Hyppää pääsisältöön

Corto Maltese on seikkailija ajalta, jota ei enää ole

Sarjakuvahahmo Corto Maltese.
Sarjakuvahahmo Corto Maltese. Kuva: © Cong SA, Switzerland. All rights reserved. www.cong-pratt.com maltese

Italialaisen Hugo Prattin sarjakuvahahmo, isänmaaton ja laivaton merikapteeni Corto Maltese tekee paluun sarjisruuduille. Kuka Corto on, ja mitä meidän kaipaamaamme hän edustaa?

Vallankumouksellinen herrasmies, romantikko, seikkailija ja uneksija. Karismaattinen merimies ja tinkimätön individualisti.

Sarjakuvapiirtäjä Hugo Pratt (1927-1995) kirjoitti kahdeksan Corto Maltese –sarjakuvaromaania sekä kaksikymmentäyksi novellia vuosien 1969 ja 1988 välillä. Kustannusyhtiö Jalava teki teokset suomentaessaan varsinaisen kulttuuriteon, sillä kaikkia kertomuksia ei ole käännetty edes englanniksi. Käännöstyöt ovat Heikki ja Soile Kaukorannan käsialaa.

Sarjakuvapiirtäjä Hugo Pratt.
Hugo Pratt. Sarjakuvapiirtäjä Hugo Pratt. Kuva: © Cong SA, Switzerland. All rights reserved. www.cong-pratt.com hugo pratt

Corto Maltese syntyi Maltalla 1887 Gibraltarin mustalaisnaiselle ja cornwallilaiselle upseerille. Kun Corto huomasi, ettei hänen kämmenessään ole kohtalonviivaa, hän viilsi oman mielensä mukaisen. Corto Maltesesta varttui seikkailija, joka liikkuu ympäri maailmaa 1900-luvun alkupuolella. Ryhdikäs merimies kantaa tykistöupseerin lakkia ja pitää vasemmassa korvassaan rengasta.

Corto viihtyy seikkailuiden katveissa, kuten Venetsian tai Bahian kahviloissa, kaukaisilla saarilla tai sota-ajan puolueettomilla alueilla. Monet kertomukset kietoutuvat todellisiin historiallisiin hahmoihin tai tapahtumiin, ja niitä värittävät yliluonnolliset ja mystiset elementit.

Edesmenneen Prattin Corto-sarjikset saavat syksyllä jatkoa, kun espanjalaiset Juan Diaz Canales ja Rubén Pellejero työstävät yhdessä uuden sarjakuvan. Vaikka Pratt totesi aikanaan, että voisi kuvitella Maltese-kronikan jatkuvan jonkun toisen piirtämänä, moni fani otti uutisesta nokkiinsa. Niin tosin käy aina, kun kuopattu teos päätetään nostaa uudestaan pöydälle.
Kaksikon suuri haaste on vastata Hugo Prattin teosten eleganttiin, taianomaiseen tunnelmaan.

"Mies, jolla on kohtalo... Sen näki pitkälle"

Corto Maltesen tyyni filosofia on sekoitus vaeltelua, anarkismia, mystiikkaa ja stoalaista rauhaa. Corto on sankarimainen hahmo, joka puolustaa ystäviään joka tilanteessa ja pyytää näiltä vain hänen elämäntapansa hyväksymistä. Moralisointia tai rehvastelua laivaton merikapteeni ei siedä.

Hugo Prattin kuvitusta teokseen Tango (1985).
Tango, 1985. Hugo Prattin kuvitusta teokseen Tango (1985). Kuva: © Cong SA, Switzerland. All rights reserved. www.cong-pratt.com corto

Valtapolitiikan kuvauksessaan Pratt on vähemmän romanttinen. Monissa tarinoissa käynnissä on sota, ja Pratt asettaa herkullisesti vastakkain kovan vallan ja Corton periaatteet. Mikään pyhimys Corto ei ole, vaan toisinaan huonotuulinen, rahapalkkioiden motivoima palkkaseikkailija, joka on toiminut merirosvona ja salakuljettajana. Hän kuitenkin jakaa piirtäjänsä Prattin vastenmielisyyden kohtuutonta ja kunniatonta vallankäyttöä kohtaan.

