Hyppää pääsisältöön

RSO esittää Šostakovitšin sinfonian nro 13

Radion sinfoniaorkesterin ylikapellimestari Hannu Lintu.
Radion sinfoniaorkesterin ylikapellimestari Hannu Lintu. Kuva: Yle hannu lintu

RSO esittää 27.3. ylikapellimestari Hannu Linnun johdolla Richard Straussin Metamorfooseja sekä Dmitri Šostakovitšin sinfonian nro 13 ”Babi Jar”. Molemmat teokset ovat syntyneet toisen maailmansodan kauhujen vaikutuksesta säveltäjiin. Babi Jarin bassosolistina on Mikhael Petrenko ja kuorona Saara Aittakummun johtama Polyteknikkojen Kuoro. Ennen konserttia Helsingin Sanomien ulkomaantoimittaja Heikki Aittokoski kertoo Babi Jarin historiallisista tapahtumista Konserttisalissa klo 18. Aittokoski on vieraana myös Yle Teeman suorassa konserttilähetyksessä RSO Musiikkitalossa.

Strauss koki voimakkaasti, että sota oli tuhonnut sen aikakauden ja kulttuurin, josta hänen myöhäisromantiikkansa versoi. Laajasti uskotaan, että hän sävelsi Metamorfoosit tämän tietoisuuden järkyttämänä, vaikka hän ei koskaan itse varsinaisesti selittänyt 23:lle soolojouselle sävelletyn teoksensa taustoja.

Dmitri Šostakovitšin kolmannentoista sinfonian lisänimi Babi Jar viittaa ukrainalaiseen rotkoon, jossa tapahtui natsisotilaiden toimeenpanema juutalaisten joukkomurha syksyllä 1941. Sinfonian kantaesitys oli 1962, mutta sitä esitettiin vain kaksi kertaa ennen kuin sensuuri kielsi sen.

Mikhael Petrenko on yksi maailman arvostetuimmista bassolaulajista. Kuluvalla kaudella hän laulaa Bartókin Ritari Siniparran linnan nimiroolia New Yorkin Metropolitan -oopperassa sekä konsertoi mm. Bambergin sinfoniaorkesterin ja Ruotsin radion sinfoniaorkesterin solistina. Petrenko on laulanut mm. Valery Gergijevin, Esa-Pekka Salosen, Pierre Boulez’n, Yannick Nezet-Seguinin ja Simon Rattlen johdolla. Bartókin Siniparran lisäksi Petrenko on laulanut Metropolitanissa Borodinin Prinssi Igor -oopperassa ja Gounod’n Faustia Alankomaiden oopperassa. Berliinin filharmonikkojen ja Simon Rattlen kanssa Mikhael Petrenko on levyttänyt Rahmaninovin Kellot Warner Classicille.
Polyteknikkojen Kuoro (PK) on akateeminen suomalainen mieskuoro, joka tunnetaan modernista ja ennakkoluulottomasta otteestaan. PK laulaa pääasiassa klassista musiikkia madrigaaleista nykymusiikkiin, mutta myös viihteellistä ohjelmistoa suomi-iskelmistä barbershopin ja teekkarilaulujen kautta serenadeihin. Kuoro vierailee säännöllisesti Suomen johtavien sinfoniaorkesterien vieraana sekä tekee näiden mukana ulkomaankiertueita. Kuoron taiteellinen johtaja on Saara Aittakumpu.

Konsertti lähetetään suorana lähetyksenä Yle Teemalla, Yle Radio 1:ssä ja verkossa yle.fi/rso.

Pe 27.3. klo 19
PERJANTAISARJA 11

Hannu Lintu, kapellimestari
Mikhail Petrenko, basso
Polyteknikkojen Kuoro, valm. Saara Aittakumpu
R. Strauss: Metamorfooseja 23:lle soolojouselle
Šostakovitš: Sinfonia nro 13 ”Babi Jar”
ENNEN KONSERTTIA klo 18, Konserttisali:
Babi Jar
Helsingin Sanomien ulkomaantoimittaja Heikki Aittokoski

Kommentit