Hyppää pääsisältöön

Suomessa seurattiin, kun Aleksei Leonov astui ensimmäisenä ihmisenä avaruuteen

"Tämän päivän iso suuri uutinen on tietysti Voskhod 2:n, Neuvostoliiton uuden miehitetyn avaruusaluksen, matkat tuolla jossakin." Näin ilmoitti Päivätarjotin -ohjelman kuuluttaja Anna-Liisa Anttila ja siirsi puheenvuoron Moskovaan Ylen kirjeenvaihtajalle Aarre Nojoselle, joka seurasi ensimmäisen avaruuskävelyn vaiheita.

Maaliskuun 18. päivänä 1965 laukaistiin Voskhod 2 -avaruusalus, jonka kaksihenkisen miehistön oli tarkoitus tehdä jotain ennennäkemätöntä. Vaarallisia säteilyvyöhykkeitä sisältävän lentoradan takia tehtävän tarkoitus ei ollut kestää pitkään ja sen pituus olikin lopulta 26 tuntia.

Voskhod 2:n päällikkönä toimi eversti Pavel Beljajev ja toisena ohjaaja everstiluutnantti Aleksei Leonov. Maaliskuun 18. päivänä lähetetyssä radio-ohjelmassa toimittaja Aarre Nojonen valottaa lentäjien taustoja sekä avaruuslennon sen hetkisiä tietoja.

Everstiluutnantti Aleksei Leonov oli ensimmäinen ihminen, joka suoritti avaruuskävelyn. Aarre Nojosen toimittamassa sympaattisessa reportaasissa kuullaan Voskhod 2 -aluksen miehistön keskustelua, kun maailman ensimmäinen ihminen oli avaruudessa, avaruusaluksen ulkopuolella.

"Äänillä, jotka tulette kuulemaan muutamien seuraavien minuuttien aikana on historiallista arvoa", kertoi Nojonen. Kokonaisuudessaan 12 minuutin ja yhdeksän sekunnin pituisella avaruuskävelyllä Kosmonautti Leonov kuvailee innostuneesti näkemäänsä: "Olen avaruusaluksen luukun suulla. Vointini on erinomainen. Näen maapalloa peittävän pilvikerroksen ja Kaukasuksen vuoristojonon."

Aluksen kerrotaan olleen noin 500 kilometrin korkeudessa ja matkaavan noin 28 000 kilometrin tuntinopeudella, joten tehtävä ei ollut läpihuutojuttu. Avaruuskävelyn aikana Leonovin puvussa olikin ongelmia, mutta niillä ei haluttu huolestuttaa radion kuulijoita.

Kosmonauttien onnistunutta avaruuslentoa juhlittiin Moskovassa laajalti. Olihan Yhdysvaltojen ja Neuvostoliiton välisessä avaruuskilvassa nyt saavutettu uusi virstanpylväs. Aleksei Leonov ja Pavel Beljajev olivat onnistuneet tekemään jotain uutta, johon Yhdysvaltalaiset eivät olleet vielä pystyneet. Saman vuoden kesäkuun 3. päivä amerikkalainen Edward White oli seuraava avaruuskävelyn tehnyt ihminen.

Aurinkoinen Moskova otti avaruuslentäjät vastaan musiikin soidessa ja yleisön hurratessa maaliskuussa 1965. Paikan päältä tapahtumaa selosti Ylen Moskovan kirjeenvaihtaja Aarre Nojonen.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto