Hyppää pääsisältöön

Video: Tällä kotitekoisella kikalla voi seurata auringonpimennystä turvallisesti

Hanki pahvilaatikko ja askartele itsellesi camera obscura eli neulanreikäkamera.

Auringonpimennyslaatikko valmistuu jopa alle 10 minuutissa. // Kuva: YleX / Hanne Kautto

Suomessa tapahtuu historiallinen lähes täydellinen auringonpimennys perjantaina 20. maaliskuuta. Pimennys alkaa noin kello 11 ja kestaa kello 13 saakka. Täydellisimmillään se on noin kello 12.

Seuraavan kerran edes yhtä täydellistä auringonpimennystä voi ihailla Suomessa vuonna 2126. Perjantaina on siis syytä olla hereillä.

Auringonpimennystä ei kannata katsoa paljain silmin. Jos niin tekee, on olemassa vaara, että auringonpimennys on viimeinen asia, jonka näkee.

Turvallisin tapa seurata auringonpimennystä on pahvilaatikon sisältä.

Näin rakennat auringonpimennyskatselulaatikon

Auringonpimennyskatselulaatikkoon tarvitaan suuri pahvilaatikko, jonka pisin sivu on vähintään metrin mittainen, foliopaperia, vaaleaa kartonkia, sakset, teipin tai liimaa ja neulan.

1. Leikkaa pahvilaatikon pisin sivu auki.

2. Leikkaa pitkän sivun päätyseinään reikä ja päällystä se foliolla. Tee folioon reikä neulalla.

3. Liimaa tai teippaa foliopäädyn vastapäiseen päätyyn vaalea kartonki.

4. Mene ulos, laita laatikko päähäsi ja ihmettele!

Laatikon käyttäjä näkee laatikon takaseinän kartongille heijastuvan kuvan auringosta. Kuva on itse asiassa väärinpäin oleva aurinko, sillä kuva heijastuu takaseinään camera obscura -laitteen eli neulanreikäkameran periaatteen mukaan väärinpäin johtuen siitä, että valo kulkee suoraan. Tällöin ylhäältä tuleva valo sijoittuu reiän läpi kulkiessaan alas ja alhaalta tuleva valo ylös.

Auringonpimennyksen aikana laatikon takaseinään heijastuu tai ainakin pitäisi heijastua väärinpäin oleva sirpin muotoinen kuva siitä osasta aurinkoa, jota auringon ja maan välissä oleva kuu ei peitä. 

Reiän läpi kulkee suoran auringonvalon lisäksi valoheijastuksia muun muassa taivaalta ja pinnoilta. Näiden heijastama valo ei ole yhtä voimakasta kuin auringon, joten niiden heijastuksia ei välttämättä näe.

Auringonpimennyslaatikon toimivuutta voi tehostaa vuoraamalla sen pohjan esimerkiksi mustalla jätesäkillä ja jättää vapaaksi vain pään mentävän reiän. Tällöin valoilmiö korostuu, koska laatikkon sisälle ei pääse juurikaan valoa. Varo kuitenkin, ettei pää jää jumiin tai happi lopu!

Jos ei jaksa tai halua hifistellä, niin kannattaa mennä päivänvaloon jo ennen auringonpimennystä, jotta silmät ehtivät tottua valoon. Tällöinkin valoilmiö laatikon sisällä korostuu.

Muokattu 19.3. klo 20:20 lisätty vuoraamiseen liittyvä varoitus ja tarkennus pimennyksen täydellisyydestä.