Hyppää pääsisältöön

Sibelius-juhlavuosi kannattaa ulkoistaa Viroon

Jean Sibeliuksen sekakuorolauluista ei levytyksiä puutu, ja melko tuoreita kokonaislevytyksiäkin on saatavilla pari. Juhlavuoden kunniaksi Ondine-yhtiö on kuitenkin julkaissut Sibeliuksen sekakuorotuotannosta uuden tuplalevyn, jolle kuoroksi on valittu Viron filharmoninen kamarikuoro. Tässä asiassa ulkoistaminen Viroon on kannattanut - näin kovaa laatua ei Suomesta saa.

Sibelius / Viron filharmoninen kamarikuoro
Sibelius / Viron filharmoninen kamarikuoro uudet levyt

Huikeinta levyssä on kuoron äänenmuodostuksen ja muun osaamisen erittäin korkea taso. Kotimaiset kuorot eivät kerta kaikkiaan yllä yhtä ammattimaiseen, täyteläiseen, hallittuun ja yhtenäiseen sointiin. Tämä ei ole laimeaa nuorisokuorolauleskelua, harrastekuorojen pinnistelyä tai paksua oopperasoppaa. Tämä on puhdasta, plastista ja kantavaa sekakuorosointia, joka kertaheitolla päivittää Sibeliuksen kuoromusiikin ammattitasolle. Virolaisten osaaminen kuuluu siinä, että jopa tylsät virret ja banaalit koululaulut saavat jäntevän, yksityiskohtiaan myöten yhtenäisen tulkinnan.

Toki Viroon ulkoistamisessa on haittansa. Aäntämys lipeää paikoitellen ulkomaiseksi, ja etenkin älliin ja ääkkösiin virolainen aksentti antaa hupaisaa retrosävyä. Paikoin kuoro selvästi laulaa äänenmuodostus eikä teksti edellä, mikä olosuhteet huomioon ottaen on käypä ratkaisu.

Toinen ongelma liittyy varmistelun makuun tulkinnoissa. Kokenut kuoromies Heikki Seppänen tietysti tuntee Sibelius-ohjelmiston kuin omat taskunsa, ja pystyy ohjaamaan virolaisjoukot napakoihin, varmoihin tulkintoihin - mutta siihen se jää. Esimerkiksi avausraidan Rakastava-sarjassa lallatteluväliosa sujuu todella kauniisti, mutta tällä porukalla olisi mahdollisuuksia kokeilevampiin sointeihin. Jykeviä, nokkelia tai radikaaleja hetkiä on tällä levyllä melko harvassa - mutta siellä täällä sentään.

Olennaista on, että tämän levyn myötä Jean Sibeliuksen sekakuoromusiikki saa kansainvälisen ammattitason tulkinnan. Se on suuri palvelus musiikille, ja siitä kiitos kuuluu Viron kuoroperinteelle ja Ondine-yhtiön ymmärrykselle.

Jean Sibelius: Sekakuoroteokset. - Viron filharmoninen kamarikuoro/Heikki Seppänen. (Ondine, ODE 1260-2D)

Kuuntele Uudet levyt 20.3.2015, toimittajana Kare Eskola.

 • Jyväskylä Sinfonia jatkaa esimerkillisesti aikamme musiikin taltioimista

  Jyväskylä Sinfonia jatkaa aikamme musiikin taltioimista

  Kapellimestari Ville Matvejeff on johdatellut Jyväskylä Sinfoniaa hyvinkin eri tyyppisistä taltioimisprojekteista toiseen. Yhdistävä tekijänä on ollut etenkin aikamme musiikkiin keskittyminen. Sama kunnioitettava linjanveto jatkuu edelleen, kun orkesterin uusimmalla julkaisulla kuullaan ranskalaisen Éric Tanguyn (s.

 • Fagerlundin kamarimusiikki soi luottomuusikoiden käsissä iskevästi

  Fagerlundin kamarimusiikki soi luottomuusikoiden käsissä isk

  Säveltäjä Sebastian Fagerlundin (s. 1972) tuotannon ikuistaminen jatkuu. Tällä kertaa suurille kokoonpanoille laadittujen teosten sijaan huomio keskittyy kamarimusiikkiin. Nyt kuultavat kuusi teosta ovat valmistuneet vuosien 2007-2013 välisenä aikana.

 • Bartókin synteesi-hitit soivat nautittavasti

  Bartókin synteesi-hitit soivat nautittavasti

  Kapellimestari Susanna Mälkki ja Helsingin kaupunginorkesterin edellisellä julkaisulla Béla Bartókin pianokonserton kytkynä soi pirteästi Ravel ja aikamme musiikki. Nyt ollaan liikkeellä taas täys-Bartók-paketilla. Bartók-matkailu on muutamalla aiemmalla julkaisulla keskittynyt säveltäjän varhaistuotantoon.

 • Aili Järvelä ja Sointi Jazz Orchestra - hyvän mielen sointeja raikkaalla otteella

  Aili Järvelän hyvän mielen sointeja

  Aili Järvelä (s. 1985) on tullut tutuksi laulajana, lauluntekijänä, säveltäjänä, sovittajana, viulistina, tuottajana, Järvelän pelimannina sekä freelance-muusikkona useista eri yhtyeistä ja yhteyksistä. Sointi Jazz Orchestra on vuonna 2013 toimintansa aloittanut nuorista ammattimuusikoista koostuva yhtye, jonka taiteellisena johtajana toimii yhtyeen perustanut Rasmus Soini.