Hyppää pääsisältöön

Miten välttää hevosen yleisimmät sairaudet?

Ronja ja Mira
Ronja ja Mira Kuva: Emmi Kähkönen ystäväni hevonen

Hevoslääkäreitä työllistävät eniten hevosten jalkavaivat. Ontumien taustalla voi olla rakenteellinen heikkous, mutta myös liian kova treeni ja huono ratsastuspohja.

Hevosen liikuttaminen usein sen äärirajoilla voi olla kohtalokasta jaloille. Jatkuvassa kovassa treenissä lihakset väsyvät liiaksi eivätkä pysty enää tukemaan riittävästi niveliä, jänteitä ja nivelsiteitä. Kompastumisen sattuessa nämä kudokset ovat ilman lihasten tukea herkemmin alttiita vammoille.

Liian kova treeni voi olla kohtalokasta jaloille.

Liian pehmeä ratsastuspohja on haitallinen jänteille ja nivelsiteille, liian kovan pohja taas rasittaa niveliä. Satunnainen ratsastus vaihtelevilla pohjilla voi jopa kehittää hevosen suorituskykyä, mutta esimerkiksi pettävällä tai kuoppaisella pohjalla kompastumisen riski on huomattavan suuri.

Nopealiikkeiset hevoset saavat herkästi haavoja

Ronja Salmi
Ronja Salmi Kuva: Emmi Kähkönen ystäväni hevonen

Pakoeläiminä hevoset pingahtavat karkuun salamannopeasti jonka seurauksena jalat ovat alttiita haavoille ja nirhaumille. Sääolosuhteista johtuen liukastumisvaara ja hokinpolkemat ovat harmittavan yleisiä talvikeleillä.

Usein haavat hoituvat kotihoidollakin, mutta erityisesti nivelien lähellä tai kohdalla olevat haavat ovat aina enemmän tai vähemmän vakavia. Tikkausta vaativien haavojen kanssa soittoa lääkärille ei myöskään kannata viivyttää, koska tikkaus on aina tehtävä saman päivän aikana.

Jokaisella tallilla tulisikin olla selkeästi näkyvillä yhden tai useamman päivystävän eläinlääkärin numerot. Lääkäri osaa puhelimessa päätellä hoidon tarpeen ja neuvoa tarvittavissa toimenpiteissä.

Ähkyn ehkäisyyn riittää hyvä perushoito

Ronja ja Mira
Ronja ja Mira Kuva: Emmi Kähkönen ystäväni hevonen

Hevoset kohtaavat eläinlääkärin usein myös ähkyn seurauksena. Ähky on yleisnimitys hevosen vatsaontelon kiputiloille, joista tavallisimpia ovat ruuansulatuskanavan ongelmat.

Parafiiniöljy voi olla hevoselle tappavaa.

Jotta ähkyä ei pääse syntymään, hevosen ruokinnan tulee olla yksilöityä ja heinän hyvälaatuista. Laadukas rehu hyvä talli-ilma estävät myös vaikeahoitoiset hengitystiesairaudet. Oikeanmukainen liikutus ja tarhaus kuuluvat hevosen elämään ja omalta osaltaan ehkäisevät ähkyä.

Ähkyoireiden ilmaantuessa tärkeintä on pitää hevonen kävelytyksellä liikkeessä ja estää sitä syömästä ellei eläinlääkärin toisin määrää. Kotihoitona pitkään käytetty parafiiniöljyn pakkojuottaminen ei kuitenkaan enää ole suositeltavaa: hevosen henkitorveen ja keuhkoihin vahingossa ajautuva öljy voi pahimmillaan jopa tappaa hevosen.

Lue lisää hevosten terveydestä:
Tunne hevosesi
Hevosen lääkekaappi

Asiantuntijoina jutussa käytetty Animagi hevosairaalan elänlääkäreitä Minna Mustikkaa ja Jonna Jokisaloa.

Kuvat: Emmi Kähkönen

 • SUMMERIN PODCASTSARJASSA KYSYTÄÄN "ONKS KAIKKI OK?"

  17-vuotias Milla selvittää podcastsarjassa tunnetilojaan.

  “Kaikki ok?" -podcastsarjassa 17-vuotias Milla Solaranta pohtii elämänsä suuria tunnetiloja ja päästää kuulijan kurkistamaan tunne-elämänsä syövereihin.

 • Kesä ilman pomoa?!

  Miltä tuntuisi olla yrittäjä ja oma pomosi?

  Oletko unelmoinut oman rantakahvilan pitämisestä parhaan kaverin kanssa? Tai miettinyt, miten saada kaveriporukalla rahat kokoon yhteistä reissua varten?

 • Tume menee taas oikeisiin töihin

  Tume menee taas oikeisiin töihin

  Tume kävi viime kesänä todistetusti oikeissa töissä. Te halusitte nähdä lisää ja saamanne pitää. Toinen kausi Tumen oikeita töitä löytyy nyt Areenasta.

 • Ystäväni hevosen lukijoiden parhaita leirimuistoja

  Unelmien leirillä sattuu ja tapahtuu.

  Ratsastusleireillä aina sattuu ja tapahtuu. Kysyimme lukijoilta Instagramissa, millaisia muistoja heille on kertynyt leirikesien aikana. Mukaan mahtuu hullunkurisia kokemuksia sekä ihania tunnelmia tärkeiden hevosten kanssa. @aanniella Varmaa yks hauskimmista kommelluksista tapahtui vuonna 2016, kun hengailtiin asuinrakennuksessamme.