Hyppää pääsisältöön

Pitkän iän salaisuudet

Thierry de Lestrade ja sylvie Gilman sekä Maria-José Villavicencio ja Luis Sanchez
Dokumentin tekijät Thierry de Lestrade ja sylvie Gilman sekä Maria-José Villavicencio ja Luis Sanchez Thierry de Lestrade ja sylvie Gilman sekä Maria-José Villavicencio ja Luis Sanchez Kuva: Thierry de Lestrade pitkän iän salaisuudet

Ecuadorissa asuu satakunta ihmistä, joiden perimässä on jotain erikoista: he ovat pienikasvuisia ja luonnostaan vastustuskykyisiä vakaville sairauksille.

Laronin syndrooma on hyvin, hyvin harvinainen kasvuhormonin tuotannon vajaus, joka aiheuttaa pienikasvuisuutta ja joka on todettu vain noin 350 ihmisellä koko maailmassa, useimmat heistä juutalaisia. Näistä pienikasvuisista satakunta asuu Ecuadorissa: heidän uskotaan olevan Etelä-Amerikkaan vuosisatoja sitten inkvisitiota paenneiden Espanjan juutalaisten jälkeläisiä. Pakolla kristinuskoon käännytettyinä, maastamuuttokieltoa uhmaten he lähtivät Amerikkaan ja asettuivat asumaan syrjäisille seuduille, missä heidän harvinainen geeniperintönsä yhä näkyy.

Mielenkiintoinen juttu jo historiankin kannalta, mutta erityisen lääketieteellisen mielenkiinnon kohteeksi tämä pieni ihmisjoukko on tullut sen jälkeen, kun todettiin, ettei heillä esiinny käytännössä lainkaan syöpää eikä diabetesta. Heidän elimistönsä näyttävät olevan vastustuskykyisiä voimakkaillekin karsinogeeneille. Ilmiö on tämän pienen ihmispopulaation lisäksi todennettu myös koe-eläimillä, joten Ecuadorissa saatetaan olla pitkäikäisyyden salaisuuden äärellä. Seuraavaksi tutkijat yrittävät selvittää, ulottuuko vastustuskyky myös Alzheimerin tautiin.

  • Pitkän iän salaisuudet (Les mystères de la longévité), Ranska 2013
Kommentit

Yle Teema