Corton paras ystävä on Rasputin, venäläinen rikollinen, onnenonkija ja murhamies. Rasputin on julma, mutta sisimmissään kaipaa hänet hyväksyvää ihmistä. Corto ottaa "Raspan" kanssa usein yhteen ja naljailee tämän karkeudelle, mutta arvostaa ystävänsä piittaamattomuutta säännöistä.

Miehet törmäävät kuin taikaiskusta maailman kaukaisimmissa kolkissa ja lyöttäytyvät taas yhteen siksi ajaksi, kun se molempia hyödyttää. Ystävyys on anarkisista mutta pohjimmiltaan hyvin kunnioittavaa. Kauriin merkin alla -teoksessa (1973) kaksikko tuo esiin Prattin venetsialaista huumorintajua:

"Tapan sinut jonain päivänä, Corto!", Rasputin vilkuttaa hyvästiksi.
"Ja minä tapan sinut jonain iltana!", huikkaa Corto.

Rasputinin uhoamisen on myös veikkailtu kielivän ihastuksesta Cortoon. Tähän tulkintaan päätyi myös Fiikka Forsmanin Corto Maltesen seikkailut -näytelmä Q-teatterissa vuonna 2011. Siinä Jani Volasen Rasputin hyppäsi aika estotta Tommi Korpelan esittämän Corton reppuselkään.

Corto Maltese -sarjakuvien hahmo Rasputin.
Rasputin elementissään. Corto Maltese Samarkandissa, 1970. Corto Maltese -sarjakuvien hahmo Rasputin. Kuva: © Cong SA, Switzerland. All rights reserved. www.cong-pratt.com rasputin

Kohtaamisia ja jäähyväisiä, löytöjä ja menetyksiä

Corto Maltese on kiertolainen. Hänellä on ystäviä – ja ystävättäriä – ympäri maailman, mutta aloilleen hän ei ikinä asetu. Pakeneeko Corto jotain, kuten rakastumista?

Corto Maltese -tarinoista arvostetuin on vuonna 1967 julkaistu Etelänmeren seikkailu, josta julkaistiin hiljattain uusi painos nimellä Suolaisen meren balladi. Siinä nuori Corto ja Rasputin ovat ajautuneet merirosvouksen pariin Oseanian saaristossa. Tässäkin tarinassa käynnissä on sota: alkuperäisasukkaat taistelevat oikeuksiensa rippeistä samalla kun Munkki-niminen mystinen hahmo hallitsee saaria suurvaltojen intressien ja omien etujensa välimaastossa.

Tarinassa Tyyni valtameri tuo lautankappaleella ajelehtivan perijäsuvun tyttären Pandora Groovesnoren Corton elämään. Tähän vahvaluontoiseen teiniin(!) Corto elämänsä ensimmäisen ja viimeisen kerran rakastuu.

Lähdön hetkellä molemmat ymmärtävät, ettei heidän matkansa voisi jatkua yhdessä. Välttämätön on hyväksyttävä, aina ja kaikkialla.
"Naiset olisivat ihania, jos voisi langeta niiden syliin lankeamatta samalla niiden käsiin", miettii Corto kerran.

Corto Maltese Venetsiassa.
Corto osoittaa epäkunnioituksensa venetsialaisupseerille, joka löi tupakkaa tarjoavaa miestä. Kertomus Venetsiasta, 1977. Corto Maltese Venetsiassa. Kuva: © Cong SA, Switzerland. All rights reserved. www.cong-pratt.com corto

"Minusta ei ole tuomitsijaksi. Tiedän vain että minulla on synnynnäinen vastenmielisyys sensoreita ja mahtailevia tylsimyksiä kohtaan... Mutta vapahtajat vaivaavat minua eniten."

Toisinaan Cortoa moititaan omahyväisyydestä. Hänelle fyysinen ja moraalinen vapaus on kuitenkin päämäärä, elämäntapa ja ainoa mahdollinen sielunkumppani. Polku on romanttinen, mutta raskas. Corto Maltesen kiertolaisuus on hänen vahvuutensa, mutta siinä piilee myös hänen tragediansa. Jos ei ole mitään menettää, ei ole myöskään mitään, mitä rakastaa.

Pratt kuvaa yksinäisen seikkailijan elämää herkästi ja kiinnostavasti. Corto Maltesen elämässä satamat vaihtuvat, vuodet vierivät, ja kaikella on haikeankaunis kaiku. Ja miksi ei olisikaan: onhan Corton elämä kohtaamisten ja jäähyväisten vuoropuhelu.

Heikkojen puolustaja, romanttinen ketjupolttaja

Corto Maltese on Hugo Prattin hatunnosto kohti perinteitä, erilaisuuden sietämistä ja pienen puolustamista. Maailma ei kuitenkaan ole mustavalkoinen, ja Corton ystävät haastavatkin hänen filosofiaansa. Esimerkiksi alkoholisoitunut professori Steiner, joka päätyy moneen seikkailuun Corton kanssa, kohtelee tätä nuorempanaan.

- "Olen ääliöiden kuningas. Viimeinen vesa sammunutta dynastiaa... Sitä, joka uskoi jalouteen ja urheuteen", miettii Corto.
- "Jaha... Olet turhautunut partiopoika!" vastaa professori Steiner.
- "Kuulepa ukko... Halpa ironia käy minun hermoihini."

Corto selviää aina kaikesta. Hän polttelee seesteisesti tupakkaa, vaikka olisi löytänyt kadonneen mantereen. Tupakointi ei miestä paina, mutta vuosikymmenet ottavat veronsa. Avustaessaan itsenäisyysliikettä Etiopiassa (1973) hän joutuu jättämään ystävänsä pulaan. Corto tuntee rajallisuutensa ja purnaa kumarana tyhjällä aavikolla:

"Ei minusta ole sankariksi. Olen kuin kaikki muutkin, ja minulla on oikeus erehtyä..."

Corton helpotukseksi ystävä selvisi, mutta hänen uskonsa oli jo joutunut koetukselle. Lisäksi nuoruuden rakkaus Pandora astui avioon, vieläpä miljonäärin kanssa. Uutisen kuultuaan Corto vetäytyi entisestään omiin oloihinsa. Kenties varttunut merimies ymmärsi yksinäisyyden olevan romantikon kohtalo, itsetehdystä kohtalonviivasta huolimatta.

"Tuollainen menneisyydessä eläminen on kuin vartioisi hautausmaata."
Corto Maltese ja Esmeralda. Tango, 1985.
Corto ja Esmeralda, jonka poskeen on tatuoitu ruutu, hertta, pata ja risti. Tango, 1985. Corto Maltese ja Esmeralda. Tango, 1985. Kuva: © Cong SA, Switzerland. All rights reserved. www.cong-pratt.com corto

Corto Malteseko kuollut?

Hugo Pratt on todennut, ettei Corto Maltese olisi voinut elää teknokratian ja teknologian aikakautta – siis meidän aikaamme. Pratt itse eli kuin nomadi: hän syntyi Italiassa, eli pitkään Argentiinassa ja päätyi lopulta Sveitsiin, jossa kuoli syöpään 1995.

Ajat ovat muuttuneet, mutta ehkäpä juuri sen takia Corton tarinoiden halutaan jatkuvan. Corto Maltese edustaa unelmaa romanttisesta seikkailijan elämästä. Hän on maailmankodissa vapaana liikkuva mies, joka pärjää kaikkialla ja ilman ketään muuta. Hänen elämänsä on työ- ja ihmissuhteista riippuvalle ihmiselle lohdullinen ajatusleikki. Harva haluaa tai kykenee Corton elämäntapaan, ja kenties paras niin. Corto Maltesea on helppo rakastaa, sillä hänen tarinansa on liian romanttinen ollakseen uskottava.

Eräässä Prattin tarinassa Corton sanotaan kadonneen Espanjan sisällisodassa. Tuolloin hän olisi ollut noin viisikymmentävuotias. Täyttä varmuutta Maltesen kuolemasta ei ole: kenties hän kaatui sodan viimeiseen luotiin tai ehkä järjesti katoamisensa kääntääkseen vielä kerran sivun uutta seikkailua varten. Ehkä joku hänen ystävistään pyysi häntä jäämään, johon Corto Maltese varmasti totesi tapansa mukaan:

"Lähden taas. Ihan vain lähteäkseni!"

Casterman-kustantamo julkaisee uuden Corto Maltese -tarinan lokakuussa. Edellinen teos, Hugo Prattin Mu - Kadonnut Manner, julkaistiin 1988.

Corto Maltesen lumo - Tuula Viitaniemen arvostelu Corto Maltese -näytelmästä

Kommentit

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri