Hyppää pääsisältöön

He antoivat kaikkensa

He antoivat kaikkensa (1945)
He antoivat kaikkensa (1945) Kuva: Yle Kuvapalvelu teeman elokuvat,Teemalauantai

Realistisen sotaelokuvan He antoivat kaikkensa ohjasi USA:n merivoimien kapteeni John Ford heti sodan päätyttyä vuonna 1945. Pääosia esittävät John Wayne ja Robert Montgomery, naispääosassa on Donna Reed.

He antoivat kaikkensa kertoo moottoritorpedoveneiden laivueesta, joka Tyynenmeren sodan alkuvaiheissa jää muiden Filippiineillä olevien amerikkalaisten sotavoimien tavoin Japanin salamasodan jalkoihin. Ford oli laivastossa itse johtanut kuvausryhmää, joka oli tallentanut filmille niin Midwayn taisteluja kuin Normandian maihinnousua. Sodan aikana kolmetoista Fordin yksikön jäsentä oli menettänyt henkensä, ja Ford itse oli haavoittunut pomminsirpaleesta. Myös elokuvan toista pääosaa esittänyt Robert Montgomery oli palvellut laivastossa, ja elokuvan käsikirjoitus perustuu tosipohjaiseen romaaniin.

Sodan ja koettujen menetysten läheisyys näkyy elokuvasta, jonka tunnelma on alakuloisen, jopa surullisen haikea. He antoivat kaikkensa on täysin vailla useita sotaelokuvia vaivaavaa tyhmänrohkeaa patriotismia ja lahtaushenkeä. Vihollinen jää kasvottomaksi ja persoonattomaksi – tiedämme että vastassa ovat japanilaiset, mutta se ei varsinaisesti näy juuri mistään. Sen sijaan elokuva kertoo ihmisistä, jotka ovat joutuneet sotaan vieraalla maalla, kaukana kodeistaan ja läheisistään, joita he luultavasti eivät enää koskaan näe. Elokuvan alkuperäisen nimen suora käännös, ”He olivat uhrattavissa”, onkin näin osuvampi.

Tästä tappion ja menetyksen teemasta Ford rakentaa kauniin ja runollisen kunnianosoituksen – ei suinkaan sotilaiden uroteoille tai taisteluille vaan tavallisten sotilaiden hiljaiselle uhrautumiselle, kun he yksi toisensa jälkeen katoavat maailmanlaajuisen sodan kaaokseen, muuttuvat numeroiksi historiankirjojen tappioluvuissa.

Elokuva on edellisen kerran nähty osana Sota ja Hollywood -Teemalauantaita lokakuussa 2014.

Esittelyteksti: Vesa Nykänen

  • He antoivat kaikkensa (They Were Expendable), USA 1945. Ohjaus John Ford. Pääosissa John Wayne, Robert Montgomery.

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa