Hyppää pääsisältöön

Auringon säteilyä, painovoimaa ja höyryä! Avaruusromua 22.3.2015

piirros höyrykoneesta
piirros höyrykoneesta Kuva: Wikimedia Creative Commons höyrykone

Lihasvoima, vesi ja tuuli. Näillä ihminen tuli toimeen lähes 1700-luvulle asti. Auringon säteilyllä ja painovoimalla. Nimittäin Ihmisten ja eläinten lihasvoima perustuu viime kädessä auringon säteilyn tuottamaan energiaan. Tuulen voima perustuu niin ikään auringon lämmittävään vaikutukseen. Ja virtaavan, putoavan veden voima perustuu painovoimaan.

Näillä voimilla pärjättiin. Niistä oli apua, mutta tehot olivat pieniä. Hyötysuhde oli huono. Ihminen pumppasi käsipumpulla vettä, kosken virtaava vesi pyöritti myllynkiviä, tuulimylly pyöri tuulen voimalla, hevonen veti auraa pellolla. Sitten tuli höyry ja alkoi uusi aikakausi. Teollinen vallankumous.


BBC:n dokumentti teollisesta vallankumouksesta. Miksi ja miten?

1600-luvulla tiede muuttui. Asioita alettiin mitata ja tarkkailla aivan uudella tavalla. Tähtitieteilijä Galileo Galilei sanoi, että tiedon täytyy perustua mittauksiin. Jotta me voimme tietää jonkin asian tarkasti, se täytyy mitata. Ei enää arvailla eikä kokeilla umpimähkään, vaan mitataan. Ja jottei tulisi väärinkäsityksiä on muistettava, että mittauksiin pohjaava tieto ei mitenkään sulje pois oivalluksen ja keksimisen merkitystä, siitähän tieteessä on paljolti kysymys: ajatuksista, ideoista, keksinnöistä.

Englantilainen James Watt rakensi höyrykoneen sellaisena kuin me se tunnemme, koneena, jossa höyry tekee työn: höyryn paine saa aikaan liikkeen, jonka energiaa voidaan hyödyntää monin tavoin. Ensin tulivat höyryllä toimivat teollisuuden koneet ja sitten tulivat höyryllä toimivat kulkuneuvot: höyryveturi ja höyrylaiva. Elettiin 1700-luvun loppupuolta ja se oli menoa, se oli teollisen vallankumouksen aikaa. Se oli tehokkuuden ja uuden tekniikan aikaa. Se oli tehtaiden aikaa. 1800-luku oli höyryvetureiden ja höyrylaivojen aikaa. Ja tuo kaikki mullisti maailman, vähintäänkin yhtä perinpohjaisesti kuin sähkön tulo myöhemmin tai digitalisoituminen meidän aikanamme.


Höyrykoneita tominnassa!

Höyrykoneet tarjosivat uudelle kasvavalle teollisuudelle lähes rajattoman voimanlähteen ja tuon voiman avulla teollisuus pystyi valmistamaan kaikkea entistä edullisemmin, entistä huomattavasti nopeammin ja tarkemmin. Ja höyryn avulla oli mahdollista liikkua ja kuljettaa tavaraa aiempaa enemmän ja aiempaa nopeammin, ja paikkoihin joihin kuljettaminen ei aiemmin ollut mahdollista. Höyrylaivat ja höyryveturit laajensivat maailmaa, tekivät mahdottomista asioista mahdollisia. Höyry muutti maailman.

SonicArt on kokeellisen äänen ja kuvan näyttämö Bratislavassa, Slovakiassa. Euroopan Yleisradioliiton, EBU:n, Ars Acustica -ryhmän Taiteen syntymäpäivänä 2015 SonicArtissa, Bratislavassa esitettiin The Symphony of Energies – Homage to Steam, kunnianosoitus höyrylle, energioiden sinfonia.


Näin Bratislavassa, SonicArt toiminnassa!

Ja höyryn jälkeen tuli sähkö. Sähköä on kaikkialla, sanovat fyysikot. Atomiydintä kiertävillä elektroneilla on negatiivinen sähkövaraus ja atomin ytimessä olevilla protoneilla on positiivinen sähkövaraus. Maailma pysyy koossa sähkön avulla, mitä se sitten pohjimmiltaan onkaan. Oikeastaan sähkö on epätasapainoa. Se on epätasapainoa, joka pyrkii tasoittumaan. Sähkövaraukset pyrkivät tasapainoon, ja kun tuo tasapaino järkkyy, syntyy sähkövirtaa. Sähkövirta on sähkön liikettä kohti tasapainoa, se on sähkövarausten liikettä paikasta toiseen.

Slovenialainen 1900-luvun alussa elänyt runoilija Srecko Kosovel oli avantgardisti. Hän käsitteli runoissaan 1900-luvun alun mekaniikkaa, tekniikkaa ja sähköä. Euroopan ja ihmisen suhteen hän oli pessimisti. Häntä ahdistivat uuden ajan uudet vaatimukset, hän pelkäsi ihmisen ja taiteen puolesta.

Vuonna 2015 ryhmä slovenialaisia taiteilijoita tuo esiin Kosovelin runouden, improvisoimalla ja tekniikkaa yhdistämällä. Ryhmää johtaa rumpali Vid Drasler ja mukana ovat muiden muassa vokalisti Irena Tomazin ja robottisoittimia rakentava Stefan Doepner. Taiteen syntymäpäivänä 2015 esitetty teos on iloinen, dynaaminen ja suhteellinen: Merry. Dynamic. Relative.

Wienissä oltiin taiteen syntymäpäivänä vähintäänkin poikkitaiteellisia. Kaksikko Barbara Kaiser ja Tamara Wilhelm aloitti yhteistyönsä maineikkaassa The Vegetable Orchestrassa. Se on orkesteri, joka soittaa juureksia, vihanneksia ja hedelmiä, vain ja ainoastaan. Omituisinta on, että orkesterin soitto kuulostaa paikoitellen ja suurimman osan aikaa suhteellisen normaalilta musiikilta, ainoastaan hieman oudolta.

Yhdessä Barbara ja Tamara esiintyvät nimellä z.b. eli zum Beispiel. Ja he tekevät mitä vain: installaatioita, videoita, radiodraamaa, valokuvia, performansseja, sekä tietysti musiikkia, kokeellista ja improvisoitua. Zum Beispiel sanoo haluavansa kääntää katsomisen ja kuulemisen kokemukset ylösalaisin, upside down. Sitä näkee korvillaan ja kuulee silmillään - vai miten se meni?


"Hoch soll Sie Schweben" by z.b. (Tamara Wilhelm & Barbara Kaiser), Art's Birthday 2015

AVARUUSROMUA 22.3.2015 - OHJELMAN MUSIIKKI:
SONICART: The Symphony of Energies - Homage to Steam (Live from Bratislava, Slovakia / EBU Ars Acustica Art's Birthday 2015)
IRENA TOMAZIN, DID DRASLER & CIRCULAJICA 2: Merry. Dynamic. Relative. (Live from Ljubljana, Slovenia / EBU Ars Acustica Art's Birthday 2015)
BARBARA KAISER & TAMARA WILHELM / z.b.: Hoch soll Sie Schweben (Live from Wien, Austria / EBU Ars Acustica Art's Birthday 2015)


Youtube-lista
"Ätherwellen", Elisabeth Schimana & Vasjar Progar, Art's Birthday 2015