Hyppää pääsisältöön

Entistä lihavammat hevoset

Ystäväni Hevonen
Ystäväni Hevonen Kuva: Emmi Kähkönen ystäväni hevonen

Hevoset ja ihmiset kärsivät samasta ongelmasta. Elintason noustessa ruuasta tulee ravinnerikasta, mikä yhdistettynä vähäiseen liikuntaan aiheuttaa liikakiloja. Yhä useampi hevonen sairastaa lihavuuden seurauksena metabolista oireyhtymää jonka seuraukset voivat olla hengenvaarallisia.

Hevonen on luotu laiduntamiseen, eli jatkuvaan liikkeeseen ja syömiseen. Harrastekäytössä tai lemmikkinä on riskinä saada ruuasta liikaa energiaa suhteessa liikutukseen. Erityisesti ponit ja suomenhevoset ovat hyviä rehunkäyttäjiä, toisin sanoen taipuvaisia lihomiseen. Rasva kerääntyy tyypillisesti kaulaan, niskaan, lapojen takaosaan, lautasille sekä hännäntyveen. Kädellä tunnusteltaessa läski tuntuu pehmeältä verrattuna kiinteisiin lihaksiin.

Ystäväni hevonen
Ystäväni hevonen Kuva: Emmi Kähkönen ystäväni hevonen

Heinän ollessa laadukasta ponit ja suomenhevoset voivat hyvin olla jopa ilman energiarehua, eli kauraa tai muuta valmistetta. Harrastehevonenkaan ei tarvitse kuin vettä, hyvälaatuista heinää, kivennäis- ja hivenaineita, vitamiineja sekä energiarehua käytön mukaan. Energiarehua valitessa on suositeltavaa kääntyä ammattilaisen puoleen omalla kotitallilla tai rehuliikkeessä.

Kivennäis- ja hivenaineita sekä vitamiineja annettaessa tulee aina olla erityisen tarkkaavaisena, koska pienikin määrä voi aiheuttaa hevoselle yliannostuksen. Monesta purkista annosteltaessa päällekkäisyyksien riski kasvaa ja voikin olla fiksumpaa hankkia yksi valmiste joka sisältää ”kaiken tarvittavan.” Hevoselle ei myöskään kannata turhanpäiten tehdä puuroja tai vellejä, koska kunnon pureskelu erittää suussa sylkeä jota tarvitaan ruuansulatuksessa.

Hevoselle ei turhaan kannata tehdä puuroja.

Metabolinen oireyhtymä aiheuttaa kaviokuumetta

Metabolinen oireyhtymä on ihmisten tapaan myös hevosilla suora seuraus liikalihavuudesta. Sairauden oireet ovat osittain myös samankaltaiset: nivelet, nivelsiteet ja jänteet ovat ylimääräisten kilojen painosta kovalla koetuksella. Hevosilla metaboliseen oireyhtymään liittyy kuitenkin myös kaviokuume, joka ei ainoataan ole kivulias ja vaikea sairaus hoitaa, vaan myös mahdollisesti henkeä uhkaava. Lieväkin kaviokuume voi aiheuttaa kavioissa pysyviä muutoksia jotka estävät hevosen normaalin käytön.

Ystäväni Hevonen
Ystäväni Hevonen Kuva: Emmi Kähkönen ystäväni hevonen

Ystäväni Hevonen
Ystäväni Hevonen Kuva: Emmi Kähkönen ystäväni hevonen

Ravinteet ja sokeri syynissä

Monet heinätoimittajat tekevät jo ilman eri pyyntöä heinästään heinäanalyysin, jonka myötä myös hevosten omistajilla on enemmän tietoa heinän sisältämistä ravinteista. Huonolaatuinen heinä voi olla yksi syy ns. heinämahaan, joka pullottaa pyöreänä kumpuna kohti maata. Esimerkiksi olkea syövä hevonen saa helposti heinämahan.

Jos hevosen kylkiluut ovat näkyvissä ja mahan kohdalla silti pömpöttää, saattavat turvotuksen takana olla loiset. Suolistoloiset tai muut tulehdustilat voivat heikentää suolistoa niin että rehu ei pilkkoudu normaalisti, vaan jää huonosti sulaneena massana painamaan hevosen valtavaan suolistoon.

Makupaloja annettaessa sokeri on ehdottomasti huonoin vaihtoehto. Kaupan hevoskarkit voivat myös olla yllättävän sokerisia, eikä pussia kannata ostaa ennen sisällysluettelon tarkastamista. Paras vaihtoehto satunnaiseksi herkuksi on ihmisillekin suositeltu raaka porkkana.

Ystäväni Hevonen
Ystäväni Hevonen Kuva: Emmi Kähkönen ystäväni hevonen

Lue lisää hevosen terveydestä:
Miten välttää hevosen yleisimmät sairaudet?
Hevosen lääkekaappi
Tunne hevosesi

Kuvissa esiintyvät hevoset eivät liity jutun aiheeseen.
Artikkelissa käytetty apuna Animagin eläinlääkäreitä Jonna Jokisaloa ja Minna Mustikkaa.

Kuvat: Emmi Kähkönen

Kommentit
 • SUMMERIN PODCASTSARJASSA KYSYTÄÄN "ONKS KAIKKI OK?"

  17-vuotias Milla selvittää podcastsarjassa tunnetilojaan.

  “Kaikki ok?" -podcastsarjassa 17-vuotias Milla Solaranta pohtii elämänsä suuria tunnetiloja ja päästää kuulijan kurkistamaan tunne-elämänsä syövereihin.

 • Kesä ilman pomoa?!

  Miltä tuntuisi olla yrittäjä ja oma pomosi?

  Oletko unelmoinut oman rantakahvilan pitämisestä parhaan kaverin kanssa? Tai miettinyt, miten saada kaveriporukalla rahat kokoon yhteistä reissua varten?

 • Tume menee taas oikeisiin töihin

  Tume menee taas oikeisiin töihin

  Tume kävi viime kesänä todistetusti oikeissa töissä. Te halusitte nähdä lisää ja saamanne pitää. Toinen kausi Tumen oikeita töitä löytyy nyt Areenasta.

 • Ystäväni hevosen lukijoiden parhaita leirimuistoja

  Unelmien leirillä sattuu ja tapahtuu.

  Ratsastusleireillä aina sattuu ja tapahtuu. Kysyimme lukijoilta Instagramissa, millaisia muistoja heille on kertynyt leirikesien aikana. Mukaan mahtuu hullunkurisia kokemuksia sekä ihania tunnelmia tärkeiden hevosten kanssa. @aanniella Varmaa yks hauskimmista kommelluksista tapahtui vuonna 2016, kun hengailtiin asuinrakennuksessamme.