Hyppää pääsisältöön

Huippupakki Reijo Ruotsalainen, 17 vuotta

Oulun Kärppien kasvatti, jääkiekkopuolustaja Reijo Ruotsalainen oli ollut 17-vuotiaana mukana nostamassa Kärppiä takaisin jääkiekon SM-liigaan. Ylen kamerat seurasivat Ruotsalaisen päivää vuonna 1977. Urheiluvälinekaupassa tuolloin peliuransa ohella työskennellyt Ruotsalainen siirtyi neljä vuotta myöhemmin NHL:ään.

Viisivuotiaana jääkiekkoharrastuksen aloittanut Ruotsalainen pelasi ensin maalivahtina, koska hän oli joukkueessaan yksi harvoista, joka yletti maalin ylärimaan. Myöhemmin etenkin erinomaisesta luistelutekniikastaan tunnetusta Ruotsalaisesta tuli lopulta yksi Suomen kaikkien aikojen parhaista jääkiekkopuolustajista.

Vielä vuonna 1977 Ruotsalainen oli B-juniori-ikäinen, mutta kuitenkin Kärppien edustusjoukkueen luottopelaajia. Oheisessa ohjelmassa näemme Ruotsalaisen valmistautumassa sarjaotteluun Helsingin Jokereita vastaan. Edellisenä vuonna Ruotsalainen oli osallistunut alle 19-vuotiaden EM-kisoihin ja loukannut turnauksessa nilkkansa. Nilkka vihoitteli vielä seuraavalla kaudella ja ohjelmaan päätyneen ottelun hän joutuikin jättämään lopulta kesken.

Oulun Kärpän 1977.
Tallenteen alussa nähdään myös Oulun Kärppien joukkue laulamassa kannatuslauluaan. Oulun Kärpän 1977. Kuva: Yle kuvanauha oulun kärpät
Oulun Kärpät pelasivat 70-luvulla punaisilla pelipaidoilla.
Oulun Kärpät pelasivat 1970-luvulla punaisilla pelipaidoilla. Oulun Kärpät pelasivat 70-luvulla punaisilla pelipaidoilla. Kuva: Yle kuvanauha Oulun Kärpät (Jääkiekon Miesten Liiga),Yle Elävä arkisto,Reijo Ruotsalainen,oulun kärpät
Reijo Ruotsalainen ja tämän isä jääkiekkovalmentaja Reino Ruotsalainen.
Reijo Ruotsalaisen isä Reino (oik.) toimi ohjelmavuonna jääkiekkovalmentajana. Reijo Ruotsalainen ja tämän isä jääkiekkovalmentaja Reino Ruotsalainen. Kuva: Yle kuvanauha reijo ruotsalainen

Ruotsalaista oli jo samana vuonna kosiskeltu ensimmäistä kertaa Pohjois-Amerikan WHA-liigaan. Lopullisesti hänet varattiin NHL:ään vuonna 1980 ja hän debytoi liigassa kaudella 1981–82 New York Rangersin riveissä. Vuonna 1987 hän siirtyi pelaamaan Edmonton Oilersiin, jossa myös voitti samalla kaudella Stanley Cupin yhdessä Jari Kurrin, Esa Tikkasen ja Wayne Gretzkyn kanssa.

Reijo Ruotsalainen voitti menestyksekkäällä NHL-urallaan Stanley Cupin kahdesti ja Suomen maajoukkueessa hän oli mukana voittamassa olympiahopeaa Calgaryssa 1988 sekä Tšekkoslovakian MM-kisojen yhteydessä EM-pronssia 1985. Oulun Kärpissä Ruotsalainen voitti SM-pronssia vuonna 1980 ja kultaa vuonna 1981.

Kommentit
 • Suomalaisissa tapahtumissa marjastetaan kilpaa, neulotaan hevisti ja maistellaan valkosipulia

  Elävän arkiston kooste omaleimaisista tapahtumista.

  Kun tutkii tarkemmin kotimaamme tapahtumatarjontaa, saattaa helposti leuka loksahtaa kohti Kiinaa. Valikoimastamme löytyy maailmanlaajuiseen suosioon kohonnutta eukonkantoa ja saappaanheittoa, mutta myös vittuilua ja valehtelua. Elävä arkisto koosti yhteen muutamia kilpailuja ja tapahtumia, joita leimaavat omaperäisyys ja hyväntuulinen hulluttelu.

 • Crazy-jännärit Kurvin & Kurvin toilailuista olivat kielellistä ilotulitusta - Pentti Siimes hurmasi pojan roolissa

  Jännärikuunnelmat vievät hilpeille 1960- ja 1970-luvuille

  Olavi Neva käsikirjoitti 1960-1970-luvuilla Yleisradiolle seitsemän jännityshupailua, joiden kielellinen ilotulitus riemastuttaa nykykuulijaakin. Kuunnelmasarjojen keskiössä on isän ja pojan pyörittämä etsivätoimisto Kurvi & Kurvi. Kurvien seikkailuissa on dekkarijuonen sekä kaikenkattavan hupsuttelun ohella myös annos romantiikkaa sekä vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Pääosassa poika-Kurvin roolissa taiteilee useimmissa sarjoissa näyttelijä Pentti Siimes.

 • Laulukokeet-draama vuodelta 1975 on säilyttänyt ajankohtaisuutensa

  Pieni elokuva ennakkoluuloista ja niiden voitttamisesta.

  Kukapa, ainakaan vanhan kansakoulun käynyt, ei olisi hermoillut koulun laulukokeita. Koko luokan edessä, opettajan ankaran valvovan katseen alla pitää laulaa yksin joku omavalintainen laulu. Pelottavaa, varsinkin jos ei ole mikään satakieli. Pelottava on laulukoe myös Raili Ruston ohjaaman elokuvan Laulukokeet vuodelta 1975 päähenkilölle, vaikka eri syystä.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto