Hyppää pääsisältöön

Susanna Laine: Ei orjatrikoolle!

Tyyliviikko
Tyyliviikko Kuva: Rajoitettu käyttöoikeus, Yle Kuvapalvelu, kuvapalvelu@yle.fi susanna laine

Oli aivan tavallinen työpäivä. Lueskelin tulevan lähetysviikon taustamateriaaleja, kun törmäsin Elävässä arkistossa MOT:n dokumenttiin “Veren tahrimat muotivaatteet”. Siinä toimittaja Minna Knus-Galán tutustuu Bangladeshin vaateteollisuuteen ja löytää paljon epäkohtia työntekijöiden olosuhteista.

Juutuin katsomaan ohjelmaa. Se järkytti.

Mikä on oma osuuteni vaatebisneksen monimutkaisessa koneistossa?

Toki olin ollut jo aiemmin tietoinen muotibisneksen - jos näin nyt voisi sanoa - pimeästä puolesta, mutta vasta ohjelman katsottuani aloin toden teolla miettiä sitä, mikä on oma osuuteni vaatebisneksen monimutkaisessa koneistossa.

Uutta yllä joka ilta

Suhteeni muotiin ja vaatteisiin on aina ollut melko neutraali. Kun työkseen pukeutuu erilaisiin luomuksiin lähes päivittäin, ei vapaa-ajalla aina jaksa olla niin kiinnostunut. Olen kuluttajana lähinnä käytännöllinen: ostan uutta tarpeeseen. Toki teen joskus trendikkäitä heräteostoksia, enkä aina hirveästi ole miettinyt vaatteiden alkuperää.

PS:n juontajana pukeudun kuitenkin uusiin vaatteisiin lähes joka ilta. Saan teiltä usein palautetta asuistani (kiitos siitä!) ja monet kyselevät vaatteiden merkkejä ja ostopaikkoja. On tuntunut mukavalta, jos joku on löytänyt minun kauttani itselleen kivan vaatteen.

Samalla olen kuitenkin osaltani, ilman pienintäkään suunnitelmallisuutta, mukana vaatteiden markkinoinnissa.

Pystyisinkö minä omalta pieneltä osaltani vaikuttamaan isoihin asioihin?

Aloin miettiä, voisinko minä esimerkilläni muuttaa ihmisten kulutustottumuksia? Olisiko minusta vihreiden vaatteiden mannekiiniksi? Pystyisinkö minä omalta pieneltä osaltani vaikuttamaan isoihin asioihin?

Näiden pohdintojen innoittamana ryhdyimme tekemään sarjaa tämän kevään Tyyliviikolle.

Mitä minä voin tehdä?

Vastuullinen kuluttaminen osoittautui monitahoiseksi aiheeksi, jonka nyansseista asiantuntijatkin ovat eri mieltä. Huomasin myös, että aatteen ympärillä on paljon mustavalkoista ajattelua, joka ilmenee tietynlaisena ehdottomuutena.

Itse uskon, että pienillä teoilla on suuri vaikutus.

Itse uskon, että pienillä teoilla on suuri vaikutus. Sarjaa tehdessämme tapasin inspiroivia ihmisiä, jotka antoivat omat vinkkinsä aiheeseen ilomielin - ja mikä parasta, tarjosivat lisää ajattelemisen aihetta minulle.

Mitä sinä ajattelet?

Odotan jännittyneenä, millaisia ajatuksia Tyyliviikko sinussa tänä vuonna herättää. Olen varma, että moni toteaa sarjan nähtyään, että toimii jo nyt monessa asiassa oikein. Toivottavasti yhtä moni saa myös uusia oivalluksia. Minä ainakin sain.

Ehkä kaikkein eniten odotan kuitenkin sitä, että pääsen lukemaan, millaisia vinkkejä juuri sinulla, hyvä PS:n ystävä, on! Tule mukaan keskustelemaan ja kommentoimaan!

Terveisin,
Susanna

Ps. Sarja innoitti meidät myös vaatehaasteeseen: Tyyliviikon jälkeisinä kahtena viikkona (31.3. - 2.4. ja 7. - 10.4.) kaikki esiintymisasuni koostetaan vain neljästä vaatekappaleesta, joita tyylitellään kenkien ja asusteiden avulla. Saa nähdä, mitä siitä pidät!

Kommentit

Uusimmat sisällöt - Puoli Seitsemän