Hyppää pääsisältöön

Leffateatteribisnekseen suoraan koulun penkiltä

Ilmari Arnkil Kino Sherylin avajaisissa
Ilmari Arnkil Kino Sherylin avajaisissa Kuva: Iiro Immonen tekijä

Suomen todennäköisesti nuorin elokuvateatteripomo Ilmari Arnkil, 28, halusi alun perin itse elokuvaleikkaajaksi. Liikkuva kuva on seurannut häntä, vaikka opiskelualaksi tulikin kuvataidekasvatus. Yhdessä Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun muiden opiskelijoiden kanssa hän pyörittää nyt Helsingin uusinta elokuvateatteria Kino Sheryliä.

Teinivuosina Ilmari Arnkil teki siellä täällä omia hauskoja videoprojektejaan ja haaveili opiskelupaikasta Taideteollisen korkeakoulun elokuvaleikkauksen linjalla. Kahden epäonnistuneen hakuyrityksen jälkeen vuonna 2008 ovet aukesivat sen sijaan saman opinahjon kuvataidekasvatuksen puolelle.

Seitsemän vuotta myöhemmin Arnkil on päässyt yhdistämään nämä kaksi kiinnostuksen kohdetta Helsingin uusimman elokuvateatterin toimitusjohtajan ja ohjelmistopäällikön roolissa. Taustalla on aktiivisia vuosia ylioppilaspolitiikassa ja ainejärjestötoiminnassa sekä freelancerina tehtyjä teatteri- ja tanssiesitystaltiointeja ja muita videotöitä - unohtamatta viittä vaille valmista gradua opetuksen pelillistämisestä.

- Liikkuva kuva tuntuu seuraavan minua, ja nyt se on johtanut tähän elokuvateatterin toimitusjohtajana häärimiseen. Toivon, että voimme Kino Sherylin myötä rikastaa Helsingin elokuvakulttuuria, ja miksei laajemminkin edistää uusien taidemuotojen esittämistä.

Taidekasvatuselementin teatterin toimintaan tuo esimerkiksi kaavailtu yhteistyö lähialueen koulujen kanssa.

- Samassa talossahan tehdään elokuvia, joten esimerkiksi kierrättämällä koululaisryhmiä studioillamme ja katsomalla sen jälkeen yhdessä täällä tehty elokuva voimme konkreettisesti näyttää, miten fiktio rakentuu.

Arnkil iloitseekin puitteista, jotka opiskelijoilla on elokuvateatteritoiminnan pyörittämiseen.

- Asemamme Aalto-yliopiston kyljessä on korvaamattoman arvokas. Meillä on suorastaan tähtitieteellisen hyvät puitteet toimia, vaikka kannammekin itse taloudellisen vastuun, Ilmari Arnkil iloitsee.

Meillä on suorastaan tähtitieteellisen hyvät puitteet toimia.

Alueen asukasprofiilin mukaista elokuvaa

Kino Sherylin ohjelmisto koostuu sekä suuren yleisön suosikeista että vaihtoehtoisemmista elokuvista, ja lisäksi teatterissa tullaan kokeilemaan täysin uudenlaisia elokuvakonsepteja. Johtava ajatus on palvella nimenomaan ympäröivän asuinalueen väestöä, unohtamatta tietenkään muita Helsingin elokuvanrakastajia.

- Täytyy löytää tasapaino enemmän ja vähemmän kaupallisen sisällön suhteen. Meillä on hyvää tutkimusdataa siitä, millaisia arvoja ja mieltymyksiä alueen asukkailla on, eikä se tietenkään poissulje vaihtoehtoisempiakaan elokuvia, Arnkil kertoo.

Elokuvateatteri-idean isä ja opiskelijoiden mentori on laitoksen elokuva- ja tv-tuotannon professori Aleksi Bardy. Hän on ollut viisaana neuvonantajana mukana teatterin pystyttämisessä koko matkan ajan.

- Olemme saaneet Aleksilta todella paljon hyviä ideoita. Kiitos hankkeen toteutumisesta kuuluu ehdottomasti myös dekaani Anna Valtoselle ja varadekaani Teemu Leinoselle, joita ilman tämä ei olisi ollut mahdollista.

Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulu muuttaa lähivuosina Arabiasta Espoon Otaniemeen.

- Emme vielä tiedä, kuinka kauan tämä tila on käytössämme, ja perustammeko kenties uuden teatterin Otaniemeen. Itse haluaisin kyllä jatkaa elokuvatyön parissa niin pitkään kuin mahdollista, Arnkil summaa.

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri