Hyppää pääsisältöön

Yhä harvempi käyttää lapsiaan valokuvaamossa

Syöttötuoli valokuvausstudiossa
Syöttötuoli valokuvausstudiossa Kuva: Petteri Kitti valokuvausstudio

Studiossa otettavien lapsivalokuvien suosio on laskussa pääkaupunkiseudulla. Yle Asia otti yhteyttä 12 pk-seudulla toimivaan valokuvaamoon. Suurin osa arvioi perinteisen lapsikuvauksen vähentyneen. Pääsyynä pidetään digitaalisen valokuvauksen yleistymistä ja taloudellista tilannetta. Harvenevat asiakkaat haluavat kuviinsa toimintaa, efektejä ja rekvisiittaa. Tarkasti räätälöidyistä kuvista ollaan myös valmiita maksamaan entistä enemmän.

Petteri Kitin valokuvaustudiolle Helsingin Pakilassa on hiljaista. Salamavalojen eteen asetetussa syöttötuolissa on vuosien varrella kuvattu satoja lapsia. Nyt tuoli on tyhjä.

- Lapsikuvaus on hävinnyt melkein kokonaan. Ennen oli joka viikko lapsi- tai perhekuvausta. Se teki vajaan viidenneksen kaikesta myynnistä, Kitti kertoo.

Vuonna 1986 samalla paikalla aloittanut valokuvaaja muistelee, että alueella oli tuolloin useita valokuvaamoja.

- Ei ole enää. Kun studio on lopettanut, ei ole tullut uutta tilalle. Alueella on paljon lapsiperheitä, mutta valokuvauksen kysyntä nyt on, mitä on.

Kun studio on lopettanut, ei ole tullut uutta tilalle.

Kitin mukaan vaikeudet alkoivat viime vuosikymmenen lopulla, jolloin markkinoille tuli edullisia ja tarpeeksi laadukkaita digikameroita. Vanhemmat päättivät kuvata itse.

- Olen yrittänyt korvata lapsikuvausta firma- ja juhlakuvauksella, mutta sama seinä sielläkin nousee vastaan. Häät hoitaa velipoika ja firman juhlat joku harrastaja, Kitti tuhahtaa.

Vauvakuvat suosittuja

Kitti summaa monen valokuvaamoyrittäjän tunnot. Yle Asia otti yhteyttä 12 pääkaupunkiseudulla toimivaan valokuvastudioon, joista suurin osa arvioi lapsikuvien kysynnän laskeneen viime vuosien aikana. Syyksi nimettiin digikuvauksen yleistyminen ja lapsiperheiden taloudellinen tilanne. Pisimpään alalla toimineet näkivät tilanteen muita synkemmin.

Perinteisiä yksivuotiskuvia otetaan edelleen, mutta ei yhtä paljon kuin viime vuosikymmenellä. Eniten on vähentynyt leikki-ikäisten lasten kuvaus. Vanhemmat tyytyvät yhä useammin päiväkodissa otettuihin kuviin.

Eniten on vähentynyt leikki-ikäisten lasten kuvaus.

Osa valokuvaamoista on onnistunut kehittämään korvaavia tuotteita. Tällä hetkellä trendinä on pienten vauvojen kuvaus.

- Muutaman viikon ikäisiä kuvataan nykyään aika paljon, siinä on sellainen pieni buumi, valokuvaaja Sirpa Pöllänen kertoo.

Persoonallinen on in

Vähenevät asiakkaat ovat tulleet entistä laatutietoisemmiksi. Lasten kuvat halutaan nyt räätälöidä hyvin persoonallisiksi. Perinteisen poseerauksen sijaan kuvissa pitää olla toimintaa ja draamaa, juoksua ja mäenlaskua. Muutama lelu ei enää riitä rekvisiitaksi, vaan lapsi saatetaan haluta puvustaa ja istuttaa hienoihin pahvikulisseihin.

- Kuvien pitää olla erikoisia. Perinteisillä pilvenhattarataustoilla ei enää pärjää. Vanhemmat haluavat, että kuvat herättävät vau-fiiliksen, valokuvaaja Tero Björkman sanoo.

Kuvien pitää olla erikoisia. Perinteisillä pilvenhattarataustoilla ei enää pärjää.

Pitkään alalla toimineen Tapio Rinteen mukaan ammattikuvaajalta halutaan yksinkertaisesti sitä, mitä ei itse pystytä tuottamaan. Tämä näkyy esimerkiksi siinä, että nykyään vanhemmat haluavat entistä useammin olla itse kuvissa lasten kanssa.

-Se kun ei kännykällä onnistu, Rinne perustelee.

Parhaiten kaupaksi käyvät tismalleen vanhempien toiveiden mukaan räätälöidyt kuvat.

-Digikuvaus jyllää, mutta ei se ole meille uhka, pikemminkin päinvastoin. Sehän on vain nostanut asiakkaiden vaatimustasoa. Meidän mallissamme kuvaussession pitää olla henkilökohtainen juttu, kokemus, jota käsikirjoitetaan yhdessä asiakkaan kanssa, valokuvaaja Wilhelm Sjöström kertoo.

Pääkaupunkiseudulla perinteisen yksivuotiskuvan keskihinta on sadan euron tuntumassa. Sjöströmin Musta & Valkoinen -studio sijaitsee trendikaupunginosana tunnetussa Punavuoressa. Lapsikuvauksen hinnat alkavat Sjöströmillä 180 eurosta.

Liian kallista?

Erikoisemmissa perhe- ja lapsikuvissa hinnat voivat nousta helsinkiläisissä studioissa jopa tuhansiin euroihin riippuen kuvausjärjestelyistä ja työn määrästä.

Paloheinässä tyttärensä kanssa ulkoileva Krista Ropa-Vertanen kävi valokuvauttamassa perheensä persoonallisiin kuviin erikoistuneessa valokuvastudiossa. Kuvissa mm. juostiin koko perheen voimin ja lapsi saatiin samaan kuvaan perheen kiinanpystykorvan kanssa.

- Olen kuviin todella tyytyväinen. Lähes tuhannen euron lasku oli mielestäni erittäin kallis, mutta sitten taas laatu oli hyvä. En usko, että tulen katumaan, Ropa-Vertanen sanoo.

Lapsen synnyttyä puolessa vuodessa tuli otettua 1500 kuvaa.

Anna Kosonen, Johanna Karvonen ja Anne Lamminsalo ulkoilevat niin ikään Paloheinässä. Kaikkien vaunuissa torkkuu alle vuoden ikäinen vauva. Vain Karvonen on päättänyt viedä lapsensa perinteiseen yksivuotiskuvaan.

Kaksi nuorta äitiä metsässä lastenvaunun kanssa.
Johanna Karvonen (oik.) aikoo viedä Jimi-poikansa yksivuotiskuvaan. Anna Kosonen empii. Kaksi nuorta äitiä metsässä lastenvaunun kanssa. Kuva: Yle/ Jani Parkkari lastenvaunut

- Kävimme kuvauttamassa lapsen jo muutaman kuukauden ikäisenä ja teetimme siitä taulun. Ei sitä itse osaa ottaa niin hyvää kuvaa, että sen voi pistää seinälle, Karvonen perustelee.

Kosonen ja Lamminsalo nyökyttelevät, mutta ammattivalokuvauksen hinta pistää epäröimään. Etenkin kun kuvia on omasta takaa enemmän kuin tarpeeksi.

- Lapsen synnyttyä puolessa vuodessa tuli otettua 1500 kuvaa. Niistä ehkä kuudesosa on koirasta ja loput vauvasta. Luulisi, että sieltä nyt yksi hyvä kuva löytyy, Kosonen naureskelee.

Lamminsalo on samoilla linjoilla.

- Meidän vauvaa kuvataan nyt kolmella eri laitteella. Se riittää, Lamminsalo toteaa.

Kommentit