Hyppää pääsisältöön

quartet-lab ja Kvartetin synty

quartet-lab harjoittelee
quartet-lab: Patricia Kopatchinskaja, Pieter Wispelwey, Lilli Maijala ja Pekka Kuusisto quartet-lab harjoittelee Kuva: Yle/Anne Hämäläinen kvartetin synty

Dokumentissa seurataan nuorten huippumuusikoiden muodostaman kvartetin intensiivisiä harjoituksia. Konsertissa kvartetti soittaa mm. Mozartia ja Britteniä.
Ohjelmat Areenassa pysyvästi.

Elina Heiskasen ohjaama Kvartetin synty dokumentoi neljää huippumuusikkoa etsimässä toisiaan ja musiikkia laboratorionomaisissa olosuhteissa viikon ajan. Päämääränä on konsertti, joka rankan harjoitusprosessin jälkeen uhkaa jäädä kvartetin viimeiseksi. Viulistit Patricia Kopatchinskaja ja Pekka Kuusisto, alttoviulisti Lilli Maijala ja sellisti Pieter Wispelway ovat yhdessä quartet-lab, kokoonpano joka on innoittanut kriitikot kautta Euroopan harvinaislaatuisiin ylisanoihin.

Quartet-lab on neljän muusikon unelma – ja tämän session aikana myös painajainen. He ovat soittaneet aiemminkin yhdessä mutta eivät koskaan näin: nyt on tarkoitus valmistaa repertuaari Euroopan kiertuetta varten, ja ohjelmistoon on valittu kappaleita, joita osa muusikoista ei entuudestaan tunne ja joita yksi heistä ei ole edes harjoitellut. Intensiivinen residenssi kestää seitsemän pitkää päivää, kaksitoista tuntia päivässä. Vaikka kamerat valvovat tilannetta, ei ristiriidoilta vältytä.

Kameroita on paikalla viisi, konsertissa kahdeksan – jokainen ele ja nuotti saadaan talteen. Poikkeuksellista on, että harjoitukset ovat koko viikon samassa salissa, jossa konserttikin on. Se on mahdollistanut hallitut kuvaus- ja äänitysolosuhteet; nyt ollaan tekemisissä todella maailmanluokan muusikkojen kanssa, ja se näkyy, kuuluu ja tuntuu.

Konsertin ohjelmassa ovat W. A. Mozartin Divertimento D-duuri KV.136, Benjamin Brittenin jousikvartetto C-duuri op.46 ja George Crumbin Black Angels, jonka instrumentteja ovat myös jousella soitettavat gongi ja viinilasit.

Dokumentti ja konsertti saivat tv-ensi-iltansa Teemalla loppiaisena 2014 ja ne palkittiin samana vuonna KOURA-palkinnolla vuoden parhaana kulttuuriohjelmana.

  • Kvartetin synty, Suomi 2014. Suunnittelutyöryhmä: Elina Heiskanen (ohjaus) , Hannu Kettunen (kuvaus) ja Marjaana Mykkänen (toimittaja, tuotanto). Dokumentin leikkaus Jorma Höri, konsertin leikkaus Sari Vaskio.

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa