Hyppää pääsisältöön

Sibelius-juhlavuosi kannattaa ulkoistaa Viroon

Jean Sibeliuksen sekakuorolauluista ei levytyksiä puutu, ja melko tuoreita kokonaislevytyksiäkin on saatavilla pari. Juhlavuoden kunniaksi Ondine-yhtiö on kuitenkin julkaissut Sibeliuksen sekakuorotuotannosta uuden tuplalevyn, jolle kuoroksi on valittu Viron filharmoninen kamarikuoro. Tässä asiassa ulkoistaminen Viroon on kannattanut - näin kovaa laatua ei Suomesta saa.

Sibelius / Viron filharmoninen kamarikuoro
Sibelius / Viron filharmoninen kamarikuoro uudet levyt

Huikeinta levyssä on kuoron äänenmuodostuksen ja muun osaamisen erittäin korkea taso. Kotimaiset kuorot eivät kerta kaikkiaan yllä yhtä ammattimaiseen, täyteläiseen, hallittuun ja yhtenäiseen sointiin. Tämä ei ole laimeaa nuorisokuorolauleskelua, harrastekuorojen pinnistelyä tai paksua oopperasoppaa. Tämä on puhdasta, plastista ja kantavaa sekakuorosointia, joka kertaheitolla päivittää Sibeliuksen kuoromusiikin ammattitasolle. Virolaisten osaaminen kuuluu siinä, että jopa tylsät virret ja banaalit koululaulut saavat jäntevän, yksityiskohtiaan myöten yhtenäisen tulkinnan.

Toki Viroon ulkoistamisessa on haittansa. Aäntämys lipeää paikoitellen ulkomaiseksi, ja etenkin älliin ja ääkkösiin virolainen aksentti antaa hupaisaa retrosävyä. Paikoin kuoro selvästi laulaa äänenmuodostus eikä teksti edellä, mikä olosuhteet huomioon ottaen on käypä ratkaisu.

Toinen ongelma liittyy varmistelun makuun tulkinnoissa. Kokenut kuoromies Heikki Seppänen tietysti tuntee Sibelius-ohjelmiston kuin omat taskunsa, ja pystyy ohjaamaan virolaisjoukot napakoihin, varmoihin tulkintoihin - mutta siihen se jää. Esimerkiksi avausraidan Rakastava-sarjassa lallatteluväliosa sujuu todella kauniisti, mutta tällä porukalla olisi mahdollisuuksia kokeilevampiin sointeihin. Jykeviä, nokkelia tai radikaaleja hetkiä on tällä levyllä melko harvassa - mutta siellä täällä sentään.

Olennaista on, että tämän levyn myötä Jean Sibeliuksen sekakuoromusiikki saa kansainvälisen ammattitason tulkinnan. Se on suuri palvelus musiikille, ja siitä kiitos kuuluu Viron kuoroperinteelle ja Ondine-yhtiön ymmärrykselle.

Jean Sibelius: Sekakuoroteokset. - Viron filharmoninen kamarikuoro/Heikki Seppänen. (Ondine, ODE 1260-2D)

Kuuntele Uudet levyt 20.3.2015, toimittajana Kare Eskola.

 • Kalevi Ahon sooloteokset haastavat esittäjänsä ja kuulijansa

  Kalevi Ahon sooloteokset haastavat esittäjänsä ja kuulijansa

  Säveltäjä Kalevi Ahon ja BIS-levy-yhtiön vuosikymmeniä kestänyt yhteinen taival jatkuu, kun tasaiseen tahtiin ilmaantuu uutta Aho-äänistöä uusina tallenteina. Noin kolmenkymmenen profiilijulkaisun ansiosta alkaa valtaosa Ahon laajan tuotannon tärkeimmistä teoksista löytyä soivina dokumentteina.

 • Unohdettua orkesterimusiikkia laadukkaasti

  Unohdettua orkesterimusiikkia laadukkaasti

  No nyt! Musiikinhistorian sameat kerrokset kirkastuvat jälleen, kun Göteborgin sinfoniaorkesteri esittelee kapellimestari Johannes Gustavssonin johdolla kolme aiemmin äänitteillä kuulematonta teosta. Kiinnostavan kokonaisuuden säveltäjänimiä ovat Ida Moberg, Valborg Aulin sekä Elfrida Andrée. Ruotsalainen Elfrida Andrée (1841–1929) oli muun muassa säveltäjä, kapellimestari ja urkuri.

 • Trumpetti pelasti amerikansuomalaisen Allan Sihvolan hengen – Suomalaissoittajat Stalinin vainoissa

  Amerikansuomalainen muusikko vankileirien saaristossa.

  Amerikansuomalainen Allan Sihvola muutti 12-vuotiaana 1933 perheensä mukana ihanneyhteiskuntaa rakentamaan Neuvosto-Karjalaan. Toisen maailmansodan aikana hän joutui suomalaisena Tsheljabinskin vankileirille. Vähän yli 20-vuotias Sihvola laihtui luurangon laihaksi, mutta säilyi hengissä, sillä trumpetistina hänet hyväksyttiin leirin soittokuntaan. Kun Neuvostoliitto romahti 1990-luvun alussa, Sihvola ryhtyi kirjoittamaan muistelmiaan. Vei 25 vuotta ennen kuin kirja "Stalinin taivaan alle" julkaistiin.