Hyppää pääsisältöön

Työttömät hirteen! kaikui Turun torilla 1994

Mautonta pilaa vai radikaalia kansalaistottelemattomuutta? Näin kysyttiin Kotimaan katsauksessa huhtikuussa 1994. Turun ja Raision alueiden työttömien yhdistykset organisoivat varsin provosoivan mielenosoituksen Turun torille, jossa työttömiä likvidoitiin näytösluonteisesti hirttämällä. Paikalle kutsutut ministerit kunnioittivat tilaisuutta poissaolollaan.

Just sain tittelin, erikoispitkäaikaistyötön. Näin hallituksessa päätetään tämmösiä. Ja just sanosinki, että ironia tuossa, et ittellä ollut välillä mielessä, kun oikein jumiin menee, niin toi noin. Kaulaan köysi kans, et käyn hakemassa kolme metriä köyttä. Että ei paljoo naurata.― Markku Kiiski

Hirttämistä ehdotettiin yhdistysten toimesta lopulliseksi ratkaisuksi suomalaisten työttömyyteen. Kotimaan katsauksen reportaasissa kuitenkin muistutettiin, että paikan päälle saapui vain muutama sata Suomen puolesta miljoonasta työttömästä. Hirteen pääsivät kuitenkin kaikki halukkaat — yhteisen hyvän nimissä.

Pikimustan huumorin viittaan verhottu mielenosoitus kertoi suomalaisten epätoivosta. Ajat olivat kovat, joten mikseipä keinotkin?

Paikalle oli kutsuttu myös Suomen korkeimpia ministereitä, mutta he jättivät saapumatta torille. Valtiovarainministeri Iiro Viinanen ehti kuitenkin paheksumaan tempausta julkisesti ja piti saamaansa kutsua jopa poliisiasiana.

Vaikka torilla ei nähty poliitikkoja, työttömät saivat tukea Meyer Masa Yardsin telakalta, jossa oli aloitettu myötätuntolakko Suomen työttömien puolesta.

Kommentit