Hyppää pääsisältöön

KOURA palkitsi vuoden 2014 parhaita ohjelmia

Seitsemän ihmistä riemuitsee lavalla
#sota39-projektin tekijät asiaohjelmien sarjassa. Seitsemän ihmistä riemuitsee lavalla Kuva: Yle/ Jussi Nahkuri koura

Suomen suurimmat tv-, radio- ja verkkosisällöille myönnettävät rahapalkinnot jaettiin 19.3. 2015. Koulutusrahasto KOURAn palkitsemia tekijöitä oli yhteensä 115. Tekijöitä palkittiin kuuudessa eri sarjassa.

Vuoden 2014 KOURA-palkinnoista kilpailevat Yleisradion ja MTV3:n kotimaiset tv-, radio- ja verkkosisällöt.

- Dokumentti-sarjan pääpalkinnon sai Yle TV1-kanavan ohjelma Piripäiväkirja
- Fiktio-sarjan pääpalkinnon sai Yle Radioteatterin Tuntematon sotilas – vuoropuhelu Linnan romaanin kanssa
- Kulttuuri-sarjan pääpalkinnon sai Yle Teeman kokonaisuus Kvartetin synty ja Quartet-lab: konsertti
- Lapset ja nuoret -sarjan pääpalkinnon sai Yle TV2-kanavan ohjelma Ihan sama
- Viikoittaiset asiaohjelmat -sarjan pääpalkinnon sai #sota39-projekti
- Uutis- ja ajankohtaisohjelmien -sarjan pääpalkinnon sai Ylen Meppigalleria

Kategoriapalkintojen lisäksi KOURA jakoi yhden erikoispalkinnon Tämän runon haluaisin kuulla -ohjelmalle. Vuoden sivistysteko -palkinnon valitsi ja jakoi KOURAn ulkopuolelta kirjailija Sirpa Kähkönen. Palkinnon sai Yle Radio1:n Ykkösaamu.

KOURA-palkinnot ovat suuruudeltaan 10 000–15 000 euroa ja kunniamaininnat 2 000–8 000 euroa. Yhteensä palkintoina jaettiin 155 000 euroa ja kaikkiaan ehdolla oli 102 sisältötuotetta.

Tunnustukset jaettiin Helsingissä.

Vuonna 1985 perustettu KOURA on Yleisradion ja MTV3:n sekä Suomen Journalistiliiton, Suomen Lavastajain Liiton, Suomen Muusikkojen Liiton ja Suomen Näyttelijäliiton muodostama koulutusrahasto, jonka varat tulevat Yleisradion ja MTV:n vakinaiselle henkilöstölle maksetuista tekijänoikeuskorvauksista. Näitä Kopiostolta tulevia varoja KOURA käyttää myöntämällä stipendejä, projektirahoja ja vuosittaiset KOURA-palkinnot.

Tutustu 30 vuotta ohjelmantekijöiden koulutusta, stipendejä ja palkintoja jakaneen rahaston historiaan ja toimintaan: www.koulutusrahastokoura.fi

Lisätiedot:
Marja Keskitalo, KOURAn hallintokunnan puheenjohtaja, p. 040 559 7116, marja.keskitalo@yle.fi

----------

KOURA-PALKINNOT 2014

DOKUMENTIT-SARJAN KOURA-PALKINTO
15.000 euroa

Piripäiväkirja
kanava Yle TV1
tuotanto Yle Asiaohjelmat

PALKITAAN Marja Kurikka, Kristiina Nisula, Tapio Sovijärvi, Tomi Paijo, Anssi Tamminen, Maija Roivainen, Erkko Lyytinen

Tämä dokumentti tuli iholle, kosketti ja pakotti ottamaan kantaa. Dokumenttiin liittyvät nettiartikkelit ja trailerit olivat Yle Asian jaetuimpia sisältöjä syksyllä 2014. Dokumentti seuraa päähenkilön elämää liki kahden vuoden ajan melkeinpä pelottavan läheltä. Sen kaunistelematon lähestymistapa saa katsojan myötäelämään päähenkilön kamppailussa irti päihteistä ja miettimään hänen tulevaisuuttaan vielä pitkään dokumentin näkemisen jälkeen.

