Hyppää pääsisältöön

Prisma Studio: Jätteestä uutta päälle pantavaa

Prisma Studio, yle tv1
Kestääkö kuitu? Tutkimusprofessori Ali Harlin (oik.) ja toimittaja Turkka Huhtala testaavat. Prisma Studio, yle tv1 yle tv1

TV1 keskiviikkona 25.3.2015 klo 20.00 - 20.30, uusinta perjantaina 27.3. klo 5.55
Yle Areenassa 30 päivää

Kaapissa lojuu kasa vanhoja, venähtäneitä t-paitoja, joita kukaan ei enää pidä. Ainoa paikka, mihin ne sopisivat on roskis. Onko asia sittenkään niin?

Alkuperäistä kestävämpi

Suomessa on keksitty ratkaisu siihen, miten vanhasta puuvillatekstiilistä saadaan uutta raaka-ainetta liuottamalla. VTT:n kehittämän menetelmän avulla vanha t-paita voidaan liuottaa selluloosaksi ja jalostaa se jälleen uudeksi raaka-aineeksi.

Selluloosaliuotusmenetelmän avulla uudesta kankaasta voi tulla jopa alkuperäistä kestävämpää. Paidan materiaali saadaan hyödynnettyä niin tehokkaasti, että periaatteessa L-kokoisesta paidasta saadaan valmistettua uusi, M-koon pusero.

Vaikka liuotusmenetelmästä haetaan kiivaasti apua puuvillan käytön hillitsemiseksi, mahdollistaa menetelmä lähes minkä tahansa selluloosapitoisen raaka-aineen käytön tekstiilikuidun valmistuksessa.

Koivusta kesämekko

Viskoosikangasta on tehty liukosellusta jo sadan vuoden ajan. Puupohjaisen vaatekuidun valmistusprosessi on kuitenkin ongelmallinen, koska se vaatii myrkyllisiä kemikaaleja. Helsingin yliopiston tutkijat ovat onnistuneet kehittämään tuotantomenetelmän, joka tuottaa tekstiilikuitua myrkyttömästi. Tuleeko suomalaisesta puusta puuvillan korvaaja?

Suomessa kulutetaan vuodessa 70 miljoonaa kiloa tekstiiliä. Henkeä kohti se on noin 15 kiloa. Prisma Studio selvittää, miten jätetekstiili muuttuu uudeksi raaka-aineeksi. Mitä tekemistä sairaalan vanhalla lakanalla on pukeutumisen kanssa?

Prisma Studion vieraana ovat Aalto-yliopiston tutkija Kirsi Niinimäki, TAUKOn vaatesuunnittelija Mila Moisio ja Kierrätysverkko Oy:n toimitusjohtaja Harri Välimäki. Juontajana on Marjo Harju.

Kommentit