Hyppää pääsisältöön

Bensowin säätiön hallitus tuhosi itse lastenkotinsa

Wilhelm ja Sigrid Bensowin lähes sata vuotta sitten perustettu lastenkoti lopetettiin kaksi vuotta sitten.

Bensowin lastenkotisäätiön selitys MOT:n ohjelmissa kaksi vuotta sitten – että lastenkodille ei enää ollut tarvetta – hämmästytti laajasti. Laajan asiakirjavuodon ansiosta MOT voi nyt kertoa, miten Bensowin lastenkotisäätiö tuhosi lastenkotinsa.

Säätiön ei-julkisista hallituksen pöytäkirjoista voi lukea, miten hallitus jo kymmenen vuotta ennen lastenkodin sulkemista keskusteli jatkuvasti lastensuojelun muuttumisesta. Pöytäkirjoissa todettiin, että lastenkotiin sijoitettavilla lapsilla oli yhä ongelmallisempi tausta.

”Meidän lastenkodilla ei ole siihen vaadittavaa osaamista eikä myöskään toivetta ottaa vaikeita ongelmalapsia”, todetaan esimerkiksi pöytäkirjassa vuodelta 2002.

Bensowin lastenkodin johtajana vuonna 2004 toiminut Jarmo Kaila totesi MOT:lle:

”Perustelu siitä, että lapsia ei olisi ollut tai ei olisi ollut tulossa sinne, on ehdottomasti virheellinen, koska kyllä heitä olisi ollut tulossa. Se ei ollut puhtaasti ruotsinkielinen lastenkoti, siellä oli useita kaksikielisiä lapsia ja lapsia joiden äidinkieli oli suomi ja puhtaasti suomenkielisiä, jotka eivät puhuneet ruotsia ollenkaan. Kyllä lapsia olisi ollut tulossa.”

Viranomainen aikoo erottaa hallituksen

Helmikuun alussa MOT paljasti säätiön päiväkotien remontin epäselvyydet. Säätiö ehti viime kesänä tuhlata yli miljoona euroa epäonnistuneeseen remontiin.

Puuttuvat rakennusluvat, rakennusvirheet ja epäselvät laskut ovat työllistäneet konsultteja ja juristeja. MOT:n ohjelman jälkeen säätiöitä valvova viranomainen vaati selvityksen remontin käänteistä.

Patentti- ja rekisterihallitus valmistelee nyt Bensowin lastenkotisäätiön koko hallituksen erottamista käräjäoikeuden kautta. Säätiön antamat selvitykset epäonnistuneesta miljoonaremontista eivät kelpaa PRH:lle.

”Aika monessa asiassa, jotka liittyvät tähän remonttihankkeeseen, ei olla toimittu ammattimaisesti. Säätiön järjestelyt eivät ole olleet ammattimaisia, ja säätiön päätöksenteon taustalla on ollut virhekäsityksiä siitä, miten asiat toimivat ja miten niihin tulee hallinnollisesti suhtautua”, PRH:n säätiövalvonnasta vastaava johtaja Juha Viertola toteaa MOT:lle.

Kymmenien miljoonien omaisuutta hallinnoivalla säätiöllä ei PRH:n mukaan ole toimivaa hallintoa. PRH tekee nyt erityistarkastuksen säätiön hallintoon ja talouteen saadakseen paremman kuvan säätiön hallinnon järjestämisestä. Tarkastus tulee toimimaan pohjana säätiön hallituksen erottamishakemukselle.

PRH kehotti helmikuun alussa, MOT:n esille nostaman remontin epäselvyyksien takia, koko säätiön hallitusta eroamaan vapaaehtoisesti. Säätiön hallitus ei tähän suostunut.

Puheenjohtajana toiminut Iselin Krogerus-Therman siirtyi hallituksen rivijäseneksi, ja varapuheenjohtajana toiminut asianajaja Mikael Damsten siirtyi puheenjohtajaksi. Damsten sanoi silloin, että säätiölaki ei pakota hallitusta eroamaan.

Erityistarkastuksella pyritään myös selvittämään säätiön hallituksen säätiölle aiheuttama vahinko.

”Tietysti se, mikä hallituksen asemaankin liittyy on se, pystyykö nykyinen hallitus arvioimaan hallituksen viime vuoden toimia kriittisesti. Vastaushan on ihan selkeästi, että ei pysty”, Viertola sanoo.

MOT: Bensowin säätiön viimeinen salaisuus
Yle TV1 23.3. klo 20

Aiheesta aiemmin MOT:ssa

Kommentit