Muotiblogit ovat valtavan suosittuja, vaikka niiden edustama shoppailukulttuuri ei olekaan hyväksi maapallolle. Yhden vihreän neuvon blogit kuitenkin antavat: kun ostat uutta, osta laadukasta.
Anna Vanhanen on pitänyt Mungolife-blogia seitsemän vuotta. Muoti ja vaatteet liittyvät tiiviisti hänen elämäänsä, sillä bloggaamisen ohella nainen opiskelee Lontoon taideyliopistossa muodin johtamista.
Mungolife on yksi seuratuimmista suomalaisista lifestyle-blogeista. Blogin kuvat on huolellisesti sommiteltu ja esiteltävät vaatteet henkivät ylellisyyttä. Vasta tarkemmin katsomalla huomaa, että Anna Vanhasen tyyli on sekoitus uutta ja vanhaa, luksusmerkkejä, halpavaatteita ja kirppislöytöjä.
Vanhanen ei usko, että korkea hinta tarkoittaa automaattisesti hyvää laatua.
- Minulla on ollut kalliita vaatteita, jotka on hajonneet heti käsiin, ja sitten 20 euron vaatteita jotka ovat edelleen käytössä, vuosien jälkeen.
Vastuullisiin vaatteisiin erikoistunut suunnittelija Anniina Nurmi on samoilla linjoilla.
- On totta että vaatteen hinta ei määrittele laatua, eikä hinnasta voi myöskään päätellä onko tuote vastuullisesti valmistettu vai ei. Kallis tuote voi olla yhtä epäeettinen kuin halpa tuote.
Nurmen mukaan laatu on kuitenkin tärkein valintakriteeri silloin, kun haluaa ostaa vastuullisesti. Laadukas vaate kestää käytössä pitkään, sitä tulee huollettua todennäköisesti paremmin, ja sitä on myös mielekästä korjata ja muokata tarpeen mukaan. Pitkäikäinen vaate on ympäristöystävällinen.
- Pitäisi ostaa vähän, mutta laadukasta, hän tiivistää.
Parhaassa tapauksessa brändin tuotantoketju on niin läpinäkyvä, että myös eettisyyttä pystyy arvioimaan.
Laadukas vaate on ekologinen
Anna Vanhaselle laatu tarkoittaa vaatetta, joka pysyy käytössä juuri sellaisena kuin se ostohetkellä on ollut. Että saumat eivät lähde kiertämään, materiaali ei löysty tai muutu ensimmäisessä pesussa muodottomaksi möhkäleeksi. Lisäksi vaatteen pitää tuntua hyvältä päällä; lämmittää, mutta ei hiostaa.
- Jos vaate on laadukas, niin se menee vielä pikkusiskoille tai jopa tyttärille. Käyttöikä kertoo laadusta, ei niinkään hinta tai materiaali. Kertakäyttövaatetta voi itse ehkä käyttää hetken, mutta sitten se kelpaa vain rättimateriaaliksi. Mutta ajattomilla ja klassisilla, laadukkailla vaatteilla on yleensä käyttöikää vaikka useamman ihmisiänkin verran, Vanhanen kertoo.
Anna Vanhanen on tarvittaessa valmis maksamaan laadukkaasta vaatteesta suuriakin summia, mutta aina ei tarvitse.
- Etsin valkoista kauluspaitaa, ja halusin sen olevan täydellinen. Sen piti olla miellyttävästä ja rypistymättömästä materiaalista, ja olin varautunut maksamaan siitä 200 euroa. Kriteerit täyttävä paita löytyi kuitenkin tavallisesta ketjuliikkeestä ja maksoi 20 puntaa.
Vaateostoksilla Anna Vanhanen suosii luonnonmateriaaleja, mutta myös sekoitekankaat voivat olla hyviä ja toimivia käytössä. Kaupoissa Vanhanen tunnustelee ja rutistelee reippaasti vaatteita nähdäkseen, jääkö materiaali ryppyiseksi. Hän kiinnittää huomiota myös vaatteen sähköisyyteen.
- Jos vaatteen sovittaminen saa hiuksesi lentämään seinille, et tule vaatetta koskaan käyttämään, hän neuvoo.
Anniina Nurmi lisää, että rypistymättömyys ei välttämättä ole laadun tae, mutta se tekee vaatteesta helppohoitoisen. Monet laadukkaat kuidut, kuten pellava, rypistyvät helposti. Nurmen mielestä on tärkeää valita materiaali käyttötarkoituksen ja omien mieltymysten mukaan.
Vaikka Anna Vanhanen pyrkii ostamaan vain laadukkaita vaatteita, vahinkoja sattuu hänellekin.
- Olen julistanut akryylin ostokieltoon, ja olisin todellakin parempi ihminen, jos pystyisin kieltoa aina noudattamaan, hän nauraa.
Virheostos harmittaa aina jälkikäteen, varsinkin jos materiaali paljastuu huonoksi vasta käytössä.
Pesu on vaatteen vihollinen
Anna Vanhasen mielestä vaatteita kannattaa pestä niin vähän kuin mahdollista. Esimerkiksi neuleita hän ei pese oikeastaan koskaan.- Neuleiden alla on aina aluspaita, jonka tietenkin pesen tarvittaessa, mutta itse neule ei juuri likaannu. Jos se haisee tunkkaiselle, sen voi tuulettaa, hän perustelee.
Anniina Nurmen mukaan vaatteen peseminen ja silitys muodostavat vaatteen koko elinkaaren energiankulutuksesta suuren osan.
- Ekologisuus ei pelkästään tule siinä tuotantovaiheessa tai materiaalivalinnoissa, vaan niissä valinnoissa, jotka tehdään ostamisen jälkeen. Me pesemme vaatteita nykyään ihan liikaa.
Sekä Vanhanen että Nurmi kehottavat välttämään farkkujen pesemistä.
- Ne voi laittaa vaikka pakastimeen, vinkkaa Anniina Nurmi.
Anna Vanhanen valitsi Susanna Laineelle laadukkaan asun, joka nähdään Ps:n Tyyliviikon tiistain lähetyksessä.
Asukuvat ja lisätietoa vaatteista täällä.
Lue myös:
Trashionista Outi Pyy: Vaatteella pitää olla tarina
Toimittaja Noora Shingler: Haluan pukeutua hyvällä omallatunnolla