DOKUMENTIT-SARJAN KUNNIAMAININNAT

Bäkkärit
5.000 euroa

kanava verkkodokumentti www.yle.fi/teos/bakkarit
tuotanto Yle Asiaohjelmat

PALKITAAN Katri Koivula, Samuli Kaipainen ja Mikko Leino, Kai Rantala, Hannu Karisto

Tämä dokumentti on pienten yllätysten mestariteos, joka vie meidät paikkoihin joihin ei normaalisti ole taviksilla pääsyä. Se on audiovisuaalinen retki, jossa voi liikkua kolmiulotteisessa tilassa, miltei haistaa hien ja maistaa janojuoman kirpeyden. Se on täysin uudenlainen tapa luoda dokumentaarista tarinallisuutta tyylikkäästi ja elämänmakuisesti, niin että aihe on yhtä ilmaisumuodon kanssa.

Yksisiipinen enkeli
3.000 euroa

kanava Yle TV1
tuotanto Yle Asiaohjelmat

PALKITAAN Erkki Määttänen, Inga Bergström-Rausku, Ari-Pekka Heikkinen

Ohjelma kuorii hitaasti päähenkilön maskit paljastaen hänen sielunsa syvän haavan. Samalla dokumentti on armollinen, se kykenee kertomaan katsojalle menettämisen tuskasta ja uskosta elämän vaikeina hetkinä. Dokumentti kasvaa taitavasti rakennetun dramaturgian myötä laadukkaaksi, audiovisuaalisesti rikkaaksi teokseksi jättäen syvän muistijäljen katsojaan.

Äiti, Alzheimer ja Americana – elämä laillisessa laittomuudessa
4.000 euroa

kanava Yle Radio 1
tuotanto Yle Draama/ Radioteatteri

PALKITAAN Harri Huhtamäki, Esa Karjula, Tuomas Norvio, Tapani Rinne

Tämä ohjelma antaa äänen ihmiselle, jota harvoin kuullaan julkisuudessa: Alzheimerin tautia sairastavalle vanhukselle.
Ohjelmassa puhe, teksti, äänet ja musiikki luovat yhdessä kuuntelijalle hienon tilaisuuden pohtia vanhuutta ja sairautta, jossa tosi ja muistot sekoittuvat mielen luomiin kuviin. Kuuntelija pääsee mukaan vanhuksen mielen matkalle.
Ohjelma on vakava ja ajankohtainen, mutta ei toivoton.

FIKTIO-SARJAN KOURA-PALKINTO
15.000 euroa

Tuntematon sotilas – vuoropuhelu Linnan romaanin kanssa

kanava Yle Radio 1
tuotanto Yle Draama/ Radioteatteri

PALKITAAN Jussi Moilanen, Juhana von Bagh, Hanna-Helena Kinnunen, Olavi Uusivirta, Timo Kämäräinen, Juha-Pekka Hotinen, Anders Wiksten, Pekka Ruohoranta

Kuunnelmasarja ravistelee raikkaasti perinteisiä tulkintoja klassikkoromaanin henkilöistä, sekä purkaa samalla sankaruuden ja uhrautumisen kulttuuria. Taidokas toteutus provosoi ja haastaa ajattelemaan, mutta on silti koskettava ja vahva osoitus kuunnelman voimasta.

Tekijät ovat lähestyneet kaikkien tuntemaa kirjaa rohkeasti vuoropuheluna alkuperäisen tekstin kanssa. Romaanin päähenkilöille kirjoitetut haastattelut ja kertojapuhe tuovat uuden yllättävän ulottuvuuden radiodramatisointiin.

FIKTIO-SARJAN KUNNIAMAININNAT

Pimeän nimi – 12 transetydiä
4.000 euroa

kanava Yle Radio 1
tuotanto Yle Draama/ Radioteatteri

PALKITAAN Pipsa Lonka, Tiina Luoma, Gustav Nyström, Pekka Savolainen

Tämä radiodraama vaatii kuulijaltaan hiljentymistä mutta palkitsee vaivannäön vahvalla kokemuksella.
Ohjelman perustana on sävellys, jolle ohjaaja ja käsikirjoittaja ovat rakentaneet monitasoisen, kuulijalle jopa visuaalisina kuvina näyttäytyvän teoksen. Teokseen on uudella tavalla tuotu radion parhaita elementtejä, jotka on toteutettu poikkeuksellisesti ja taidokkaasti. Ohjelman voi halutessaan kuunnella joko puhtaasti musiikillisena äänitaiteena tai tekstisisältöön keskittyen.

Toisen kanssa
7.000 euroa

kanava Yle TV2
tuotanto Yle Draama

PALKITAAN Lauri Nurkse, Mika Tertsunen, Pekka Lehtikangas, Elina Lario, Timo Hintikka, Antti Kukkavuori, Lea Sipilä

Draamakomedia keskittyy tavallisten ihmisten melkein tavallisen elämän käännekohtiin tavalla, joka nostaa arjen pienet ja suuret ratkaisut katsojaa koukuttavaksi tarinaksi.

Sarja pukee isot teemat keveään kerrontaan ja ilakoi visuaalisella tyylillä. Tekijöiden hiki ei erotu katsojalle. Tarinankerronta kuljettaa katsojaa vaivattomasti hymystä liikutukseen, minkä aikaansaaminen vaatii ammattitaitoa. Vakava ei tarvitse aina vakavaa ilmiasua.

KULTTUURI-SARJAN KOURA-PALKINTO
15.000 euroa

Kvartetin synty ja Quartet-lab: konsertti

kanava Yle Teema
tuotanto Yle Kulttuuri ja viihde

PALKITAAN Elina Heiskanen, Hannu Kettunen, Pekka Lähdeaho, Tommi Slotte, Jorma Höri, Sari Vaskio, Heidi Kokki, Marjaana Mykkänen

Neljä taiteilijaa, yksi sali, seitsemän päivää ja selkeä päämäärä: yhteinen sävel.

Dokumentti kuvaa ainutlaatuisen hienovireisesti mutta armottomasti huippusolisteista koostuvan kvartetin valmistautumista konserttiin. Sekä dokumentin että konsertin kuvakerronta imaisee katsojan mukanaan tarkan ja poikkeuksellisen huolellisen työn ansiosta.
Kvartetin muusikot päästävät kamerat niin lähelle, että katsoja aistii nekin sanat, joita ei sanota - vain katseet ja soitto puhuvat.

KULTTUURI-SARJAN KUNNIAMAININNAT

Ikuiset kaupungit
2.000 euroa

kanava Yle Radio 1
tuotanto Yle Kulttuuri ja viihde

PALKITAAN J.P. Pulkkinen, Mikko Lohenoja
Kaupunkimatkailua voi harrastaa monella tavalla, myös omassa lempituolissaan pysyen. Tämä ohjelma vie kuulijansa henkeäsalpaaville matkoille, matkaoppaanaan kirjallisuussitaatit ja uutisvälähdykset.
Älykkäitä siltoja ja rikkaita äänimaisemia hyödyntäen se taluttaa kuulijansa muun muassa Kiovaan, jota määrittävät kirjailijat Gogolista Bulgagoviin.

