Hyppää pääsisältöön

Kokeneen muusikon sävellyksiä

Viulisti Erkki Palola on kokenut ja taitava muusikko, joka on tehnyt uraa sekä RSO:n että HKO:n konserttimestarina. Viime aikoina Palola on käynyt esiin myös säveltäjänä, ja nyt hän on julkaissut sävellyksiään levyllä, joka on erikoinen yhdistelmä näkemyksellistä muusikkoutta ja itseoppinutta säveltäjyyttä.

On aina kiinnostavaa, kun täysijärkinen, hyvän maun omaava muusikko tarttuu sävelkynään ilman akateemisten sävellysopintojen tasapäistävää vaikutusta. Palolan tapauksessa tulos heittelehtii varsin pidäkkeettömästi romanttisen nostalgian, minimalismin, postmodernin monityylisyyden ja slapstick-komedian alueilla.

Ilahduttavinta Palolan säveltäjyydessä on taito kirjoittaa mehukkaita, omaleimaisia melodioita. Taitojen rajoista sen sijaan kertoo rakenteiden kantikkuus: usein Palola töksäyttää tekstuurista toiseen ilman plastisuutta tai luontevaa prosessin tuntua. Kömpelyyttä on myös ajanhallinnassa - esimerkiksi Toccata ja sinänsä hupaisa Menuet for Future venyttävät yhtä vitsiä liian ohueksi. Viulistilta olisin myös odottanut armeliaampaa soittimellisuutta. Viulusooloihin Palola on säveltänyt paikoin tukalia moniotteita, jotka eivät levyllä aivan onnistu.

Muiden esittäjien osalta levykokonaisuus on erittäin asiallinen omakustannepotretti. Etenkin sellisti Samuli Peltonen tukee kollegaansa koko osaamisellaan. Kiitoksen ansaitsee myös raikas ja musiikkiin sopiva graafinen suunnittelu.

Niinpä viivan alle jää ilahtunut ihmettely - ai tällaistakin Suomessa sävelletään.

"Oho", Erkki Palolan sävellyksiä. - Erkki Palola, viulu ja alttoviulu, sekä Juhani Palola, viulu, Samuli Peltonen, sello, Tuomas Mali, piano, ja Ilkka Virta, kitara. (EPCD 01)

Kuuntele Uudet levyt 20.3.2015, toimittajana Kare Eskola.

 • Jyväskylä Sinfonia jatkaa esimerkillisesti aikamme musiikin taltioimista

  Jyväskylä Sinfonia jatkaa aikamme musiikin taltioimista

  Kapellimestari Ville Matvejeff on johdatellut Jyväskylä Sinfoniaa hyvinkin eri tyyppisistä taltioimisprojekteista toiseen. Yhdistävä tekijänä on ollut etenkin aikamme musiikkiin keskittyminen. Sama kunnioitettava linjanveto jatkuu edelleen, kun orkesterin uusimmalla julkaisulla kuullaan ranskalaisen Éric Tanguyn (s.

 • Fagerlundin kamarimusiikki soi luottomuusikoiden käsissä iskevästi

  Fagerlundin kamarimusiikki soi luottomuusikoiden käsissä isk

  Säveltäjä Sebastian Fagerlundin (s. 1972) tuotannon ikuistaminen jatkuu. Tällä kertaa suurille kokoonpanoille laadittujen teosten sijaan huomio keskittyy kamarimusiikkiin. Nyt kuultavat kuusi teosta ovat valmistuneet vuosien 2007-2013 välisenä aikana.

 • Bartókin synteesi-hitit soivat nautittavasti

  Bartókin synteesi-hitit soivat nautittavasti

  Kapellimestari Susanna Mälkki ja Helsingin kaupunginorkesterin edellisellä julkaisulla Béla Bartókin pianokonserton kytkynä soi pirteästi Ravel ja aikamme musiikki. Nyt ollaan liikkeellä taas täys-Bartók-paketilla. Bartók-matkailu on muutamalla aiemmalla julkaisulla keskittynyt säveltäjän varhaistuotantoon.

 • Aili Järvelä ja Sointi Jazz Orchestra - hyvän mielen sointeja raikkaalla otteella

  Aili Järvelän hyvän mielen sointeja

  Aili Järvelä (s. 1985) on tullut tutuksi laulajana, lauluntekijänä, säveltäjänä, sovittajana, viulistina, tuottajana, Järvelän pelimannina sekä freelance-muusikkona useista eri yhtyeistä ja yhteyksistä. Sointi Jazz Orchestra on vuonna 2013 toimintansa aloittanut nuorista ammattimuusikoista koostuva yhtye, jonka taiteellisena johtajana toimii yhtyeen perustanut Rasmus Soini.