Hyppää pääsisältöön

Michael Clayton

George Clooney elokuvassa Michael Clayton
Michael Clayton (George Clooney) George Clooney elokuvassa Michael Clayton Kuva: ClaytonProductions michael clayton

George Clooney esittää newyorkilaista asianajotoimiston "fikseriä", joka löytää itsensä hengenvaarasta. Miehen kannoilla ovat niin pelivelkojen perijät kuin kemikaalijätin rikosten peittelijät.

Toimintaelokuvien, mm. Jason Bourne -sarjan käsikirjoittajana tunnetun Tony Gilroyn esikoisohjaus on tiivis ja viileän tyylikäs trilleri, joka sijoittuu syksyisen kylmään New Yorkiin. Suuren lakitoimiston asiakkaana oleva kemianteollisuuden jätti on joutunut käräjille valmistamansa kasvimyrkyn aiheuttamista terveyshaitoista. Kuka tiesi ja mitä ennen tuotteen laskemista markkinoille? Erittäin tulenarat tiedot saattavat ratkaista joukkokanteen, jossa on kyse miljardien dollarien vahingonkorvauksista.

Ei minua tarvitse murhata, minut voi lahjoa!

George Clooneyn esittämä nimihenkilö toimii firman "fikserinä", ylimääräisenä konsulttina, joka ratkoo asiakkaiden ongelmia silloin, kun tavanomaisesta juristista ei ole apua. Kun firman osakas, yksi maan johtavista yritysjuristeista, yllättäen menettää järkensä, Clayton saa tehtäväksi huolehtia, ettei hän aiheuta ongelmia miljardijutun hoitamiselle. Pian hulluksi tullut huippujuristi on kuollut ja Clayton on hänen jälkeensä seuraava mies, joka tietää liikaa. Uhkapelillä ja onnettomilla sijoituksilla itsensä velkoihin ajanut Michael Clayton ei kuitenkaan ole mikään luontainen ristiritari. Tämän jännitystarinan kulkua ei voi kokonaan lukea alkuasetelmasta.

Tilda Swinton sai Oscarin parhaasta naissivuosasta. Lisäksi elokuva oli kuuden Oscarin ehdokkaana, muun muassa parhaan ohjauksen, elokuvan, käsikirjoituksen ja miespääosan kategorioissa.

  • Michael Clayton, USA 2007. O: Tony Gilroy. N: George Clooney, Tom Wilkinson, Tilda Swinton, Sydney Pollack

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa