Hyppää pääsisältöön

Vaalit ilman kulttuuria, yhteiskunta ilman taidetta?

Toimittaja Anna Tulusto
Toimittaja Anna Tulusto Toimittaja Anna Tulusto Kuva: Terhi Kokkonen #kulttuurinvälikysymys

#kulttuurinvälikysymys pyysi neljältä eduskuntavaaliehdokkaalta Kike Elomaalta, Antti Kaikkoselta, Silvia Modigilta ja Fatbardhe Hetemajlta vaalilupaukset taiteen puolesta, koska kyllästyi siihen, etteivät taide ja kulttuuri ole vakavasti otettavia vaaliteemoja.

”Talous, työpaikat, taide, tuloerot, työttömyys, kulttuuri, nuoret, turvallisuus. Venäjä, Nato, terrorismi, energia, tuuli, vesi, aurinko, uraani.”

Ylen politiikantoimittajat listaavat Vaaligallerian tv-puffissa Eduskuntavaalien tärkeimmät teemat. Intensiiviset katseet, taustalla musiikki, joka vie ajatukset Vallan linnakkeeseen, politiikan maailmasta kertovaan tanskalaiseen menestyssarjaan. Nyt ollaan tärkeiden asioiden keskiössä, tunnetta unohtamatta.

Millaisessa tulevaisuuden Suomessa haluamme elää? Onko siinä Suomessa tilaa taiteelle?

Tunnustan, manipuloin listaa. Kulttuuria ja taidetta, ei listalla oikeasti ole.

Taloustutkimus teki Ylen tilauksesta vaaliteemakyselyn viime syksynä. Siinä kysyttiin, mitkä asiat ovat suomalaisten mielestä tärkeitä vaaliteemoja. Muodostui viiden kovan t:n lista: työ, talous, turvallisuus, terveys ja tulevaisuus. Hesari julkaisi hetki sitten TNS Gallupilta tilaamansa tutkimuksen tulokset, jossa selvitettiin mm. kuinka paljon äänestäjille merkitsee puolueiden suhtautuminen kulttuuriasioihin. Ei paljon mitään. Kun miettii kasvavien tuloerojen ja arvaamattoman Venäjän vieressä kipristelevää Suomea, tulos on arvattava.

Kuvittele yhteiskunta ilman taidetta!

Ylen vaaliteemalistassa on yksi abstrakti teema – tulevaisuus. Millaisessa tulevaisuuden Suomessa haluamme elää? Onko siinä Suomessa tilaa taiteelle? Veikkaan, että suurimman osan mielestä on. Kuvittele yhteiskunta ilman taidetta! Äänitaiteilija Juha Valkeapää heitti haasteen ilmaan tilaisuudessa, jossa taiteentekijät laativat vaatimuksia poliitikoille.

Amerikkalaisella filosofilla Martha Nussbaumilla on tärkeä viesti: sivistyksellä on tärkeämpiäkin rooleja kuin talouden ja talouskasvun palveleminen. ”Toisten kohtaaminen yhteiskunnassa vaatii kaikilta sen ymmärtämistä, että muillakin ihmisillä on ajattelun ja tuntemisen sisäiset kyvyt. Jos tätä ei opita, demokratia on tuhoon tuomittu." Taide on avainasemassa. Taiteet opettavat ihmiselle sellaisia puolia elämästä, johon tieteet tai talous eivät kykene, eivät tule koskaan kykenemään. Ihmiset ovat tehneet taidetta kauan ennen kuin kauppaa tai tieteitä.

Diktatooriset yhteiskunnat ja yhteisöt ovat kulttuurivihamielisiä, ne tuhoavat kulttuuria.

Diktatooriset yhteiskunnat ja yhteisöt ovat kulttuurivihamielisiä, ne tuhoavat kulttuuria. Me muistamme natsien kirjaroviot. Viimeisin esimerkki on ISIS, joka tuhoaa taideaarteita Irakissa.

Vaalikoneissakaan eivät kysymykset kulttuurista ja taiteesta kukoista, lukuun ottamatta Teoston omaa vaalikonetta. Teatteriohjaaja ja kirjailija Juha Hurme kehitti oman vaalikoneensa ennen viime eurovaaleja. Siinä on ”hieno-ohjelma”: ”Tämä lopulliseen ja oikeaan äänestyskäyttäytymiseen johdattava ohjelma linkoaa poistoputkeen sivistykseen ja kulttuuriin ylimalkaisesti suhtautuvat pintaliitäjät. Kun ohjelmaa käyttää kärsivällisesti riittävän pitkän ajan, koneeseen jää yksi ainoa ehdokas. Hän on ihminen, joka tietää, että kulttuuri on sivilisaation syvärakenne; ongelmia, hiertymiä, konflikteja, rasismia, eriarvoisuutta, vähemmistöjen sortoa, vierauden ja toisenlaisuuden vihaa, väkivaltaa ja sotia tehokkaasti ehkäisevä väkevä pohjavirta.”

#kulttuurinvälikysymys kävi Taide 2015 -kampanjan Vaalijaiset -tapahtumassa ja vaati neljää kansanedustajaehdokasta tekemään vaalilupauksen. Mitä konkreettista lupaat tehdä taiteen puolesta, jos sinut valitaan eduskuntaan?
Katso mitä kansanedustajaehdokkaat Kike Elomaa, Antti Kaikkonen, Silvia Modig ja Fatbardhe Hetemaj lupaavat!

Ylen vaalikoneen viimeinen kysymys on Jokeri-kysymys, jolla ehdokas määrittelee seuraavan väitteen samaa mieltä – eri mieltä –akselilla: Vaalilupauksista täytyy pitää kiinni. Urbaanin sanakirjan mukaan vaalilupaus on vaalien alla äänestäjille annettu lupaus, jolla on se ominaisuus, että se tuppaa unohtumaan vaalien jälkeen. #kulttuurinvälikysymys aikoo tarkkailla lupaajia.

Lisää aiheesta:
Yle Uutiset: Ylen vaaliteemat ovat työ, talous, turvallisuus, terveys ja tulevaisuus
HS: Enemmistölle suomalaisista puolueiden suhtautuminen kulttuuriasioihin on liki samantekevää
Adressit.com: Taidepoliittisen asiantuntijaryhmän hallitusohjelmatavoitteet
Teosto: Vaalikone
Yle Kulttuuri: Juha Hurme: Vaalikone

 • Kuntavaaleista pitää tehdä kulttuurivaalit

  Kulttuurin välikysymys vaatii kulttuuria kuntavaaleihin

  Suomi on repeytynyt kuihtuviin kuntiin ja kasvaviin keskuksiin. Mutta mikä voisi olla kolmas tie, ja missä on uusien kuntapäättäjien valta sote-Suomessa? Anna Tulusto ja Aleksis Salusjärvi jättävät uuden kulttuurin välikysymyksen.

 • Keskustellaan sivistyneesti, kukaan ei lyö ketään ja taide pelastuu!

  Suomen, taitelijoiden ja taiteen tila keväällä 2016.

  "Fantastisen ruotsalainen keskustelu. Me keskustellaan täällä asioista, ihan sivistyneesti, kukaan ei lyö ketään ja tällä tavalla taide pelastuu", sanoi #kulttuurinvälikymys-keskustelun kommentaattori, toimittaja Katja Ståhl. #kulttuurinvälikysymys kokosi huhtikuisena torstai-iltana Vanhalle Ylioppilastalolle taiteilijoita ja poliitikkoja puhumaan Suomen, taitelijoiden ja taiteen tilasta, kun eduskuntavaaleista on kulunut vuosi. Kevään 2017 saattavat tuottaa uusia välikysymyksiä kulttuurista.

 • #kulttuurinvälikysymys: Sebastian Tynkkynen teki videovastineen pakolaisrunolle

  Sebastian Tynkkysen videovastine pakolaisrunolle

  Perussuomalaisten nuorten puheenjohtaja Sebastian Tynkkynen teki oma-aloitteisesti videovastineen #kulttuurinvälikysymys -hankkeen pakolaisaiheiselle runovideolle. Tynkkynen on yksi keskustelijoista tämän illan Kulttuurin välikysymys -ohjelmassa, joka nähdään suorana Yle Teemalla klo 19.30 alkaen. Katso molemmat videot täältä.

 • Li Andersson: Taide on luovan talouden ydin

  Andersson peräänkuuluttaa kulttuuripolitiikkaa.

  Li Andersson (vas.) kertoo olevansa pettynyt hallituksen kulttuuripolitiikkaan lähinnä siksi, ettei sitä ole ollut. ”Vaalien alla oli enemmän keskustelua kulttuurista kuin aikoihin. Olisi ollut tervetullutta reagoida siihen jotenkin.” #kulttuurinvälikysymys kysyy mitä tapahtuu todella Suomessa vuonna 2016. Hanke huipentuu Yle Teemalla 14. huhtikuuta suoraan lähetykseen, jossa taiteilijat ja poliitikot kohtaavat keskusteluissa. Yksi keskustelijoista on Li Andersson.

Uusimmat sisällöt - Kulttuurin välikysymys

 • Kuntavaaleista pitää tehdä kulttuurivaalit

  Kulttuurin välikysymys vaatii kulttuuria kuntavaaleihin

  Suomi on repeytynyt kuihtuviin kuntiin ja kasvaviin keskuksiin. Mutta mikä voisi olla kolmas tie, ja missä on uusien kuntapäättäjien valta sote-Suomessa? Anna Tulusto ja Aleksis Salusjärvi jättävät uuden kulttuurin välikysymyksen.

 • Kokonaiskuvan kaipuu

  Todellisuus on helvetin sekava ja moniulotteinen.

  ”Miten voisimme hyväksyä, että todellisuus on helvetin sekava ja moniulotteinen?” kysyy toimittaja ja käsikirjoittaja Jari Hanska. Hanska oli yksi huhtikuun alussa järjestetyn Nykyaika-seminaarin järjestäjistä. Nuoren Voiman Liiton ja Kriitisen korkeakoulun yhdessä järjestämässä seminaarissa pyrittiin keskustelemaan yhden päivän aikana mm. sellaisista teemoista kuin maapallon ekologinen kantokyky, taiteen rooli, kaupunkitilan demokraattisuus, tiedon pirstaloituminen, ihmiskunnan kehittyminen, finanssikriisit ja rakkaus.

 • Keskustellaan sivistyneesti, kukaan ei lyö ketään ja taide pelastuu!

  Suomen, taitelijoiden ja taiteen tila keväällä 2016.

  "Fantastisen ruotsalainen keskustelu. Me keskustellaan täällä asioista, ihan sivistyneesti, kukaan ei lyö ketään ja tällä tavalla taide pelastuu", sanoi #kulttuurinvälikymys-keskustelun kommentaattori, toimittaja Katja Ståhl. #kulttuurinvälikysymys kokosi huhtikuisena torstai-iltana Vanhalle Ylioppilastalolle taiteilijoita ja poliitikkoja puhumaan Suomen, taitelijoiden ja taiteen tilasta, kun eduskuntavaaleista on kulunut vuosi. Kevään 2017 saattavat tuottaa uusia välikysymyksiä kulttuurista.

 • #kulttuurinvälikysymys: Sebastian Tynkkynen teki videovastineen pakolaisrunolle

  Sebastian Tynkkysen videovastine pakolaisrunolle

  Perussuomalaisten nuorten puheenjohtaja Sebastian Tynkkynen teki oma-aloitteisesti videovastineen #kulttuurinvälikysymys -hankkeen pakolaisaiheiselle runovideolle. Tynkkynen on yksi keskustelijoista tämän illan Kulttuurin välikysymys -ohjelmassa, joka nähdään suorana Yle Teemalla klo 19.30 alkaen. Katso molemmat videot täältä.

 • Li Andersson: Taide on luovan talouden ydin

  Andersson peräänkuuluttaa kulttuuripolitiikkaa.

  Li Andersson (vas.) kertoo olevansa pettynyt hallituksen kulttuuripolitiikkaan lähinnä siksi, ettei sitä ole ollut. ”Vaalien alla oli enemmän keskustelua kulttuurista kuin aikoihin. Olisi ollut tervetullutta reagoida siihen jotenkin.” #kulttuurinvälikysymys kysyy mitä tapahtuu todella Suomessa vuonna 2016. Hanke huipentuu Yle Teemalla 14. huhtikuuta suoraan lähetykseen, jossa taiteilijat ja poliitikot kohtaavat keskusteluissa. Yksi keskustelijoista on Li Andersson.

 • Kaikki menee pieleen: sarjakuvataiteilijat Kaisa Leka, Ville Pirinen ja Juho Juntunen piirtävät maailmantuskassa

  Sarjakuvataitelijat ja maailmanloppu

  Juho Juntusen, Ville Pirisen ja Kaisa Lekan spontaani näkemys siitä, mikä mättää juuri nyt. Lapsuuden itsekkyys kulminoituu hiiltyneeseen maapalloon ja jumalan face palmiin. #kulttuurinvälikysymys kysyy taiteilijoilta mitä tapahtuu todella Suomessa vuonna 2016. Hanke huipentuu suoraan lähetykseen Yle Teemalla 14. huhtikuuta.

