Hyppää pääsisältöön

Tavarapaljous rassaa päätä

Nukke kirjahyllyssä
Nukke kirjahyllyssä Kuva: Minna Korhonen Yle nukke

Kotimme täyttyvät tavaroista ja aikamme niiden siirtelystä paikasta toiseen. Tavarat tunkevat myös ajatuksiimme, sillä nurkkiin pesiytyvät röykkiöt huutavat huomiotamme. Nyt tarvitaan rajuja vastatoimia.

Minulla on aina sellainen olo, että jotain on tekemättä. Syytän siitä tavaroitani, jotka vaativat ikuista järjestelyä. Päätän ryhtyä raivaamaan, mutta mikä helpottaisi luopumisen vaikeutta?
Kysyn neuvoa ammattijärjestäjä Reija Wihiseltä, joka on auttanut lukuisia ihmisiä tavarakaaoksen kesyttämisessä.

"Jos tavaran tarpeellisuutta joutuu puntaroimaan kauan, se ei luultavasti ole tärkeä. Luopumista helpottaa myös se, että kertoo tavaraan liittyvän tarinan jollekin tai kirjoittaa sen muistiin."

Jos tavaran tarpeellisuutta joutuu puntaroimaan kauan, se ei luultavasti ole tärkeä. Luopumista helpottaa myös se, että kertoo tavaraan liittyvän tarinan jollekin tai kirjoittaa sen muistiin.

Käyn läpi pursuavaa kirjahyllyäni. Puhaltelen pölyjä, plärään ja punnitsen jokaista erikseen. Tätä en ole vielä lukenut, tämän sain lahjaksi edesmenneeltä isäpuoleltani ja tästä tulee mieleen nuoruus. Voiko näistä luopua? Tunti vierähtää eikä homma etene. Ei, nyt on oltava tomera. Tunteilu ei auta kodin perkaamisessa. Panen kymmenen kirjaa pussiin ja luulen katuvani tätä joskus. Päätän kirjoittaa kiertoon menevistä teoksista jotakin muistikirjaani.

“Kannattaa kuvata luopumistyön edistymistä. Silloin näkee konkreettisen tuloksen ja se kannustaa jatkamaan. Jos vaan jaksaa, on tehokkaampaa raivata kertarysäyksellä kuin pienissä erissä, se riippuu tosin ihmisestä. "

Käyn vaatehuoneen kimppuun. Ennen kuin pääsen röykkiöihin käsiksi, silmiini osuu vanha nukke, jolla leikin lapsena. Luulin, ettei sitä ollut enää olemassakaan ja hätkähdän. Tuijotan nukkea silmiin ja samalla suoraan lapsuuteeni. Olen hämmentynyt tavaran voimasta. Kaikesta en haluakaan päästä eroon, mutta mistä voin tietää millä on oikeasti merkitystä vuosien päästä. Kuka raaskii heittää lapsuuden resuiseksi halittua nallea pois? Sen nappisilmät kierrätyskeskuksen ikkunassa voisivat olla liikaa.

"Intuitioonkin kannattaa luottaa. Omille lapsilleni olen järjestänyt muistolaatikot, joihin he voivat kerätä tärkeitä tavaroitaan. Jos laatikon sisältö miellyttää heitä vuosi vuodelta, tavarat ovat tärkeitä. Yksi tai kaksi lempilelua on ihan hyvä säästää muistoksi."

Otan tämän mielenlujuuden ja päättäväisyyden harjoituksena. Kysyn itseltäni tuletko toimeen ilman tätä kirjaa, vaatetta tai esinettä. Eikä vastaukseksi riitä, että ehkä tätä voisi lähitulevaisuudessa tarvita. Tai että vien tämän sitten mökille, kun sellaisen joskus hankin. Ei, se on kerrasta poikki. Nyt tai ei koskaan. Haluanko vai enkö?

TIESITKÖ?

 • että suomalaisella on kodissaan keskimäärin 10 000 tavaraa
 • Kuluttajatutkimuskeskuksen mukaan riittävä määrä on 260 tavaraa

Minimalismin ilo -blogi: Miten tavaroista luopuminen vaikuttaa elämään?
Kodin ilo -blogi: Mikä auttaa luopumaan tavarasta?

