Hyppää pääsisältöön

Tosimiehen 6 tyylivinkkiä

Piirretty mies puvussa ja hupparissa
Tyyli on asenne. Piirretty mies puvussa ja hupparissa Kuva: Yle / Annukka Palmén-Väisänen ps tyyliviikko

Tyyliviikko pohtii tyyliä erityisesti eettisyyden ja ekologisuuden kautta. Mutta entäs jos tyyli itsessään on täyttä hepreaa? Yksinkertaisena miehenä joudun ajattelemaan asioista yksinkertaisesti. Siispä kokosin yhteen ajatukseni siitä, mistä tyylissä on mielestäni kyse.

“No mut kiva. Paa päälle jotain tyylikästä ja nähdään sit. Moikka.”

Jaaniinmitäettä? Helppo ohje sille, joka sen osaa ja muille ahdistuksen alkutahdit. Jos olen aina kulkenut t-paidassa, huppareissa ja farkuissa, niin mokoma kehoitus ei kyllä avaudu mitenkään. Vähän kuin kuuntelisi vierasta kieltä, ääni kuuluu, mutta mitään ei ymmärrä.

Eli mistä tyylissä oikein on kyse?

1. Opettele tuntemaan itsesi

Täsmävinkkien sijaan ensiksi tuleekin kehotus, että pitää opetella tuntemaan itsensä. Mutta huoli pois veikkonen! Vaikka tämä ensimmäinen kohta voi tuntua haasteelliselta, niin tämän kanssa saa/voi/pitääkin ihmetellä pitkään. Oli tyyli mikä tahansa niin tyylikäs tyyppi tietää, mikä on miehiään tai naisiaan ja kunnioittaa itseään.

2. Käytöstavat

“Tavoistaan tyylikäskin tyyppi tunnetaan”, kuten juuri keksimäni sananlaskukin sen sanoo. Ei kuulkaa auta viimeisen päälle upeat kultaiset kalvosinnapit tai mittatilauspuku, jos hyvät tavat ovat hukassa ja käyttäytyminen luokatonta. Huonosta käytöksestä voi kaikeksi hyväksi vielä saada selkäänsä! Opettele kuuntelemaan keskeyttämättä sekä ole kohtelias. Hymystä ei ole haittaa.

3. Sopivan kokoinen vaatetus

Ihmiset näkevät miten vaate istuu sinulle, eivät sitä minkä kokoinen se on.

Ymmärrettävää kyllä, vuosien saatossa peili on ryhtynyt valehtelemaan ja vaakakin on rusahtanut rikki. Mutta parikymppisenä käytetty koko näyttää istuvan edelleen. Ainakin melkein. Ole rehellinen ja auta itseäsi. Kokeile kaupassa myös sitä seuraavaa kokoa. Oikeasti. Vaatekoot ovat lappuja, joissa on numeroita. Ihmiset näkevät miten vaate istuu sinulle, eivät sitä minkä kokoinen se on.

4. Laatu

Se mikä kaupassa tuntuu säästöltä, harmittaa hetken päästä turkasesti! Keinokuituinen alelaarista ostettu rätti venähtää muodottomaksi tuossa tuokiossa. Mutta vastikään ostettuna sitä pitää pitää vaikka väkisin. Ja siinä sitä sitten painaa raitilla, hihat roikkuen ja tatti otsassa. Osta laadukkaampaa, niin aurinko paistaa ja mieli on heleämpi. Ainakin pidempään. Jos et ole ihan varma mikä on laadukasta, niin kilauta kaverille.

5. Kokeile!

Yrittämällä erehtyy ja sitä rataa. Nahkaliivi? Rohkea kokeilu, mutta jätetään prätkäjätkille. 50 harmaan eri sävyä puvuissa? Röyhelöpaidat? Vyölaukut? Viikset? Permanentti? Neonvärit? Jos oma tyyli, totuus ja elämä löytyy jostain näistä niin onneksi olkoon! Jos ei, niin muista ottaa valokuvia muistoksi ja jaettavaksi. Nauru pidentää ikää.

Kunhan muut perusteet ovat kunnossa ja vaate istuu mukavasti, niin kokeile rohkeasti. Oma tyyli löytyy ajan kanssa. Joskus se vie aikaa, mutta toisinaan sen löytämisessä kestää tosi pitkään.

6. Vaihda tyyliä (tarvittaessa)

Parasta tyylissä on se, että sitä voi vaihtaa.

Aika aikaa kutakin ja sitä rataa. Parasta tyylissä on se, että sitä voi vaihtaa. Tai vaihdella. Tänään klassinen tyyli muuttuu huomenna hupparihirmuksi start up -firman johtokunnassa. Ja illemmalla tyyli on pelkkää rokkia Popedan keikalla! Ja ensi vuonna pikkutakki jää naulakkoon ja tilalle tulevat leopardikuosiset trikoot.

Ja kappas, tyylin perusteet ovat kunnossa. Hyvä pukeutuminen on taito, jonka voi opetella. Mutta tyyli on enemmän mitä pinta paljastaa.

Mitä siis päälle kun joku kehottaa laittamaan päälle tyylikästä?

Kirjoittaja on tuottaja Ylen Elävässä arkistossa. Hän innostuu pohtimaan syntyjä syviä aina Puoli seiskan teemaviikkojen aikaan, tällä kertaa Tyyliviikon innoittamana.

Kommentit

Uusimmat sisällöt - Puoli Seitsemän