Hyppää pääsisältöön

Kahvinkeitin on valokuvaaja Perttu Saksan tärkein työkalu

Perttu Saksa kuvaa Ylellä.
Perttu Saksa kuvaa Ylen tilaamaa kuvasarjaa sian elämästä. Perttu Saksa kuvaa Ylellä. Kuva: Ulla Vuorela valokuvaus

Valokuvaaja ja kuvataiteilija Perttu Saksa kuvaa teoksissaan usein eläimiä, koska hänen mielestään eläin on hyvä peili ihmiselle. Saksan mukaan valokuvaajan tärkein työkalu ei suinkaan ole kamera.

Perttu Saksan teoksia on esitetty lukuisissa näyttelyissä, ja hänen teoksiaan on hankittu julkisiin kokoelmiin ulkomaita myöten. Miehen tuorein näyttely Silence as a phrase pitää sisällään kuvia teuraseläimistä.

- Minua kiinnostaa, miten eläin on asetettu länsimaisessa kulttuurissa, ja mikä eläimen rooli on meille. Eläin on hyötyesine, eikä rajattu pelkästään kissavideoihin. Minua kiinnostaa mitä eläimelle tapahtuu matkalla teurastamolle, lihankäsittelyyn ja ruokapöytiin. Meidän kulttuurikuvastossamme sellaista ei usein näe. Siinä kohdassa on visuaalinen tyhjä aukko, Saksa toteaa.

Perttu Saksan mukaan eläin on hyvä peili ihmiselle.

- Eläimen kautta on hyvä katsoa ihmistä, ja sitä miten me suhtaudumme eläimiin ja toisiin ihmisiin.

Seuraavaksi tähtäimessä suomalainen metsä

Perttu Saksan mielestä valokuvaajan tärkein työkalu ei suinkaan ole kamera.

- Kyllä minulle ainakin valokuvaajan tärkein työkalu on kahvinkeitin. Ajatus siitä, että valokuvaaja vain ottaa valokuvia ja käyttää kameraa, ei nykypäivänä pidä paikkaansa, Saksa toteaa.

Olen aina ollut itseni herra.― Perttu Saksa

Valokuvaajan työ ja arki limittyvät toisiinsa. Perttu Saksa kertoo, että työ vaatii sitä, että sietää runsaasti epävarmuutta.

- En ole koskaan ollut niin sanotuissa oikeissa töissä, mutta en ole koskaan ollut myöskään työtön. Olen aina ollut itseni herra, Saksa kertoo.

Suurimmat onnistumiset mies kokee, kun hän pystyy kiteyttämään jotain oleellista yhteen kuvaan tai kuvasarjaan.

Perttu Saksaa kiinnostaa eläinteeman laajentaminen enemmän ihmisen ympäristösuhteeseen, suomalaisten suhde metsään ja suomalaiseen identiteettiin maiseman kautta.

- Olen pitkään etsinyt sellaista kulmaa, että pääsisin kuvaaman metsää ja eläviä eläimiä.

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri