Hyppää pääsisältöön

Outlander - Matkantekijä

Outlander, yle tv1
Claire Randall (Caitriona Balfe) tempautuu ajassa taaksepäin ja tapaa skottitaistelija Jamie Fraserin (Sam Heughan). Outlander, yle tv1 outlander

TV1 torstaisin 11.2. - 26.5.2016 n. klo 22.55 - 23.45 (1. kausi uusintana, Yle Areenassa vain suorana)
TV1 torstaisin 2.6. - 1.9.2016 klo 21.00 - 22.00 (uusi 2. kausi, uusinta perjantaisin n. klo 22.40, Yle Areenassa 14 päivää)
TV1 keskiviikkoisin 27.9.2017 - 3.1.2018 klo 21.35 - 22.35, uusinta lauantaisin klo 23.15 (uusi 3. kausi), katsottavissa Yle Areenassa

Amerikkalaiskirjailija Diana Gabaldonin suosittuun kirjasarjaan perustuva draamasarja Outlander - Matkantekijä (16) yhdistää historiallisia teemoja, romantiikkaa, seikkailua, tieteisvaikutteita ja mielikuvituksen lentoa.

Komea 16-osainen sarja kertoo kahden aikakauden välisestä aikamatkasta ja arvoituksesta.

Sarjan ensimmäinen kausi uusitaan Ykkösellä torstaisin 11.2.2016 alkaen ja toisen kauden uudet jaksot esitetään kesällä torstaisin 2.6.2016 alkaen. Sarjan kolmas kausi nähdään keskiviikkoisin 27.9.2017 alkaen klo 21.35.

Kohtalokas matka Skotlantiin

On vuosi 1945. Toinen maailmansota on ohi ja elämä palautuu hiljalleen uomiinsa.

Outlander, yle tv1
Outlander, yle tv1 Kuva: © 2014 Sony Pictures Television Inc. All Rights Reserved. outlander
Claire ja Frank Randall avioituivat jo sodan alussa, mutta joutuivat viettämään vuosikausia erossa toisistaan rintamalla. Nyt he opettelevat yhteistä elämää.

Historiasta kiinnostunut Frank vie sairaanhoitajavaimonsa lomalle sukunsa juurille Skotlantiin. Heidän on tarkoitus nauttia huikeista maisemista ja toisistaan sekä tutkia historiallisia kohteita.

Skotlannissa druidiuskonto elää edelleen vahvana. Utelias nuoripari todistaa salaa öistä druidiriittiä muinaisella kivikehällä. Onko tämä se hetki, joka mullistaa Clairen elämän?

Outlander, yle tv1
Outlander, yle tv1 Kuva: © 2014 Sony Pictures Television Inc. All Rights Reserved. outlander

Aikapyörre vie mennessään

Seuraavana päivänä Claire palaa yksinään samaan paikkaan. Majesteettisten kivipaasien keskellä tapahtuu jotain merkillistä: Claire tempautuu mukaan aikapyörteeseen.

Kun Claire palaa tajuihinsa, hän makaa yhä kivien keskellä, mutta maailma ympärillä näyttää toisenlaiselta. Hiljalleen hänelle valkenee järkyttävä totuus: hän on tempautunut ajassa taaksepäin kahden vuosisadan verran.

Outlander, yle tv1
Outlander, yle tv1 Kuva: © 2014 Sony Pictures Television Inc. All Rights Reserved. outlander
Claire alkaa pyrkiä takaisin omaan aikaansa, mutta hän joutuu skotlantilaisten ja valtaa pitävien englantilaisten epäluulon kohteeksi.

Vaarallinen aika ja paikka

Skotlanti vuonna 1743 on vaarallinen paikka kenelle tahansa, saati sitten yksinäiselle naiselle.

Claire joutuu jälleen kahden rintaman väliin, keskelle sisällissotaa. Hänen on valittava puolensa, ja väärä valinta saattaa maksaa hänen henkensä.

Outlander, yle tv1
Outlander, yle tv1 Kuva: © 2014 Sony Pictures Television Inc. All Rights Reserved. outlander
Englannin armeijaan kuuluva julma sotilas näyttää järisyttävän tutulta, sillä mies on kuin kopio hänen aviomiehestään Frankista. Claire tapaa myös skottitaistelijan nimeltä Jamie Fraser.

Rooleissa nähdään mm. Caitriona Balfe (Claire Randall), Tobias Menzies (Frank Randall/Black Jack Randall), Sam Heughan (Jamie Fraser), Gary Lewis (Colum MacKenzie), Graham McTavish (Dougal MacKenzie), Duncan Lacroix (Murtagh Fitzgibbons) ja Lotte Verbeek (Geillis Duncan).

Outlander. Käsikirjoitus: Diana Gabaldon ja Ronald D Moore. Tuotanto: Sony Pictures Television, Yhdysvallat, 2014. Sarjan ensimmäinen kausi on esitetty TV1:llä edellisen kerran vuonna 2015.

Muualla verkossa:
Outlander (Starzin verkkosivut)
Diana Gabaldon (Wikipedia)

Outlander, yle tv1
Outlander, yle tv1 Kuva: © 2014 Sony Pictures Television Inc. All Rights Reserved. outlander
Kommentit
  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.