Savon Sanomat: Kuinka kesytät kaaoksen?
Vihreä Lanka: Onko tavara terveysriski?

Kommentit
 • Kuusi kuvaa lähetykset ja kuvat

  Lista uusimmista Kuusi kuvaa ohjelmista ja linkit sivuille.

  Kuusi kuvaa kertoo vieraana olevan henkilön elämäntarinan kuuden hänelle tärkeän valokuvan kautta. Lauantaisin klo 8.05, uusinta keskiviikkoisin klo 22.05 Yle Radio 1 Lista uusimmista Kuusi kuvaa ohjelmista ja linkit ohjelmien sivuille, josta löytyvät esillä olevat kuvat ja esittely ohjelman vieraasta.

 • Keskustele täällä talousnäkymistä!

  Vuoden 2019 talousnäkymät

  Mikä maksaa? -ohjelman ekonomistiraati tekee inventaarion talousvuodesta 2018 ja tutkailee alkaneen vuoden talousnäkymiä. Talousennustajat ruuvaavat kilvan kasvuprosentteja alaspäin. Mutta millaisia ovat talouden suurimmat haasteet?

 • Kuvataiteilija Kirsimaria E. Törönen halusi paaviksi mutta ryhtyi taiteilijaksi, koska halusi muuttaa maailmaa

  Nuori feministi unelmoi suuria Lähi-idässä

  Jo kymmenvuotiaana, orastavana feministinä Saudi-Arabian aavikolla Kirsimaria E. Törönen aavisti kutsumuksensa. Koulussa hän ilmoitti aikovansa paaviksi, mutta havahtui pian että taiteilijana hän voi paremmin muuttaa maailmaa. Yli neljännesvuosisadan taiteilijana toiminut, Mikkelissä vaikuttava, Kirsimaria E. Törönen tietää omakohtaisesti millaista sitkeyttä kuvataiteilijana itsensä ja perheensä elättäminen vaatii.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Uusimmat sisällöt - Elämä

 • Kuusi kuvaa lähetykset ja kuvat

  Lista uusimmista Kuusi kuvaa ohjelmista ja linkit sivuille.

  Kuusi kuvaa kertoo vieraana olevan henkilön elämäntarinan kuuden hänelle tärkeän valokuvan kautta. Lauantaisin klo 8.05, uusinta keskiviikkoisin klo 22.05 Yle Radio 1 Lista uusimmista Kuusi kuvaa ohjelmista ja linkit ohjelmien sivuille, josta löytyvät esillä olevat kuvat ja esittely ohjelman vieraasta.

 • Keskustele täällä talousnäkymistä!

  Vuoden 2019 talousnäkymät

  Mikä maksaa? -ohjelman ekonomistiraati tekee inventaarion talousvuodesta 2018 ja tutkailee alkaneen vuoden talousnäkymiä. Talousennustajat ruuvaavat kilvan kasvuprosentteja alaspäin. Mutta millaisia ovat talouden suurimmat haasteet?

 • Kuvataiteilija Kirsimaria E. Törönen halusi paaviksi mutta ryhtyi taiteilijaksi, koska halusi muuttaa maailmaa

  Nuori feministi unelmoi suuria Lähi-idässä

  Jo kymmenvuotiaana, orastavana feministinä Saudi-Arabian aavikolla Kirsimaria E. Törönen aavisti kutsumuksensa. Koulussa hän ilmoitti aikovansa paaviksi, mutta havahtui pian että taiteilijana hän voi paremmin muuttaa maailmaa. Yli neljännesvuosisadan taiteilijana toiminut, Mikkelissä vaikuttava, Kirsimaria E. Törönen tietää omakohtaisesti millaista sitkeyttä kuvataiteilijana itsensä ja perheensä elättäminen vaatii.

 • Valon villitsemä - Kari Kola

  Valotaiteilija Kari Kolan ajatuksia.

  Valtaiteilija Kari Kola tekee suuren mittakaavan valoteoksia. Oman kotinsa hän löysi Joensuusta ja sieltä käsin hän risteilee eri puolilla maailmaa suunnittelemassa ja toteuttamassa huikeita valoteoksia. Joensuussa hän on omistautunut maailman pohjoisimman trooppisten perhosten puutarhan ylläpitämiseen. Suuria valoteoksia on mm.

