Hyppää pääsisältöön

Rockin klassikkolevyt: The Doors / L.A. Woman

Rockin klassikkolevyt. The Doors.
Rockin klassikkolevyt. The Doors. Kuva: Yle Kuvapalvelu the doors

"Riders on the storm, into this house we're born, into this world we're thrown."

Legendaarisen rockbändin The Doorsin viimeiseksi jäänyt albumi L.A. Woman ilmestyi keväällä 1971, vain kolme kuukautta ennen laulusolisti Jim Morrisonin kuolemaa. Levy merkitsi yhtyeelle musiikillista paluuta juurille. "Se oli kuin paluu kotiin." "Ihan kuin jamit." "Palattiin bluesiin."

Rockin klassikkolevyt -nimikkeen alla esitettävässä tv-dokumentissa Doors: Mr. Mojo Risin' – The Story of L.A. Woman levyn tekemistä muistelevat ja albumin kappaleita analysoivat yhtyeen jäljelle jääneet jäsenet Ray Manzarek (joka kuoli keväällä 2013), John Densmore ja Robby Krieger sekä levyn yhtyeen kanssa tuottanut Bruce Botnick. Haastateltavana on myös yhtyeen työtovereita, ystäviä ja toimittajia. Mukana on lisäksi runsaasti arkistomateriaalia.

Yli 40 vuotta sitten ilmestyneeltä, yhä tuoreelta kuulostavalta levyltä löytyvät nimikappaleen lisäksi muun muassa Love Her Madly, The Changeling sekä sateen ja sähköpianon soundit yhdistävä Riders on the Storm, joka jäi Doorsin viimeiseksi yhteiseksi levytykseksi.

Albumin teon aikaan The Doors oli paitsi äärettömän suosittu bändi myös monen kunnon kansalaisen vihaama häirikköporukka – Vietnamin sodan vastustajien ja vastakulttuurin soundtrack. "Olimme pyörremyrskyn keskellä." Levyn teko oli vielä osin kesken, kun Jim Morrison ilmoitti lähtevänsä Pariisiin. Morrison kuoli Pariisissa 3.7.1971.

Dokumentti sai ensiesityksensä Teemalla valmistumisvuonnaan 2012.

  • Rockin klassikkolevyt: The Doors / L.A. Woman (Doors: Mr. Mojo Risin' – The Story of L.A. Woman), USA 2012. Tv-dokumentti, ohjaus Martin R. Smith.
Kommentit

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa