Hyppää pääsisältöön

Sibelius-juhlavuosi kannattaa ulkoistaa Viroon

Jean Sibeliuksen sekakuorolauluista ei levytyksiä puutu, ja melko tuoreita kokonaislevytyksiäkin on saatavilla pari. Juhlavuoden kunniaksi Ondine-yhtiö on kuitenkin julkaissut Sibeliuksen sekakuorotuotannosta uuden tuplalevyn, jolle kuoroksi on valittu Viron filharmoninen kamarikuoro. Tässä asiassa ulkoistaminen Viroon on kannattanut - näin kovaa laatua ei Suomesta saa.

Sibelius / Viron filharmoninen kamarikuoro
Sibelius / Viron filharmoninen kamarikuoro uudet levyt

Huikeinta levyssä on kuoron äänenmuodostuksen ja muun osaamisen erittäin korkea taso. Kotimaiset kuorot eivät kerta kaikkiaan yllä yhtä ammattimaiseen, täyteläiseen, hallittuun ja yhtenäiseen sointiin. Tämä ei ole laimeaa nuorisokuorolauleskelua, harrastekuorojen pinnistelyä tai paksua oopperasoppaa. Tämä on puhdasta, plastista ja kantavaa sekakuorosointia, joka kertaheitolla päivittää Sibeliuksen kuoromusiikin ammattitasolle. Virolaisten osaaminen kuuluu siinä, että jopa tylsät virret ja banaalit koululaulut saavat jäntevän, yksityiskohtiaan myöten yhtenäisen tulkinnan.

Toki Viroon ulkoistamisessa on haittansa. Aäntämys lipeää paikoitellen ulkomaiseksi, ja etenkin älliin ja ääkkösiin virolainen aksentti antaa hupaisaa retrosävyä. Paikoin kuoro selvästi laulaa äänenmuodostus eikä teksti edellä, mikä olosuhteet huomioon ottaen on käypä ratkaisu.

Toinen ongelma liittyy varmistelun makuun tulkinnoissa. Kokenut kuoromies Heikki Seppänen tietysti tuntee Sibelius-ohjelmiston kuin omat taskunsa, ja pystyy ohjaamaan virolaisjoukot napakoihin, varmoihin tulkintoihin - mutta siihen se jää. Esimerkiksi avausraidan Rakastava-sarjassa lallatteluväliosa sujuu todella kauniisti, mutta tällä porukalla olisi mahdollisuuksia kokeilevampiin sointeihin. Jykeviä, nokkelia tai radikaaleja hetkiä on tällä levyllä melko harvassa - mutta siellä täällä sentään.

Olennaista on, että tämän levyn myötä Jean Sibeliuksen sekakuoromusiikki saa kansainvälisen ammattitason tulkinnan. Se on suuri palvelus musiikille, ja siitä kiitos kuuluu Viron kuoroperinteelle ja Ondine-yhtiön ymmärrykselle.

Jean Sibelius: Sekakuoroteokset. - Viron filharmoninen kamarikuoro/Heikki Seppänen. (Ondine, ODE 1260-2D)

Kuuntele Uudet levyt 20.3.2015, toimittajana Kare Eskola.

 • KPKO:n iskevä juhlajulkaisu osoittaa orkesterin vahvuudet

  KPKO:n iskevä juhlajulkaisu osoittaa orkesterin vahvuudet

  Äänitysprojektien toteuttaminen pandemiaolosuhteissa ei useimmiten ole ihan suoraviivainen prosessi. Tämän sai omakohtaisesti todeta myös 50-vuotisjuhlavuottaan viettävä Keski-Pohjanmaan kamariorkesteri. Lykkäyksistä huolimatta saatiin ensimmäinen julkaisu uuden taiteellisen johtajan viulisti Malin Bromanin kanssa tehtyä.

 • Eero Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

  Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

  Säveltäjä Eero Hämeenniemen (s. 1951) itsenäisen ajattelun tulokset ovat viime vuosikymmenten aikana löytäneet muotonsa niin soivassa ja kuin kirjallisessakin muodossa. Tällä kertaa puhuu muusikko Hämeenniemi, jonka pianoimprovisaatiot heijastelevat muun muassa jazz-, gospel-, barokki- ja karnaattista musiikkia.

 • Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

  Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

  Säveltäjä Erkki Melartinin (1875–1937) musiikkia ei äänitteillä tai konsertiohjelmistoissa liian usein vastaan tule. Tämä on tietysti harmillista, koska Melartinin herkkävireistä äänistöä kuulisi mielellään enemmänkin. Melartin hehkui etenkin orkesterisäveltäjänä, mutta muutakin kiinnostavaa hänen tuotannostaan löytyy.

 • Seitakuoro juhlii ensitaltoinneilla

  Seitakuoro juhlistaa neljällä uudella ensitaltoinnilla

  Rovaniemellä toimiva Seitakuoro on yksi pohjoisen tärkeistä kulttuuritoimijoista ja lappilaisen identiteetin ylläpitäjistä. Kadri Joametsin johtaman kokoonpanon uusin julkaisu huipentaa kymmenen vuotta sitten alkaneen Lappi-trilogian. Edeltävillä levyillä soi pääosin vuosien varrella kuoron konserteissa tutuksi tullut ohjelmisto.