Hyppää pääsisältöön

150 Sibeliusta: Kanttilan salongissa

Minna Canthin teoksia
Canthin tuotantoa 1880- ja 90-luvuilta. Minna Canthin teoksia Kuva: Lotta Emanuelsson 150 sibeliusta

Kirjailija Minna Canthin kotitalo Kanttila Kuopion keskustassa oli aina avoinna vieraiden käydä, eikä ikkunoissa pidetty uutimia, jotta tulija näkisi, oliko emännällä muita vieraita. Kesällä 1892 Kanttilassa vieraili häämatkallaan vastavihitty nuoripari, Järnefeltien pian 21-vuotias tytär Aino ja tuore aviomies Jean Sibelius.

Minna Canth ei itse pitänyt matkustamisesta, eikä hänen tarvinnutkaan, sillä hänen luokseen tultiin aina pääkaupungista asti. Kanttilassa vierailivat monet vuosisadan vaihteen suomenmieliset kulttuurivaikuttajat, kuten Juhani Aho, J.H. Erkko, K. A. Tavaststjerna, Akseli Gallen-Kallela ja Pekka Halonen. Tervetulleita olivat myös Järnefeltin sisarukset sekä heidän äitinsä Elisabeth Järnefelt. Canth tunsi suomenmielisen perheen siltä ajalta, kun Alexander Järnefelt toimi 1880-luvulla Kuopion läänin kuvernöörinä. Canthin vapaamielisyys oli kuitenkin kuvernöörille liikaa, ja hän yritti turhaan estää perhettään seurustelemasta Canthin kanssa.

Minna Canthin yhdistetyssä olohuone-työhuoneessa eli Kanttilan salongissa pidettiin lukupiirejä, väiteltiin yhteiskunnallisista aiheista ja kirjallisuudesta, pelattiin skruuvia – ja harjoitettiin spiritismiä. ”Teosofiiasta ja spiritismistä olimme täällä kovasti innoissamme viime keväänä ja kesänä", Canth kertoo eräässä kirjeessään. Vaikka Canth pohdiskeli paljon myös kristinuskon kysymyksiä – jumalanpilkkaajan maineestaan huolimatta – se ei estänyt hänen avointa ja uteliasta mieltään kiinnostumasta okkultistisista opeista. Huumorintajuisen emännän salongissa ”sceancet” olivat tosin ennemminkin hauska seuraleikki, ja hauskasti Canth kuvaa istuntoa myös vuonna 1894 kirjoittamassaan komediassa Spiritistinen istunto.

Myös Sibelius kuvaili Karl Ekmanille yhden tällaisen myöhäisillan istunnon eli pöytätanssin, niin kuin sitä nimitettiin. Muut ottivat siihen osaa, enemmän tai vähemmän tosissaan, mutta Sibelius pysytteli epäilevänä tuomaana sivussa. Emäntää Sibeliuksen nyreys harmitti.

Ekman kirjasi myös Sibeliuksen eloisan kuvauksen 48-vuotiaasta kirjailijasta:

”Minna Canth oli iloluontoinen nainen, täynnänsä aatteita ja palavaa harrastusta mitä erilaisimmilla aloilla esiintyviä elämän ilmiöitä kohtaan. Hän oli hyvin pyylevä ja vältti siksi ruumiinliikuntaa. Hänen henkensä oli sitä liikehtivämpi. Hän hohti vain tarmoa ja elinvoimaa, kun hän valtikoi sohvassaan kahvipöydän ääressä.”

Tänään 19. maaliskuuta vietetään Minna Canthin ja tasa-arvon päivää. 19. maaliskuuta vuonna 1893 syntyi myös Sibeliusten esikoinen Eva.

Tämä on 150-osaisen kirjoitussarjan kahdeksastoista osa.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua