Hyppää pääsisältöön

Viihdeohjelmat Ylessä

Elämäni Biisi 3.kausi lähtee liikkeelle elokuussa 2021 Katja Ståhlin vetämänä.
Elämäni Biisi on yksi Ylen rakastetuista viihdeohjelmista. Elämäni Biisi 3.kausi lähtee liikkeelle elokuussa 2021 Katja Ståhlin vetämänä. Kuva: Yle Elämäni Biisi

Usein kysytään, miksi Yle tekee viihdettä. Miksei Yle jätä viihdettä kaupallisille toimijoille?

Viihdyttäminen on osa yleisradioyhtiöiden tehtävää kaikkialla Euroopassa. Lain mukaan Ylen on tarjottava suomalaisille "virikkeellistä viihdettä".

Raja viihteen, kulttuurin ja muiden sisältöjen välillä ei ole lainkaan selvä. Me voimme viihtyä monen tyyppisten mediasisältöjen parissa. Jopa asia- ja kulttuuriohjelmia tehdään nykyään yhä viihdyttävämmin konseptein. Ei tarvitse olla kuivaa ollakseen asiaa tai kiinnostavaa.

Myös urheilu on, mitä suurimmassa määrin, viihdettä.

Edes usein parjattu tosi-tv (reality) ei lähtökohtaisesti ja läheskään aina ole huonoa. On olemassa myös hyvää, sisällöltään laadukasta tosi-tv:tä, joka täyttää julkiselle palvelulle asetetut kriteerit. Usein hyvät tosi-tv-sarjat ovat dokumentin kaltaista ihmisten ja elämäntavan tai elämän vaiheen seurantaa.

Viihde on osa Ylen sisältötarjontaa seuraavista syistä

  1. Noudatamme lakia. Yksi laissa määritellyistä Ylen tehtävistä on “tuottaa, luoda, kehittää ja säilyttää kotimaista kulttuuria, taidetta ja virikkeellistä viihdettä”.
  2. Viihteessään Yle etsii uutta, kehittää kerrontaa ja ottaa riskejä, kuten julkisen palvelun mediayhtiön kuuluukin. Mitään viihteen lajityyppiä ei voi määritelmällisesti sulkea julkisen palvelun viihteen ulkopuolelle − tyyli ja toteutus ratkaisevat.
  3. Hyvin tehtynä viihteellä on itseisarvo: elämyksellisyys, viihtyminen ja nauru. Viihteessä – ajatellaanpa vaikka poliittista satiiria – asioita ja ilmiöitä voidaan tarkastella vaikkapa liioitellen, kärjistäen ja ylipäänsä erilaistista näkökulmista. Ja mikä tärkeintä, viihde muistuttaa meitä siitä, että maailmassa on paljon sellaista, jolle voimme myös nauraa!
  4. Viihteellä on myös välinearvo. Suuret spektaakkelit pitävät yllä Ylen suhdetta suuriin yleisöihin, myös sellaisiin asiakkaisiin, jotka eivät muuten löytäisi Ylen sisältöjen pariin.
  5. Yle huolehtii osaltaan kansakunnan yhtenäisyydestä välittämällä yhteisiä kokemuksia: suuria urheilu-, kulttuuri- ja viihdetapahtumia.
  6. Monissa tapahtumissa on mukana suomalaisia taiteilijoita ja esiintyjiä. Näin Yle antaa heidän työlleen estradin ja työllistää heitä.
  7. Viihde, esimerkiksi Euroviisut, on myös ikkuna eri kulttuureihin ja kansainvälisille areenoille. Ne tuovat esiin suomalaisten taitoa ja osaamista ja lisäävät kulttuurivientiä.
  8. Enemmistö suomalaisista haluaa, että Yle tekee myös viihteellistä sisältöä. Esimerkiksi perheen kanssa yhdessä katsottava viihde on tärkeää koululaisille, musiikki ja huumori taas vetävät nuoria.
  9. Yle tarjoaa viihdettä vailla mainontaa, sponsorointia tai tuotesijoittelua.

Yle tekee viihdettä, koska myös viihde kuuluu Ylen tehtäviin. On suomalaisten etu, että viihdettä tekee sekä kaupallinen media että Yle.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua