Hyppää pääsisältöön

Akuutissa maanantaina: Hiljaisten vallankumous?

introvertti
introvertti Kuva: Yle, Tero Kyllönen introvertti

Elämme maailmassa, jossa arvostetaan avoimuutta, sosiaalisuutta ja ulospäinsuuntatuneisuutta. Työelämässä odotetaan verkostoitumista ja omien saavutusten estotonta esittelyä, itsensä markkinointia ja brändäämistä. Onko työelämästä tullut ekstroverttien pelikenttä?

Ruotsalainen kirjailija ja henkilöstökouluttaja Linus Jonkman nostaa hiljaisen introvertin persoonallisuuden uuteen kunniaan, sillä monissa ammateissa tarvitaan introvertin rauhallisia ominaisuuksia, kuten hyvää keskittymiskykyä ja analyyttisyyttä. Testaa: Oletko introvertti vai ekstrovertti?

AVH ja sydänterveys

Aivoverenkiertohäiriö on Suomessa neljänneksi yleisin kuolinsyy. Kun puhe ei meinaa tulla, ilmeet eivät tottele tai toisen puolen raaja puutuu, on kiire sairaalaan. Aivoverenkiertohäiriö saa alkunsa usein verisuonitukoksesta. Mutta mikä tukoksen aiheuttaa? Huomio kannattaa kiinnittää sydämeen ja sen rytmiin. Tavallisin syy verenhyytymän syntymiseen sydämessä on nimittäin eteisvärinä. Sydänlihas ikään kuin värisee ja veri jää sakkaamaan paikalleen. Vähitellen kerrostuu hyytymä, joka sattumanvaraisella hetkellä lähtee liikkeelle sydämestä ja kulkeutuu verisuonia tukkimaan.

Kroonisesti väsynyt

Asta Alasimonen
Asta Alasimonen Kuva: Yle, Akuutti krooninen väsymysoireyhtymä
Kroonisella väsymysoireyhtymällä tarkoitetaan vähintään puoli vuotta jatkunutta, normaalia elämää pahasti vaikeuttavaa väsymystilaa. Diagnosoinnin vaikeus jättää monet potilaat oman onnensa nojaan. Tietoa ja kuntoutusta on vaikea saada. 19-vuotiaan helsinkiläisen Asta Alasimosen väsymys- ja kipuoireet alkoivat lapsuuden pitkittyneen infektiokierteen yhteydessä. Asta on kiertänyt eri sairauksia poissulkevissa tutkimuksissa jo vuosia, mutta väsymysoireyhtymä diagnosoitiin vasta pari vuotta sitten.

Omalääkärin vastaanotto

Omalääkärin vastaanotolla Risto Laitila ja toimittaja Mikko Penttilä selvittävät tällä kertaa, millainen mahtaa olla polven plica-vamma. Parivaljakko on luvannut näyttä myös oivat kuntoutusliikkeet vamman hoitamiseksi.

Entä millainen liikunta sopii parhaiten stressistä kärsivälle? Sekin selviää maanantai-illan lähetyksessä.

Akuutti, TV1 maanantaina 23.3. klo 18.30.

Lisää ohjelmasta

Toimittaja Mikko Penttilä jumppaa kahvakuulalla Risto Laitilan ohjeistaessa vieressä.
Toimittaja Mikko Penttilä jumppaa kahvakuulalla Risto Laitilan ohjeistaessa vieressä. Kuva: Yle, Tero Kyllönen akuutin omalääkäri risto laitila ja toimittaja mikko penttilä
Tippapullon taustalla ekg-käyrät.
Tippapullon taustalla ekg-käyrät. Kuva: Yle, Akuutti EKG,Infuusio,lääketiede,terveydenhoito
Nainen juoksee kuntosalin juoksumatolla.
Nainen juoksee kuntosalin juoksumatolla. Kuva: Yle, Akuutti juoksumatto
Rakastavaiset haistelevat toisiaan
Rakastavaiset haistelevat toisiaan Kuva: Pexels / Ketut Subiyanto hajuaisti,nenä