 • Valotaiteilija Kari Kola suunnittelee Grönlantiin ilmastomuutoksen visualisointia

  Valotaiteilija rakastaa outoja paikkoja.

  Valotaiteilija Kari Kola rakastaa poikkeuksellisia paikkoja ja valaisee niitä ympäri maailmaa. Grönlannin jäätikölle ja Jordaniaan Petran pyhään kaupunkiin on suunnitteilla valotaideteokset. Yhdeksäntuhannen kilometrin pituisen Kiinan muurin suunnitelmat yhden päivän valotaideteokseen ovat jo olemassa. Huiman rohkea ja ennakkoluuloton Kari Kola luo yhteyksiä niin ministereihin, pormestareihin, kuin prinsessoihin toteuttaakseen suunnitelmiansa. Tässä mittakaavassa hänellä ei ole maailmalla edes kilpailijoita.

 • Tellervo Koivisto puhuu naisten ja kiusattujen puolesta – pitkästä liitosta elävät rakkaus ja huumori

  Nasevaa pakinointia ja herkkää tarinointia ohjelmissa.

  Tellervo Koivisto sanailee suoraan kameralle verotuksesta ja tasa-arvosta, kommentoi viistosti puolisonsa edesottamuksia dokumentissa ja avaa ajatuksiaan sekä rakkaita ja raskaita elämänvaiheita haastatteluissa. Yhteinen elämä Mauno Koiviston kanssa antoi kummallekin mahdollisuuden vaikuttaa yhteiskuntaan omalla tavallaan. Tosin puoliso kutsui vahvasti argumentoivaa vaimoaan myös "anti-muusaksi". Rakkaus, huumori ja kohdatut vastoinkäymiset liimasivat parin yhteen.

 • Tiede ja usko – ikkunoita totuuteen

  Serafim Seppälän ajatuksia tieteestä ja uskosta.

  Professori ja pappismunkki Serafin Seppälä on mielenkiintoinen yhdistelmä analyyttistä tiedemiestä ja mystikkoa. Itä-Suomen Yliopiston patristiikan professorina hän pitää luentoja mm. numeroiden metafysiikasta. Silloin kun hän ei ole syventynyt tutkimukseen tai kirjoita kirjoja, hän harrastaa esimerkiksi vanhaa juutalaista tai armenialaista musiikkia.

 • Tunteella ja taidolla - kansanmuusikko Sari Kaasinen

  Sari Kaasisen haastattelu

  Sari Kaasinen on elänyt koko elämänsä kansanmusiikille ja nyt Joensuun kulttuurijohtajanakin hän nauttii edelleen esiintymisestä. Valmistautuessaan konserttiin Carelia-salissa Joensuussa hän kertoo elämänsä vaiheista ja tärkeistä asioista elämänsä varrella radiosarjan Kuusi kuvaa toimittajalle.

 • Joulu syntyy yhdessäolosta rakkaiden kanssa - muusikko, kulttuurijohtaja Sari Kaasinen

  Kansanmusiikin voimanainen palasi juurilleen.

  Joulun laittaminen ja yhdessä oleminen on Sari Kaasiselle joulussa kaikkein tärkeintä. Tavaran määrä ja niiden tärkeys vähenee vuosi vuodelta, mutta rakkaus satoihin lasisiin joulupalloihin säilyy. Joensuun kulttuurijohtajakasi tänä vuonna valittu Kaasinen rauhoittuu jouluun viettoon lapsuuden maisemissa Rääkkylässä.

 • Keskustele rauhantyöstä

  Onko rauhanliikkeellä merkitystä?

  Mitä mieltä olet rauhanjärjestöistä: onko niiden työllä merkitystä? Mikä olisi vaikuttavinta rauhantyötä mielestäsi?

 • Pianotaiteilija Meri Louhos, 91-v., elää vahvasti tätä päivää

  Pianopedagogi iloitsee oppilaidensa menestymisestä.

  Historia herää eloon pianotaiteilija ja -pedagogi Meri Louhoksen seurassa. Yli yhdeksäänkymmeneen vuoteen mahtuu monipuolisen pianotaiteilijan niin arkea ja juhla kuin tv- ja radiojuontajan uran käänteitä. Kuusi kuvaa ohjelmassa taiteilijaa avaa elämänsä tarinaa viiden valokuvan kautta.