Maisteri Lindgrenin musiikkiesitelmä: Pidot paranevat Lennyn kanssa
2.000 euroa

kanava Yle Radio 1
tuotanto Yle Kulttuuri ja viihde

PALKITAAN Minna Lindgren, Karoliina Vesa

Hyvät kemut, erikoinen sävellys ja säveltäjän kiehtova henkilöhistoria.
Siinä ainekset, joista tekijä on taitavasti kutonut läpi ohjelman kantavan draaman kaaren.
Ohjelmassa kolme näkökulmaa kootaan yhdeksi kaiken kattavaksi teemaksi, ja tuloksena on
mukaansatempaava ja koskettava radioesitelmä, joka liikkuu sujuvasti Bernsteinista Platoniin.

Valokuvan voimaa
8.000 euroa

kanava Yle Teema
tuotanto Yle Kulttuuri ja viihde

PALKITAAN Laura Joutsi, Olli Laine, Miina Savolainen, Petteri Lappalainen, Teemu Kokkonen, Petri Kettunen, Raili Tuikka, Pirjo Repo, Jouni Tulonen

Realitysarja seuraa perhesuhteiden selvittelyä ja tutkimista epätavallisella tavalla. Katsoja pääsee seuraamaan tapahtumakulkua, joka vie hyvin lähelle päähenkilöiden elämän vaikeita ja tuskallisia asioita.
Tirkistelyn sijaan sarja kunnioittaa päähenkilöitä ja heidän tunteitaan. Ratkaisukeskeisyyden sijaan syvemmälle päähenkilöiden historiaan ja tunteisiin mennään rauhallisesti, arvottamatta, nopeisiin lopputuloksiin pyrkimättä. Tuloksena on poikkeuksellisen arvostavaa ja pysäyttävää julkisen palvelun realityä, jonka äärellä katsojalla on tilaa ajatella ja kuulostella myös omaa elämäänsä.

LAPSET JA NUORET -SARJAN KOURA-PALKINTO
15.000 euroa

Ihan sama
kanava Yle TV2
tuotanto Yle Lapset ja nuoret

PALKITAAN Marika Kuortti, Sanna Grav, Jarmo Lampela, Harri Halonen, Tapio Keskitalo, Jukka Kaitala, Petrus Rapo, Nipa Roine, Liisa Rihu, Sami Haartamo, Sara Köteleki, Jussukka Tuliainen

Palkittu ohjelma on kunnianhimoinen kuvitelma lähitulevaisuudesta, jossa eliittikoulu muokkaa lapsista rahasampoja viihdeteollisuuden palvelukseen.
Hienon ja hallitun visuaalisen ilmeen lisäksi sarjan juoni on monitasoinen ja se näyttää vakavampiakin särmiä teiniviihdetähtien suljetusta maailmasta. Viileään kerrontaan on tarttunut hienosti myös nuoruuden kapinaa, rosoisuutta ja intoa.

LAPSET JA NUORET -SARJAN KUNNIAMAININTA

Lyömättömät
4.000 euroa

kanava YleX
tuotanto YleX

PALKITAAN Tomi Solonen, Esa Rahijärvi, Johannes Naumanen, Tytti Shemeikka

"Olipa muuten parasta radioviihdettä ikinä", sanottiin tästä sarjasta Twitterissä. Suorissa lähetyksissä tekijöiden improvisointikyky ja kielellinen nokkeluus luovat yllättäviä tarinoita hengästyttävällä vauhdilla. Ohjelma on suomen kielen riemukulkua höystettynä pop- ja räp-musiikilla.

UUTIS- JA AJANKOHTAISOHJELMAT -SARJA KOURA-PALKINTO

10.000 euroa

Meppigalleria

kanava yle.fi/uutiset
tuotanto Yle Uutis- ja ajankohtaisohjelmat

PALKITAAN Mikko Hänninen, Ville Lösönen, Hanne Reitala, Jukka Niva

Tämä hanke loi viime vuonna vaaliohjelmistoon uuden normin, josta on hankala palata taaksepäin. Samalla demokratia sai uuden työkalun.
Suomalaiset saivat ainutlaatuisen avun päättää omasta ehdokkaastaan, kun tämä tuotanto toi kaikki ehdokkaat esiin samassa raamissa. Tietoineen, taitoineen ja osaamisineen samalla viivalla. Palkitsemme konseptin, joka yksinkertaisuudessaan on ylivoimaisen hieno.