 • Vihapuhe uhkaa myös kulttuuria - #kulttuurinvälikysymys selvitti uhkakuvat

  Mitkä ovat suomalaisen kulttuurin uhkakuvat?

  #kulttuurinvälikysymys lähetti kaikille kansanedustajille ja suurelle joukolle taiteen ammattilaisia kyselyn kulttuurin uhkakuvista. Vastanneiden näkemykset ovat linjassa: julkistalouden alasajo ja vihapuhe ovat kulttuurimme suurimmat uhat. #kulttuurinvälikysymys kysyy taiteilijoilta mitä tapahtuu todella Suomessa vuonna 2016. Hanke huipentuu suoraan lähetykseen Yle Teemalla 14. huhtikuuta. Keskustelua taiteen voimasta, uhista ja mahdollisuuksista.

 • "Rajasitko mun tissit pois kuvasta? Miks?" Jenni Kokander paljaana taiteen vuoksi

  Jenni Kokander on paljas Taiteilija.

  ”Yritin kirjoittaa "näkkileivästä", mutta asetelma tuntuikin teennäiseltä ja jotenkin pakoilulta. Mitä jos tekisinkin parodiaa itsestäni ja/tai taiteilijoista?” kirjoittaa näyttelijä Jenni Kokander sähköpostiviestissä. Tästä sai alkusa Me taiteilijat –video. Videossa päähenkilö, "Taiteilija" sanoo: "Me uskalletaan olla paljaana." Ja tämä on totta: hyvinkin paljaana. #kulttuurinvälikysymys kysyy taiteilijoilta mitä tapahtuu todella Suomessa vuonna 2016. Hanke huipentuu suoraan lähetykseen Yle Teemalla 14. huhtikuuta.

 • Timo Harakka: Julkinen valta on jäljessä siitä, mitä taiteessa tapahtuu

  Timo Harakan mielestä kulttuuri on jäänyt ilman linjauksia.

  ”Ei ole näkemystä, minkälaisiin taidealoihin halutaan satsata tai minkälaista identiteettiä Suomi kulttuurin kautta rakentaisi.” Timo Harakan (sd.) mielestä kulttuuri on jäänyt hallituksessa ilman linjauksia, mikä ilmenee konkreettisesti kulttuuriministerin puuttumisena. #kulttuurinvälikysymys kysyy, mitä tapahtuu todella Suomessa vuonna 2016. Hanke huipentuu Yle Teemalla 14. huhtikuuta suoraan lähetykseen, jossa taiteilijat ja poliitikot kohtaavat keskusteluissa. Yksi keskustelijoista on Timo Harakka.

 • Ritva Elomaa: Kansallista kulttuuria pitää vaalia kuin timanttia tai kukkaa

  Elomaa on tyytyväinen hallituksen kulttuuripolitiikkaan.

  ”Kulttuuri on hallitusohjelmassa, eikä edes kovin heikosti. Se tekee tavoitteiden saavuttamisesta paljon helpompaa. Kulttuuriinhan kuuluu myös liikunta.” #kulttuurinvälikysymys kysyy mitä tapahtuu todella Suomessa vuonna 2016. Hanke huipentuu Yle Teemalla 14. huhtikuuta suoraan lähetykseen, jossa taiteilijat ja poliitikot kohtaavat keskusteluissa.

 • Pakolainen saapuu paratiisiin - Maija Vilkkumaa tulkitsee Hassan Blasimin runon

  Hassan Blasimin runo pakolaisesta Maija Vilkkumaan lukemana

  "He vievät sinut omaan paratiisiinsa, sitten piinaavat sinua yötä päivää kauhuillaan sinun silmissäsi, joista loistaa pelko ja toivo." Kirjoittaa Suomessa asuva irakilaiskirjailija Hassan Blasim runossaan Pakolainen paratiisissa jonka nimi on Eurooppa. Blasimin mielestä pakolaisista ei saisi puhua liikaa - ja myönteiselläkin julkisuudella on huonot puolensa. #kulttuurinvälikysymys kysyy taiteilijoilta mitä tapahtuu todella Suomessa vuonna 2016. Hanke huipentuu suoraan lähetykseen Yle Teemalla 14. huhtikuuta.