Hyppää pääsisältöön

Kummelin pääministerin maa peri tämän rehellisyyden

Pääministeri Jermu on kiitettävän rehellinen mies, vaikka hänen poliittinen itsesuojeluvaistonsa onkin tämän tästä hukassa. Ministerin erikoisavustaja Pentti "Pena" Hietasella on täysi työ pitää pääministeri parrasvalojen ulottumattomissa. Artikkeliin on koottu kaikki pääministerin haastattelut vuoden 1999 Kummeleista.

Pääministeri purjehti Suomen kansan eteen ensimmäisen kerran lokakuussa 1999. Haastattelun aiheena oli päivänpolttava pakolaiskysymys, johon pääministeri tarjoili varsin konkreettisen ratkaisun. Pääministerin ensimmäinen haastattelu on katsottavissa yllä.

Pena sen siinä keksi ihan viime metreillä...

Seuraavan kerran herra pääministeri pääsi salamavalojen ristituleen, kun kabineteissa oli vihdoinkin löydetty ratkaisu Metallin jo kaksi viikkoa kestäneeseen lakkoon. Molempia osapuoli miellyttänyt suunnitelma piti sisällään verosuunnittelua, Mansaarelle perustettavan firman sekä yhden hyvin ajoitetun avioeron. Haastattelu on katsottavissa alla.

Kolmannen kerran tapasimme pääministerin, kun tämän onnistui ensin harhauttaa erikoisavustajan ulko-oville asettama vahtimestari. Tällä kertaa ministeri pääsi kertomaan kameralle miten Suomi tulisi täyttämään EU:n määrittelemät uudet metsiensuojelusertifikaatit. Neuvotteluita oli tosin käyty pääasiassa paperiteollisuuden edustajien kanssa. Haastattelu on katsottavissa alla.

Edellä esitetyillä kommenteillaan pääministeri teki melkoista hallaa koko puolueensa kannatukselle. Seuraavien eduskuntavaalien lähestyessä oli siis vain paikallaan kysyä ministeriltä tulevien vaalien strategiaa. Erikoisavustaja Hietanen oli jälleen auttamatta myöhässä tilanteessa. Haastattelu on katsottavissa alla.

Pääministeri sementoi itsensä koko kansan muistiin viimeistään paljastuksellaan uuden virastotalon rakentamisessa. Lyhyestä haastattelusta siinnyt saunajupakka sai erikoisavustaja Hietasen ottamaan jalat alleen. Kohtaus on katsottavissa alla.

Ei hallitusvastuuta ilman Nato-kysymystä. Pääministerin todellinen rooli Suomen vallankahvassa paljastui, kun joka paikkaan tunkeva uutisryhmä yhytti hänet kotimatkalta. Erikoisavustaja Hietanen taas oli päätynyt Naton kenraalien kanssa saunomaan ja mukana oli naisvieraitakin. Paljasta pintaakin sisältävä tallenne on katsottavissa alla.

Pääministeri ehti vierailemaan myös Kummelin studioon. Alla nähtävässä videossa Jermu heittää studiossa tikkaa ja muistelee omia kouluaikojaan — tällä kertaa opettajansa kustannuksella.

Kaikki kokonaiset Kummeli-jaksot Yle Areenassa

Kummelin kuusi ensimmäistä tuotantokautta, yhteensä 49 jaksoa, on pysyvästi katsottavissa Yle Areenassa.

Kommentit
 • Möttönen ja Vehtaaja ratkovat Tehtäviä isolla T:llä

  Raija Orasen lastenkuunnelmasarja nyt pysyvästi Areenassa.

  Raija Oranen on urallaan kirjoittanut niin romaaneja, lastenkirjoja, novelleja kuin elokuva- ja televisokäsikirjoituksia. Hänen esikoislastenkirjansa Möttönen ja vehtaaja ilmestyi vuonna 1979 ja siitä tehtiin samaisena vuonna Ylelle radiokuunnelma. Lukijoina toimivat Jyrki Kovaleff, Aune Lind, Seppo Kolehmainen sekä Lea Pennanen-Mattila.

 • Pullantuoksuinen Hannes vaiko bensankatkuinen Sulo? Testaa, kuka tv-sarjojemme isähahmoista olet!

  Elävän arkiston leikkimielinen isyystesti.

  Oletko isänä Kotikadun Hannes vaiko Rintamäkeläisten Antti? Tai vaikkapa Kyllä isä osaa -sarjan isä? Se selviää tekemällä Elävän arkiston leikkimielisen isyystestin: valitse vastauksista vaihtoehto, joka kuvaa itseäsi parhaiten. Halutessasi voit toki myös selvittää, ketä suomalaista draamaisää oma isäsi muistuttaa. Onnea matkaan!

 • Venäläisen kirjanpitäjän traaginen kuolema käynnisti pitkän ketjun – Likaisen rahan liikkeitä etsitään eurooppalaisista pankeista

  Rahanpesuepäilyjä myös Suomessa toimivissa pankeissa.

  Eurooppalaiset pankit ovat joutuneet viime vuosina useiden rahanpesuepäilyjen kohteeksi. Viimeksi esillä on ollut Danske Bankin sekä Nordean epäillyt yhteydet rikollisen venäläisen rahan pesuoperaatioihin. Yksi epäilty rikollisen rahan lähde liittyy Sergei Magnitskin traagiseen tapaukseen. Ulkolinja kertoi tutkintavankeudessa epäselvissä oloissa kuolleen moskovalaisen kirjanpitäjän kohtalosta ohjelmassa Kuollut mies tuomiolla vuonna 2013.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto