Hyppää pääsisältöön

Huippupakki Reijo Ruotsalainen, 17 vuotta

Oulun Kärppien kasvatti, jääkiekkopuolustaja Reijo Ruotsalainen oli ollut 17-vuotiaana mukana nostamassa Kärppiä takaisin jääkiekon SM-liigaan. Ylen kamerat seurasivat Ruotsalaisen päivää vuonna 1977. Urheiluvälinekaupassa tuolloin peliuransa ohella työskennellyt Ruotsalainen siirtyi neljä vuotta myöhemmin NHL:ään.

Viisivuotiaana jääkiekkoharrastuksen aloittanut Ruotsalainen pelasi ensin maalivahtina, koska hän oli joukkueessaan yksi harvoista, joka yletti maalin ylärimaan. Myöhemmin etenkin erinomaisesta luistelutekniikastaan tunnetusta Ruotsalaisesta tuli lopulta yksi Suomen kaikkien aikojen parhaista jääkiekkopuolustajista.

Vielä vuonna 1977 Ruotsalainen oli B-juniori-ikäinen, mutta kuitenkin Kärppien edustusjoukkueen luottopelaajia. Oheisessa ohjelmassa näemme Ruotsalaisen valmistautumassa sarjaotteluun Helsingin Jokereita vastaan. Edellisenä vuonna Ruotsalainen oli osallistunut alle 19-vuotiaden EM-kisoihin ja loukannut turnauksessa nilkkansa. Nilkka vihoitteli vielä seuraavalla kaudella ja ohjelmaan päätyneen ottelun hän joutuikin jättämään lopulta kesken.

Oulun Kärpän 1977.
Tallenteen alussa nähdään myös Oulun Kärppien joukkue laulamassa kannatuslauluaan. Oulun Kärpän 1977. Kuva: Yle kuvanauha oulun kärpät
Oulun Kärpät pelasivat 70-luvulla punaisilla pelipaidoilla.
Oulun Kärpät pelasivat 1970-luvulla punaisilla pelipaidoilla. Oulun Kärpät pelasivat 70-luvulla punaisilla pelipaidoilla. Kuva: Yle kuvanauha Oulun Kärpät (Jääkiekon Miesten Liiga),Yle Elävä arkisto,Reijo Ruotsalainen,oulun kärpät
Reijo Ruotsalainen ja tämän isä jääkiekkovalmentaja Reino Ruotsalainen.
Reijo Ruotsalaisen isä Reino (oik.) toimi ohjelmavuonna jääkiekkovalmentajana. Reijo Ruotsalainen ja tämän isä jääkiekkovalmentaja Reino Ruotsalainen. Kuva: Yle kuvanauha reijo ruotsalainen

Ruotsalaista oli jo samana vuonna kosiskeltu ensimmäistä kertaa Pohjois-Amerikan WHA-liigaan. Lopullisesti hänet varattiin NHL:ään vuonna 1980 ja hän debytoi liigassa kaudella 1981–82 New York Rangersin riveissä. Vuonna 1987 hän siirtyi pelaamaan Edmonton Oilersiin, jossa myös voitti samalla kaudella Stanley Cupin yhdessä Jari Kurrin, Esa Tikkasen ja Wayne Gretzkyn kanssa.

Reijo Ruotsalainen voitti menestyksekkäällä NHL-urallaan Stanley Cupin kahdesti ja Suomen maajoukkueessa hän oli mukana voittamassa olympiahopeaa Calgaryssa 1988 sekä Tšekkoslovakian MM-kisojen yhteydessä EM-pronssia 1985. Oulun Kärpissä Ruotsalainen voitti SM-pronssia vuonna 1980 ja kultaa vuonna 1981.

Kommentit
 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

 • Vodkaa, komisario Palmu! Pala YYA-Suomea tallentui filmille parodian keinoin

  Neljäs Palmu-elokuva valmistui vuonna 1969

  Matti Kassila ohjasi vuonna 1969 neljännen Palmu-elokuvansa, joka tiukimman koulukunnan mielestä ei ole Palmu-elokuva ollenkaan. Mika Waltarihan ei osallistunut enää tämän elokuvan tekoon. Tuloksena olikin siis jotakin ihan muuta: pistämättömän hauska ajankuva Suomesta, josta idänsuhteiden herkistämien valtiovallan ja tv:n parista löytyi runsaasti herkullista parodioitavaa.

 • Tellervo Koivisto puhuu naisten ja kiusattujen puolesta – pitkästä liitosta elävät rakkaus ja huumori

  Nasevaa pakinointia ja herkkää tarinointia ohjelmissa.

  Tellervo Koivisto sanailee suoraan kameralle verotuksesta ja tasa-arvosta, kommentoi viistosti puolisonsa edesottamuksia dokumentissa ja avaa ajatuksiaan sekä rakkaita ja raskaita elämänvaiheita haastatteluissa. Yhteinen elämä Mauno Koiviston kanssa antoi kummallekin mahdollisuuden vaikuttaa yhteiskuntaan omalla tavallaan. Tosin puoliso kutsui vahvasti argumentoivaa vaimoaan myös "anti-muusaksi". Rakkaus, huumori ja kohdatut vastoinkäymiset liimasivat parin yhteen.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto