Hyppää pääsisältöön

Django Reinhardt – ranskalaisen mustalaisjazzin legenda

Django Reinhardt näppäilee kitaraa tupakka suussa, mustavalkoisessa kuvassa
Django Reinhardt. Django Reinhardt näppäilee kitaraa tupakka suussa, mustavalkoisessa kuvassa Kuva: Alamy/All Over Press, William P. Gottlieb / Aviador Kustannus Django Reinhardt

Django Reinhardt soitti banjoa ja kitaraa vain kahdella sormella. Silti hänestä tuli ranskalainen ja myös kansainvälinen legenda, jonka tyyliä yhä ihaillaan. Hän syntyi mustalaisleiriin 105 vuotta sitten.

Django Reinhardt – muusikko, kitaravirtuoosi (1910–1954)

Uran huippuvuodet 1928–1954 oman kvintetin ja orkesterin kanssa Pariisissa.

Noël Balen (s. 1959) – romaanikirjailija, tv-käsikirjoittaja ja muusikko, Djangon elämäkerran kirjoittaja.

Balen on huippusuositun, edelleen tuotannossa olevan tv-sarjan Le sang de la vigne (France Télévisions) toinen käsikirjoittaja

Noël Balen: Django Reinhardt: Le Génie vagabond, 2003 (Django – Vallaton virtuoosi, suomennos Otto Särkkä, 2014)

Mustalaisleiri Belgiassa 1910

Belgialaisessa kylässä majailleeseen mustalaisleiriin syntyi 23. tammikuuta vuonna 1910 pieni, sitkeä poika. Kerrotaan, että hän ensi henkäyksestään alkaen kiljui keuhkojensa täydeltä saadakseen äänensä kuuluviin. Pojan oikea nimi oli Jean-Baptiste, isän mukaan. Sukunimi Reinhardt annettiin lapselle perinteisesti äidin puolelta. Poika sai myös romaninkielisen lempinimen "Django" ("minä herään").

Djangon kotikylä sijaitsi Hainaut'n provinssissa kolmen kunnan risteyksessä (Liberchies, Luttre, Buzet). Belgian tuolloisen lainsaadännön mukaan mustalaiset eivät saaneet leiriytyä samalle paikkakunnalle vuorokautta pidemmäksi ajaksi. Kun vankkureita siirrettiin vain muutama metri, oltiin jo toisessa kunnassa ja määräyksiä noudatettiin. Näin kylmät talvikuukaudet sujuivat liikkumisen kannalta melko vaivattomasti.

Äiti teki koreja pajusta ja kaislasta ja nypläsi pitsiä. Isä korjasi ja paikkaili soittimia, viuluja ja pianoja. Nuori Django viihtyi kummisetänsä Adrien Borsinin pitämässä paikalliskuppilassa. Nuorempi veli Joseph leikki ikäistensä lasten kanssa leirissä. Pojat olivat hyvin erilaisia.

Elämä Ranskassa

Pariisin laitakaupunkien kapakoissa soi 1920- ja 30-luvuilla auvergnelainen haitari. Muualta tulleet muusikot, ns. manouche-mustalaiset, soittivat porvariston iloksi. Se oli aikansa kovinta viihdemusiikkia Pariisissa. Samalla porvaristo pääsi kielletyn syntisesti tekemisiin tavallisen kansan kanssa, jolla oli enemmän vapauksia kuin kaavojen kangistamalla eliitillä. Rajoja oli lupa rikkoa vain öisin, kertoo Djangon elämänkerran kirjoittaja, taustaltaan monipuolinen musiikintutkija, muusikko, tuottaja, kirjailija ja tv-käsikirjoittaja Noël Balen.

Muotokuvassa kirjailija Noël Balen
Kirjailija Noël Balen Muotokuvassa kirjailija Noël Balen Kuva: Jean-Baptiste Balen noël balen

Djangon klaani leiriytyi osaksi vuotta Pariisin köyhille laitamille. Sieltä pojan tie vei soittokeikoille suosittuihin kapakoihin. Hänen karismansa ja lahjakkuutensa huomattiin ja hän nousi pian muusikkojen ehdottomaan tähtikaartiin. Django oli omana aikanaan kuin Madonna ja Michael Jackson yhteensä, sanoo Noël Balen.

Django eleli varakkaan miehen elämää tajuamatta olevansa varakas. Asunto oli Haussmann-tyylinen luksusasunto lähellä Champs-Elysées'tä. Kylminä talvina perhe sytytti leiritulet asunnon lattialle ja piti siellä myös kotieläimiä, kuten leirissä oli tapana.

Osa Djangon uran huippuvuosista osui sota-aikaan ja Pariisin natsimiehitykseen. Django oli alallaan niin tunnustettu, että edes natsit eivät koskeneet häneen, koska rakastivat hänen musiikkiaan.

Instrumenttinsa virtuoosi

Django joutui jo 18-vuotiaana karavaanivaunussa tulipaloon, jossa menetti oikean kätensä kaksi sormea - pikkurillin ja nimettömän. Silti hän jatkoi soittamista. Noël Balen kertoo, että on olemassa nauhoite, jossa Django soittaa banjoa ennen onnettomuutta neljällä sormellaan. Onnettomuus ei sinänsä tehnyt hänestä virtuoosia, mutta legendan kyllä, taituruuden ja tahdonvoiman takia.

Ilmeisesti Django käytti hyväkseen loukkaantuneen kätensä sormentynkiä, mutta tästä on vain vähän näyttöä tallenteiden puuttumisen takia. Tuntuu mahdottomalta ajatella, että nelisointuja saisi aikaan vain kahdella sormella.

Balen lisää, että elämänkerrassa (Le Génie vagabond) hän nimittää Djangoa "kiertolaisneroksi". Nero on voimakkaampi ilmaisu kuin pelkkä virtuoosi. Musiikkinero oli myös visionääri, ei vain virtuoosi.

Django Reinhardtin elämäkerran suomennoksen Vallaton virtuoosi kansikuva
Django Reinhardtin elämäkerran kansi. Django Reinhardtin elämäkerran suomennoksen Vallaton virtuoosi kansikuva Kuva: Alamy/All Over Press, William P. Gottlieb / Aviador Kustannus Django Reinhardt,noël balen,elämäkerrat

Aina myöhässä

Django ilmaantui keikoille milloin halusi. Häntä odotettiin, hänellä oli siihen varaa. Hän oli koko elämänsä myöhässä, sanoo Noël Balen. Djangon ystävä ja soittajakaveri Stéphane Grappelli, joka seurasi virtuoosia keikoille, nukkui keikkaa edeltävän yön Djangon asunnon ulko-oven edessä kynnysmatolla rappukäytävässä ollakseen varmasti paikalla herättämässä aamu-unista muusikkoa.

Perhe oli aina Djangon tukena, äiti tuli yleensä poikaansa vastaan keikkojen päätteeksi. Myös oma vaimo, miehen satunnaisista syrjähypyistä huolimatta, oli Djangolle rakas kumppani ja he pitivät vankasti yhtä.

Katastrofaalinen Amerikan matka

Duke Ellington näki Djangon livenä yhden ainoan kerran ja päätti, että tähtiartisti on pakko saada esiintymään myös Amerikkaan. Matkasta tuli Djangolle kuitenkin henkisesti täysi fiasko.

Saavuttuaan New Yorkiin syksyllä 1946 Django odotti yhtä kovaa suosiota kuin Euroopassa ja luuli amerikkalaisten ottavan hänet vastaan kuin musiikin messiaan. Jenkkityyli oli kylmäkiskoisen ammattimaista, ei samanlaista lämminhenkistä soittajien välistä kaveeraamista kuin vanhalla mantereella. Django joutui taipumaan levy-yhtiöiden asettamiin sääntöihin, joita ei lainkaan ymmärtänyt. Romanimuusikot musisoivat vapautensa siivittäminä, eivät jäykkien ammattiliittojen rajoitusten tahdissa.

Vaikka Carnegie Hallin yleisö otti Djangon vastaan myrskyisin suosinosoituksin, hän ei kokenut saavansa ansaitsemaansa huomiota. Matka oli suurelle egolle suunnaton pettymys, mutta onneksi siitä jäi joitakin korvaamattomia taltiointeja jälkimaailmalle.

Legenda elää

Django Reinhardt oli ristiriitainen persoona, joka lyhyen elämänsä aikana vaikutti vahvasti ranskalaiseen musiikkikulttuuriin. Kirjallisuuspiirien suuret nimet kuten Cocteau, Simenon ja Régis puolustivat häntä henkeen ja vereen.

Ranskalaista musiikkia leimaa vahvasti klassinen musiikki ja chanson. Django toi täysin uuden, kansanomaisen, epätavallisen musiikkineroutensa Ranskan 1900-luvun musiikkiin. Häntä kumartavat edelleen jopa nuorimmat vaihtoehtomuusikot Ranskassa.

Suomessa monet ammattimuusikkojen jazz-kokoonpanot kuten Jazz partout soittavat Djangon musiikkia ja rakentavat kokonaisia ohjelmistoja sen varaan.

Mustalaismusiikki on voimallista mukaansatempaavaa, se ravistelee sielua syvältä ja suorasukaisesti. Siinä kai salaisuus Djangon 90 vuotta sitten alkaneelle ja edelleen jatkuvalle suosiolle.


Noël Balenin haastattelun sanasto ranska - suomi

être au bout du monde olla maailman äärissä, Jumalan selän takana
un réflexe vaistomainen ele, automaattinen ajatus, refleksi
une biographie elämänkerta
flottant, e kelluva, häilyvä
des racines gitanes mustalais/romanijuuret
un musicien de jazz jazzmuusikko
chevronné,e kokenut, kannuksensa hankkinut
de moins en moins yhä vähemmän
échapper à olla välittämättä jstak
une ambiguïté kahtiajakoisuus
un campement leiri
une trace jälki
un témoignage todiste, todistusaineisto
un nourisson imeväisikäinen vauva
s'affirmer comme ottaa paikkansa jssak
Auvergniat, e auvergnelainen
la musette Musette-musiikki (auvergnelainen haitarimusiikki)
les Manouches mustalainen/romani (yksi monista nimityksistä)
les bourgeois porvarit
s'encanailler liikkua (epäilyttävissä) piireissä, seurustella
se frotter seurustella, liikkua (tietyissä porukoissa); olla hankauksissa; hankautua
la transgression muuttuminen
un paillasson kynnysmatto
un pallier rappukäytävä, porrastaso
un clan klaani
une tribu heimo
en vases clos suljetuissa piireissä
soutenu,e tukea
mystifié,e mystifioitu
un handicap vamma
un, e virtuose virtuoosi
contribuer à tuoda mukaan, lisätä, osallistua
un enregistement tallenne, nauhoite
rajouter à tuoda oman lisänsä jhk
se scotcher paikata (itsensä) laastarilla, laastaroida
faire/jouer des accords (m.) muodostaa/soittaa sointuja
un son (mus) ääni; äänne
une trace jälki
un génie nero
un, e virtuose virtuoosi
un, e visionnaire visionääri, näkijä
employer un terme käyttää termiä
de premier rang eturivin
un fiasco fiasco, floppi, epäoonistuminen
le train trendi, valtavirta, muoti: juna
le pape paavi; ehdoton ykkönen
persuadé, e vakuuttunut
la Messie Messias
la fraternité veljeys, kaveruus
se plier à certaines contraintes taipua joihinkin pakotteisiin
l'industrie musicale musiikkiteollisuus/levyteollisuus
un syndicat ammattiliitto
un musicien de séance/de studio studiomuusikko
sans surevoler hutiloimatta, hyppimättä tärkeiden kohtien yli
une musique revendiquée "oma musa", ilman muuta oletettu musiikki (joka on osattava, kuuluu kulttuuriin)
un terre de croisement alue, jossa kultuurit kohtaavat, risteysasema, kohtauspaikka
revendiquer Django ottaa Django omakseen
rendre hommage à osoittaa kunnioitusta, tehdä kunniaa jllek
une période creuse tyhjä/hankala ajanjakso
une prise de conscience tiedostaminen
une période purgatoire puhdistava (väli)vaihe
pénetrer tehdä läimurto, mennä ja menestyä; tunkeutua
se produire esiintyä
un appartement somptueux loistelias asunto
haussmannien, ne kaupunkisuunnittelija Georges-Eugène Haussmannin suunnittelema (1852 - 1870); toisen keisarikunnan aikainen arkkitehtuurityyli (1865 - 1880)
nuire à vahingoittaa
la notoriété kuuluisuus
tel quel sellaisenaan
un truc (oma) juttu, temppu
fulgurant voimallinen, valtaisa, salamoiva
une messe messu
un violoncelle sello
une basse basso
un cerveau aivot
concevoir tajuta, hahmottaa; suunnitella
inprévisible ennakoimaton, odottamaton
un éditeur kustantaja
affronter des mensonges (m) kohdata valheita
édulcoré, e makea, mairea, kaunisteltu
transpirer hikoilla; tässä: tuoda esiin, jättää jälkeensä
une posture (elämän)asenne, suhtautuminen
un gitan, une gitane (Espanjan eli läntinen) mustalainen (jolla kulttuurissaan juutalaisia ja arabivaikutteita)
un, une Tsigane/ Tzigane (yleisnimitys: alun perin Intiasta lähtöisin oleva) mustalainen/romani; Itä-Euroopan mustalainen
les Sépharades (Iberian nimimaalla sekä Ranskassa) sefardijuutalaiset
les Ashkénazes Euroopan (varsinkin Saksan ja Puolan) ja Venäjän juutalaiset
judéo-arabe juutalais-arabialainen
habitudes (f.) culinaires ruokakulttuuri, -perinteet
le hérisson siili
les Manouches mustalaiset; mustalaisten oma nimitys heimolleen (esim. Suomessa)
les Roms mustalaiset/romanit; mustalaisten oma nimitys heimolleen (esim. Suomessa)

Sini Sovijärvi haastattelee kirjailija Noël Balenia.
Sini Sovijärvi haastattelee Noël Balenia Suomessa v. 2014. Sini Sovijärvi haastattelee kirjailija Noël Balenia. Kuva: Yle sini sovijärvi
 • 4. osa: ¡Hogar, dulce hogar!

  Paikan ilmauksia, olla-verbejä, historiaa.

  Tässä osassa opit kysymään tietä ja paikan ilmauksia. Kieliopissa opiskellaan muun muassa olla-verbi merkityksessä "sijaita, olla jossakin": estar – hay. Lisäksi tutustutaan Espanjan historiaan 1500-luvulle saakka.

 • Ääntäminen

  Viron kielen ääntäminen.

  Viroa äännetään suurin piirtein niin kuin kirjoitetaankin, mutta suomeen verrattuna ääntämisessä on eroja.

 • Yleistä kiinan kielestä

  Yleistä kiinan kielestä.

  Tämän kurssin kiinan kieli on mandariinikiinaa, joka on Kiinan virallinen kieli ja yleiskieli. Äidinkielenään sitä puhuu yli puolet Kiinan väestöstä, ja se on opetuskieli kaikissa Kiinan kouluissa. Mandariinikiina on maailman puhutuin äidinkieli – äidinkielenään sitä puhuu lähes 870 miljoonaa ihmistä. Nekin kiinalaiset, jotka puhuvat jotakin muuta kiinalaista kieltä, ymmärtävät kirjoitettua mandariinia, jos vain ovat lukutaitoisia.

Kielet

 • Italian pikavisiitti

  Kieltä ja tapakulttuuria matkailijan tarpeisiin.

  Oletko lähdössä matkalle? Haluatko oppia kielen alkeet nopeasti? Pikavisiitti on tiivis paketti, josta saat Italian kieli- ja tapatietoa: kuinka selvitä kaupassa, ravintolassa, kaupungilla, lippuluukulla… Pari italian sanaa riittää sulattamaan italialaisten sydämet, ja sinäkin saat matkastasi enemmän! Kielten taitotasoasteikolla pikavisiitti sijoittuu tasolle A1 (kieliaines A1.2, kielioppi A1.1).

 • Es español 1 - espanjan kielen alkeiskurssi

  12-osainen alkeiskurssi tutustuttaa myös maan kulttuuriin.

  Es español 1 on 12-osainen espanjan kielen alkeiskurssi. Sanastoa, puheenymmärtämistä, fraaseja ja kielioppia harjoitellaan runsaiden tehtävien avulla ja kulttuuriosassa tutustutaan monipuolisesti Espanjan kulttuuriin. Kielten taitotasoasteikolla kurssi sijoittuu tasolle A1-A2.

 • Finnish phrases - Suomen kielen fraaseja

  20 keskustelutuokiota suomeksi lyhyillä videoilla.

  Welcome to learn Finnish! These easy videos will help you to deal with everyday situations, like buying food, telling about your family and introducing yourself.

 • Arabian alkeiskurssi

  Opi kielen perustaidot, joilla pärjäät matkoilla.

  Tällä kättelykurssilla opit arabian kielestä sellaiset perustaidot, joita tarvitset kohdatessasi arabiaa puhuvia ihmisiä matkalla, työssä, kotona, harrastusten parissa. Tutustut myös arabialaiseen tapakulttuuriin ja elämänmenoon.

 • RUS – venäjästä rakkaudella

  RUS-sivustolla tapaat nuoria suomalaisia ja venäläisiä.

  RUS-sivustolla tapaat nuoria suomalaisia ja venäläisiä, joiden kanssa voit päivittää kielitaitoasi, venäläisyyden ja Venäjän tuntemustasi. Löydät täältä myös videoita, blogeja, linkkejä harrastuksiin ja kulttuuriin – perusasioita unohtamatta. Opettele slaavikyykky tai tee hauskoja testejä.

 • Matkailuenglantia – 5. Syöminen ja juominen

  Simppeliä ruoka- ja juomasanastoa matkailijalle englanniksi.

  Matkailun suurimpia nautintoja on syöminen ja juominen paikallisissa ravintoloissa, kahviloissa ja baareissa. Englanninkielisissä maissa aterioinnin aikataulut ovat melko lailla samat kuin Suomessa, mutta Etelä-Euroopassa kulttuuri on jo hyvin erilainen.

 • Arabia

  Arabian kielen alkeita ja arabien tapakulttuuria.

  Arabian kielen alkeet ja kulttuurin tuntemus auttavat pärjäämään arabiankielisessä maailmassa matkaillessa. Kulttuurintuntemus auttaa ymmärtämään arabien tapakulttuuria myös arabimaiden ulkopuolella.

 • Englanti

  Englannin kursseja eri tasoille ja tarpeisiin.

  Englannin taito on nykyään lähes kaiken a ja o, joten siitä on hyvä opetella edes alkeet – ainakin matkailualkeet! Oletko palvelualalla tai aiotko sille? Täältä löytyy eri alojen englantia. Myös kielitutkintoihin valmistautuminen onnistuu!

 • Espanja

  Opiskele espanjaa tai tutustu vain maan tapakulttuuriin.

  Opiskele espanjaa itseopiskelukurssilla tai hyödynnä materiaalia opetustyössäsi. Opit kielen alkeita, kulttuuria, kielioppia ja fraaseja. Kursseista löytyy lukuisia kuuntelutehtäviä. Videoiden ja artikkelien myötä tutustut tapakulttuuriin ja historiaan.

 • Italia

  Tutustu italian kieleen, tapoihin ja kulttuuriin!

  Oletko lähdössä Italiaan? Pikavisiitti auttaa sinut matkaan. Haluatko opiskella italiaa enemmänkin? Italian peruskurssi on sopiva vaihtoehto, ja sitä käyttivät Talo Italiassa -kilpailijatkin. Molemmissa tutustut myös italialaiseen tapakulttuuriin, josta löytyy lisää Tavat ja kulttuuri- sekä Ruokakulttuuri-osioissa. Abitreenit sopii myös kertaamiseen.

 • Japani

  Tutustu japanin kieleen ja kulttuuriin!

  Japanin kielen alkeiskurssi tarjoaa hyvän alun japanin kielen opinnoille. Samalla tutustut japanilaiseen kulttuuriin. Kiinnostavatko japanin kirjoitusmerkit? Niihinkin voit tutustua täällä.

 • Kiina

  Tutustu Kiinaan, kiinalaiseen tapakulttuuriin, kalligrafiaan

  Kiina on yksi tulevaisuuden tärkeimmistä kielistä myös eurooppalaisille. Opettele alkeet tai tutustu edes kiinalaiseen tapakulttuuriin – sekin auttaa kanssakäymisessä! Kalligrafiaa voit harrastaa pelkästään taidemielessä, ilman kielitaitoa.

 • Kreikka

  Näillä sivuilla voit opiskella kreikan kielen alkeita, kerrata aakkoset tai tutustua Kreikan historiaan.

 • Latina

  Nykykielissä on lainoja latinasta.

  Latinaa ei enää puhuta äidinkielenä, mutta romaaniset kielet, espanja, ranska, italia,romania ja portugali, ovat kehittyneet latinan puhutusta muodosta. Latinaa opetetaan edelleen monissa kouluissa ja yliopistoissa ja se on katolisen kirkon pääkieli. Latinaa käytetään myös lääketieteessä, luonnontieteessä ja oikeustieteessä. Monissa nykykielissä on latinasta peräisin olevia lainasanoja

 • Portugali

  Tutustu portugalin kieleen ja tapakulttuuriin.

  Portugali on maailmankieli, puhujamääränsä perusteella maailman kuudenneksi puhutuin kieli – puhujia sillä on yli 200 miljoonaa ympäri maailmaa.

 • Ranska

  Tutustu Ranskaan ja opettele ranskan alkeet matkaeväiksi.

  Ranskan alkeita matkaeväiksi voit opiskella helposti pikavisiitin avulla – ja tutustua samalla ranskalaiseen tapakulttuuriin! Ranskaan ja ranskalaisuuteen voit tutustua myös mielenkiintoisten suomenkielisten artikkelien ja videoiden avulla, joita löydät otsikkojen Ruokakulttuuri sekä Tavat ja kulttuuri alta.

 • Ruotsi

  Treenaa ruotsin kieltä - kouluun, ammattiin, harrastuksiin!

  Ruotsin kieltä voit opiskella täällä erilaisin tavoittein: kerrata lukion ruotsia, treenata yo-kirjoituksia, työlämää tai yleistä kielitutkintoa varten - tai sitten vain elämää varten!

 • Saksa

  Saksan kieltä ja saksankielisten maiden kulttuuria.

  Saksan kieliopinnot sisältävät videomateriaalia, tekstiä ja tehtäviä. Materiaalin avulla voi opiskella saksan kielen alkeita ja fraaseja sekä Itävallassa ja Sveitsissä käytettäviä ilmaisuja.

 • Suomi - Finnish

  Materials for learning Finnish language and culture.

  Welcome to learn Finnish language and culture! These materials are mainly in Finnish, but some of them offer English translations or vocabularies to help the beginners.

 • Turkki

  Turkin kieltä ja kulttuuria matkailijoille.

  Turkki on yksi suomalaisten suosituimmista lomakohteista, mutta turkin kieli on useimmille vieras. Nyt voit opetella sitä lomatarpeiksi ja tutustua muutenkin Turkin historiaan ja ruokakulttuuriin.

 • Unkari

  Unkari on suomen sukulaiskieli

  Sukulaiskieli unkari on kaukainen sukulainen eikä ymmärtäminen käy helposti. Unkarin kieleen voit tutustua viikonloppumatkan tarpeiden verran, ja kulttuuriin tutustuminen käy myös suomeksi tekstitettyjen videoiden avulla.

 • Venäjä

  Opi venäjää, vaikka vain aakkoset

  Venäjän kieli on haasteellinen, mutta tämä sivusto tarjoaa useita erilaisia mahdollisuuksia oppia sitä: vähän, enemmän tai vain aakkoset. Oletko kiinnostunut venäläisestä kulttuurista ja yhteiskunnasta? Siihenkin on tilaisuus suomeksi tekstitettyjen videoiden avulla. Uusin sisältökokonaisuus RUS – venäjästä rakkaudella on suunnattu kaikille, jotka ovat kiinnostuneet 2000-luvun venäläisyydestä!

 • Viittomakieli

  Perustietoa viittomakielestä sekä hyödyllisiä viittomia.

  Viittomakieltä käyttävät kuurojen lisäksi esimerkiksi huonokuuloiset, mutta yhtä hyvin myös kuulevat, kuten viittomakielen tulkit ja opettajat, kuurojen ja huonokuuloisten perheenjäsenet ja ystävät sekä kielen harrastajat.

 • Viro

  Tutustu Viron kieleen, kulttuuriin ja kaupunkeihin.

  Eteläisen naapurimaamme Viron kieli ja kulttuuri on melkoisen tuttua, muttei niin tuttua etteikö lisätieto olisi paikallaan. Täällä voit tutustua lisää molempiin!