UUTIS- JA AJANKOHTAISOHJELMAT -SARJAN KUNNIAMAININTA

#TaDetPåAllvar – Fixa Mobbningen
7.000 euroa

kanava svenska.yle.fi, Radio Vega, Radio X3M, Yle Fem
tuotanto Svenska Yle
PALKITAAN Annvi Gardberg, Annica Lindström, Eva-Maria Koskinen, Peter Sjöholm, Patrik Skön, Kia Svaetichin, Alexander Uggla

Tämä projekti nosti esiin kiusaamisen ja sen seuraukset, jotka ovat usein kiusatulle lähtemättömiä. Aihetta käsiteltiin viikon ajan kaikissa Ylen välineissä ja yleisön vastaanotto oli odottamaton. Kirjeitä ja tarinoita tuli sadoittain, kirjoittajien iät vaihtelivat 70-vuotiaasta teini-ikäisiin, kaikista yhteiskuntaluokista ja eri puolilta maata. Tuotanto nosti esiin myös lainsäädännön heikkouden ja ohjelman seurauksena ministeri Krista Kiuru alkoikin miettiä lakimuutoksen tarvetta.

VIIKOITTAISET ASIAOHJELMAT -SARJAN KOURA-PALKINTO
15.000 euroa

#sota39-projekti

kanava Yle.fi/sota39 / twitter #sota39
tuotanto Yle Asiaohjelmat

PALKITAAN Seija Aunila, Seppo Heikkinen, Leo Kosola, Maija Kaipainen, Annukka Väisänen, Anna-Leena Lappalainen, Tanja Iikkanen

Tämä tuotanto aloittaa uuden vaiheen maailmanhistorian journalistisessa käsittelyssä. Laaja aihe muuttuu projektin kerrontatavassa sekä henkilökohtaisiksi näkökulmiksi että pitkäksi koko Suomea koskettavan tapahtumasarjan kuvaukseksi.
Erilainen tapa ajatella sisältöä ja näyttää yllättäen maamme sotahistorian tapahtumatuotantona, johon käyttäjä voi osallistua seuraamalla, kommentoimalla, tuomalla omia tietojaan mukaan ja jopa luomalla kokonaisuuteen omia henkilöhahmojaan.
Konsepti on nerokas, samalla helppolukuinen että historiafriikillekin loputtomasti yksityiskohtaista tietoa tarjoava tarina, kansainvälisestikin ensimmäinen laatuaan.

VIIKOITTAISET ASIAOHJELMAT -SARJAN KUNNIAMAININNAT

Perttu Häkkinen
3.000 euroa

kanava Yle Puhe
tuotanto Yle ja Musiikki- ja journalismipalvelu Häkkinen, Tiikerimedia

PALKITAAN Perttu Häkkinen, Panu Hietaneva, Heidi Laaksonen

Tässä ohjelmassa ei pelätä tarttua marginaaleihin. Siinä on asennetta, se ei kumartele eikä viisastele, vaan puhuu haastateltavien kanssa silmiin katsoen. Ohjelman antama kuva arjesta ei ehkä ole kaunis, mutta se on tosi.
Toimittaja tiimeineen tekee poikkeuksellista journalismia suomalaisesta yhteiskunnasta juuri nyt.

The Norden
5.000 euroa

kanava Yle Fem
tuotanto Svenska Yle

PALKITAAN Joakim Rundt, Lasse Grönroos, Åsa Svarvar, Maija Virtanen, John Stark

Millaisen yhteiskunnan Pohjoismaat ovat rakentaneet? Tässä ohjelmasarjassa paneudutaan pohjoismaiseen hyvinvointiin ulkopuolisen silmin ja peilataan sen arvoja oivaltavasti. Svenska ylen yhdessä Nordvisionin kanssa kehittämän uuden formaatin näkökulma yllättää katsojan ja vakuuttaa laadukkaalla, toteavalla kerronnallaan.

Vinkkimiehet
3.000 euroa

kanava MTV.fi
tuotanto MTV

PALKITAAN Pekka Lehtinen, Jarkko Sipilä, Ville Ristolainen

Tässä ohjelmassa asialla ovat alan miehet. Verkkoon toteutettu yksinkertainen konsepti: Auto, Miehet ja Asia. Käsiteltävänä on rikos ja tarkoituksena taustoittaa uutisia genressä, jonka kerronnassa tulee olla erityisen tarkka. Toimittajat tuovat näkökulmaa rikosuutisointiin tavalla, joka ei perinteisessä uutisformaatissa ole mahdollista. Ohjelma on toteutettu kevyesti mutta teksti pohjautuu vankkaan toimittamiseen ja alan perinpohjaiseen hallintaan.

KOURAn hallintokunta päätyi jakamaan vielä yhden erikoispalkinnon.

Erikoispalkinto
3.000 euroa

Tämän runon haluaisin kuulla

kanava Yle Radio 1
tuotanto Yle Kulttuuri ja viihde

PALKITAAN Tarleena Sammalkorpi, Sari Siekkinen

Ohjelma on klassikko, joka uudistuu teemalähetysten, loistavien tulkitsijoiden ja kuuntelijoiden ansiosta. Se on tuonut esiin mitä moninaisimman kuulijajoukon rakastamia tekstejä, kaivanut arkistoista kirjailijoiden itsensä lukemia harvinaisuuksia ja esitellyt uusia lausuntataiteilijoita.

Toiverunojen myötä ohjelma on kasvattanut uusia lyriikan ystävien ikäluokkia jo vuodesta 1967 saakka. Tässä ohjelmassa ja tämän ohjelman äärellä herkistyvät niin runoilijat, kuuntelijat, lausujat kuin toimittajatkin.

VUODEN SIVISTYSTEKO
10.000 euroa
Palkinnon saajan on valinnut kirjailija Sirpa Kähkönen.

Ykkösaamu

kanava Yle Radio 1
tuotanto Yle Uutis ja ajankohtaisohjelmat

PALKITAAN Johanna Östman, Olli Seuri, Seija Rautio, Terhi Tammi, Päivi Neitiniemi, Marja Ala-Kokko, Jakke Holvas, Tarja Oinonen, Katariina Lahtonen, Jari Niemelä

Pitkälle kehittyneen informaatioteknologian ympäristössä aikaa syventymiselle on yhä vähemmän. Tämä ohjelma onnistuu siinä, minkä piti jo olla mahdotonta: se reagoi ajankohtaisiin kysymyksiin mutta antaa aikaa niiden käsittelylle. Tässä juuri on radion voima ja lumo: tärkeiden näkökantojen esille tuomiseen ei tarvita välttämättä visuaalista aineistoa, jos asiantuntija on ajatellut asiansa pitkälle ja saa tilaa niiden esittämiseen ja jos ammattitaitoinen toimittaja ohjaa keskustelua herkästi reagoiden.
Ohjelman toimituksessa on eri-ikäisiä ihmisiä, molempaa sukupuolta, ja se tekee kuuntelukokemuksesta kiinnostavan ja elävän. Taustatoimitus on vahvasti tehtävänsä tasalla ja tuottaa luotettavaa tietoa ja etsii päteviä asiantuntijoita. Kuulijatkin on modernisti huomioitu: lähetysikkunassa käydään vilkasta keskustelua aamun teemoista ja keskustelua kommentoidaan ohjelmassa.
Ylen Radio 1:n Ykkösaamu on journalistisesti korkeatasoinen ajankohtaissivistyksen tuottaja ja sen merkitys kansalaisyhteiskunnalle ja vapaalle mielipiteenmuodostukselle on suuri.