Hyppää pääsisältöön

Juha-Pekka Koskisen makkarasoppa

Puoli seitsemän, Ruokamuisto- otsikkokuva, Juha-Pekka Koskinen
Puoli seitsemän, Ruokamuisto- otsikkokuva, Juha-Pekka Koskinen ruokamuisto

Kirjailija Juha-Pekka Koskinen ei ollut lapsena kovin intohimoinen, saati kaikkiruokainen syöjä. Vihanneksista tämä Kemijärvellä 1968 syntynyt tuleva kirjailija ei pitänyt ollenkaan, joten makkarasoppa sopi hänen suuhunsa hyvin.

– Ehkä 1970-luvulla syötiin keittoja paljon enemmän kuin nykyään, arvelee Juha-Pekka Koskinen. – Ruoka-ajat olivat kaikilla suunnilleen samaan aikaan ja niistä myös pidettiin kiinni. Asuimme kerrostalossa ja kellon tarkkuudella alettiin ikkunoista huudella lapsia kokoon. Syömään, syömään!

Ruoka-ajoista pidettiin kiinni ja ruuan kunnioitus oli Juha-Pekan mielestä toisella tasolla kuin nykyään. Ainakin Juha-Pekan perheessä syötiin, mitä lautaselle otettiin.
– Niin teen vieläkin, hän sanoo. – En lapa lautaselle ylimääräistä, otan mieluummin lisää kuin heitän mitään menemään.

Juha-Pekan muistoissa makkara liittyi hienoihin juttuihin, kuten yleisurheilukilpailuihin ja jalkapallo-otteluihin. Tunnelma oli korkealla ja kojussa myytiin höyrymakkaraa.
-Siinä oli ihan omanlaistaan juhlan tuntua, kun makkarat olivat myynnissä, hän sanoo.

Eikä todellakaan ollut pelkoa, että 70-luvun höyrymakkaran kyytipojaksi kukaan olisi tyrkyttänyt vihanneksia.

JUHA-PEKAN KARSKIN MIEHEKÄS MAKKARASOPPA

vettä
kiinteitä perunoita
1 lihaliemikuutio
1 makkaralenkki

Perunat kuoritaan ja paloitellaan suuhun sopiviksi paloiksi. Kun vesi alkaa kiehua, siihen lisätään lihaliemikuutio ja paloiteltu makkaralenkki.
Keitetään kypsäksi.
Syödään muistellen 1970-lukua.

Puoli seitsemän, Ruokamuisto- kuvituskuva, Juha-Pekka Koskinen
Puoli seitsemän, Ruokamuisto- kuvituskuva, Juha-Pekka Koskinen keitto
Kommentit

Uusimmat sisällöt - Puoli Seitsemän