Hyppää pääsisältöön

Suorassa Helsingin Musiikkitalon konsertissa Yhdysvalloissa

Delmar Williams watches live webcasts in his study on his laptop.
Delmar Williams katsoo nettikonsertteja työhuoneessaan kannettavalta tietokoneelta. Delmar Williams watches live webcasts in his study on his laptop. delmar williams

Delmar Williams asuu Yhdysvalloissa Atlantan metropolialueella Decaturissa. Delmar on aktiivinen Ylen suorien nettikonserttien katsoja. Nyt eläkkeellä hänellä on aikaa seurata nettikonserttitarjontaa myös ympäri maailmaa. (Read in English)

Delmar kertoo olevansa 60 vuotta 'nuori', nyt eläkkeellä Yhdysvaltain Postilaitoksesta. "Intohimoni on aina kohdistunut musiikkiin ja matkustamiseen", Delmar kertoo. Lyhyen jakson elämästään hän on soittanut oboeta ammatikseen. "En jaksanut innostua röörien tekemisestä ja harjoittelemisesta. Mieluummin lähdin yleisöksi kuuntelemaan konsertteja. Se oli huomattavasti nautinnollisempaa!"

Yli 90 maata ja aina konsertit matkaohjelmassa

Delmar Williams on matkustanut lomamatkoillaan yli 90:ssä maassa ja näillä matkoillaan hän on aina pyrkinyt käymään paikallisissa klassisen musiikin konserteissa .

Jukka-Pekka Saraste ja Radion sinfoniaorkesteri Finlandia-talon lavalla vuonna 1994.
Radion sinfoniaorkesteri Finlandia-talon lavalla vuonna 1994. Jukka-Pekka Saraste ja Radion sinfoniaorkesteri Finlandia-talon lavalla vuonna 1994. Kuva: Yle/Seppo Sarkkinen finlandia-talo

"Ensimmäisellä Suomen-vierailullani 1994 tutustuin Yleen ja Radion sinfoniaorkesteriin. Silloin elettiin vielä aikaa ennen internetiä, ja Suomeen silloin tullessani en tiennyt mitä konsertteja täällä saattaisi olla tarjolla. Suomen kansallisoopperan uusi talo oli juuri valmistunut ja onnistuimme saamaan sinne liput. Myös Estonia-teatteri oli juuri avannut ovensa, joten tein päivän risteilyn Tallinnaan. Paluumatkalla kuulin ensimmäistä kertaa Suomen Radion sinfoniaorkesterin soittoa laivalla - radiossa."

Kävin ensimmäisen kerran Suomessa 90-luvun puolivälissä - silloin pystyi piipahtamaan myös Tallinnassa.

"Toisen kerran tulin Suomeen syyskuun alkupuolella vuonna 2001. RSOlla ei juuri silloin ollut konsertteja, mutta kuulin Helsingin kaupunginorkesterin soittamana Sibeliusta Leif Segerstamin johdolla. Sain tavata Leifin konsertin jälkeen. Hän oli erittäin ystävällinen ja antoi minulle mukaan muutaman oman sinfoniansa levytyksen. Seuraavana päivänä, syyskuun yhdentenätoista, lähdin jälleen käymään Tallinnassa. Siellä kuulin New Yorkin World Trade Centeriin tehdystä tuhoisasta iskusta."

Suomi kärjessä konserttien nettilähetyksissä

Ensimmäisiin internetissä välitettyihin kuvallisiin konserttilähetyksiin Delmar Williams tutustui - yllätys, yllätys - suomalaisella Classic live sivustolla. Konserttien striimaaminen suorina kuvallisina lähetyksenä tuntui hänestä mainiolta idealta.

Tutustuin suoriin nettikonsertteihin ensimmäisen kerran suomalaisella sivustolla.

"Sittemmin huomasin, että yhä useammat orkesterit alkoivat striimata omia konserttejaan suorina lähetyksinä ja koska olin ylläpitäjänä amerikkalaisella International Double Reed Society -sivustolla, ryhdyin jakamaan siellä tietoa näistä upeista kuuntelu ja katselumahdollisuuksista. Erityisesti pidin siitä, että saatoin nimenomaan nähdä klassisen musiikin soittajia työssään. Nyt olen siis eläkkeellä, ja työkseni on muodostunut linkittää yhteen klassisen musiikin muusikoita, ja erityisesti heidän oppilaitaan, ja saattaa ihmisten tietoisuuteen nämä todella hyvät mahdollisuudet saada katsoa suorina lähetyksinä loistavia konsertteja."

Erityisesti pidin siitä, että saatoin nimenomaan nähdä klassisen musiikin soittajia työssään.

Delmar otti tehtäväkseen myös suorien konserttistriimausten laajemman levittämisen, koska "ihmiset eivät tästä mahdollisuudesta tiedä. Nyt kun olen eläkkeellä, minulla on aikaa jakaa tietoa. Laitan linkkejä suorista konserttistriimauksista eri musiikkisivustoille Amerikassa."

Näitä sivustoja seuraan

"Detroitin sinfoniaorkesteri on ainoa amerikkalainen orkesteri, joka striimaa säännöllisesti. Seuraan tietysti myös Berliinin filharmonikoita ja Radion sinfoniaorkesteria. Tässä vielä muutama mahtava paikka, joista löytyy suoria klassisen musiikin konsertteja: Arte, medici.tv, Philharmonie de Paris ja Moskow Philharmonic."

Toimituksen vinkkejä

 • Löydät RSOn konserttilähetykset suorana & jälkikäteen - myös käsiohjelmat ja haastattelut - kootusti omilla sivuillaan, esim. Saraste & Hodges 4.3.2015
 • Kaikissa yle.fi/klassisen striimauksissa on mukana lähetysikkuna. Voit kysyä ja kommentoida suoran lähetyksen aikana
 • Kaikki yle.fi/klassisen striimilähetykset - myös muut kuin konsertit - löydät verkkopalvelun etusivun striimauskalenterista
 • Kysy lisää klassisen verkkopalvelun toimitukselta

"Tietääkseni vain kolme orkesteria, Berliinin filharmonikot, Detroitin sinfoniaorkesteri ja Radion sinfoniaorkesteri, striimaavat lähes kaikki konserttinsa. Muut orkesterit striimaavat satunnaisesti. Näihin kuuluvat Baijerin radion sinfoniaorkesteri, Tanskan radion sinfoniaorkesteri, Frankfurtin radion sinfoniaorkesteri ja useat pariisilaiset orkesterit."

"Tavallisesti katso Radion sinfoniaorkesterin konsertit kannettavalla tietokoneellani. Käytössäni on hyvät Logitechin kaiuttimet. Lähetysten laatu on yleensä aika hyvä; tosin joskus verkkoyhteyksissä tai muussa verkon toiminnassa on ongelmia. Yksi upea asia RSOn konserteissa on, että ne kaikki löytyvät jälkikäteen Yle Areenasta. Jos siis suorassa lähetyksessä on jotain ongelmia, kaiken voi katsoa tallenteina jälkikäteen."

Delmar Williams kävi tervehtimässä kapellimestari John Storgårdsia, joka debytoi Atlantan sinfoniaorkesterin kapellimestarina 12.3.2015.
Delmar Williams pääsi Atlantassa tervehtimään Helsingin kaupunginorkesterin ylikapellimestaria John Storgårdsia, joka oli debytoimassa Atlantan sinfoniaorkesterin johtajana 12.3.2015. Delmar Williams kävi tervehtimässä kapellimestari John Storgårdsia, joka debytoi Atlantan sinfoniaorkesterin kapellimestarina 12.3.2015. delmar williams


Yle striimaa säännöllisesti Helsingin Musiikkitalosta myös muita kuin RSOn konsertteja. Striimauskalenteriin kuuluvat erityisesti Helsingin kaupunginorkesterin konsertit. Kaupunginorkesterin sivuilta löytyy tietoa orkesterin HKO Screen -nettikonserttilähetyksistä. HKO tarjoaa konsertteja Ylen sivujen lisäksi Helsinki-kanavalla.

Kommentit
 • KPKO:n iskevä juhlajulkaisu osoittaa orkesterin vahvuudet

  KPKO:n iskevä juhlajulkaisu osoittaa orkesterin vahvuudet

  Äänitysprojektien toteuttaminen pandemiaolosuhteissa ei useimmiten ole ihan suoraviivainen prosessi. Tämän sai omakohtaisesti todeta myös 50-vuotisjuhlavuottaan viettävä Keski-Pohjanmaan kamariorkesteri. Lykkäyksistä huolimatta saatiin ensimmäinen julkaisu uuden taiteellisen johtajan viulisti Malin Bromanin kanssa tehtyä.

 • Eero Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

  Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

  Säveltäjä Eero Hämeenniemen (s. 1951) itsenäisen ajattelun tulokset ovat viime vuosikymmenten aikana löytäneet muotonsa niin soivassa ja kuin kirjallisessakin muodossa. Tällä kertaa puhuu muusikko Hämeenniemi, jonka pianoimprovisaatiot heijastelevat muun muassa jazz-, gospel-, barokki- ja karnaattista musiikkia.

 • Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

  Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

  Säveltäjä Erkki Melartinin (1875–1937) musiikkia ei äänitteillä tai konsertiohjelmistoissa liian usein vastaan tule. Tämä on tietysti harmillista, koska Melartinin herkkävireistä äänistöä kuulisi mielellään enemmänkin. Melartin hehkui etenkin orkesterisäveltäjänä, mutta muutakin kiinnostavaa hänen tuotannostaan löytyy.

 • Seitakuoro juhlii ensitaltoinneilla

  Seitakuoro juhlistaa neljällä uudella ensitaltoinnilla

  Rovaniemellä toimiva Seitakuoro on yksi pohjoisen tärkeistä kulttuuritoimijoista ja lappilaisen identiteetin ylläpitäjistä. Kadri Joametsin johtaman kokoonpanon uusin julkaisu huipentaa kymmenen vuotta sitten alkaneen Lappi-trilogian. Edeltävillä levyillä soi pääosin vuosien varrella kuoron konserteissa tutuksi tullut ohjelmisto.