
maun mukaan rusinoita
valkopippuria
suolaa
3 dl silavaa sulatettuna
suolia

Keitä ohrasuurimot. Sulata silava ja ruskista siinä sipulit.
Lisää kaikki aineet keitettyihin ohrasuurimoihin ja mausta seos valkopippurilla ja suolalla. Täytä suolet massalla, käytä apuna pursotinpussia tai makkarantekokonetta.
Solmi makkarat noin 15 cm pituisiksi, jätä turpoamisvara. Keitä runsaassa vedessä tai höyryssä.

Pistele makkarat terävällä tikulla kun ne ovat kiehuneet pari minuuttia. Keitä makkarat
kypsiksi.

Paista makkarat voin ja siirapin kanssa pannulla niin, että pinnasta tulee rapea.

Puoli seitsemän, Ruokamuisto- kuvituskuva, Päivikki Palosaari
Puoli seitsemän, Ruokamuisto- kuvituskuva, Päivikki Palosaari päivikki palosaari
Kommentit

Uusimmat sisällöt - Puoli Seitsemän