Hyppää pääsisältöön

Toimittaja Noora Shingler: Haluan pukeutua hyvällä omallatunnolla

Vaikka valtaosa Suomessa myytävistä tekstiileistä valmistetaan tuntemattomissa olosuhteissa, myös vastuullisia vaatteita on saatavilla.

Tietokirjailija ja toimittaja Noora Shingler pitää suosittua Kemikaalicocktail-blogia, jossa käsitellään vastuullista kuluttamista ja kemikaalien vaikutusta terveyteen.

- En halua että mun ihanan näköinen elämä on jonkun toisen selkänahasta. Minulle on tärkeää se, että voin hyvällä omallatunnolla pukeutua kivasti. Varsinkin kun on lapsia, tuntuu todella pahalta ajatella, että toisella puolella maapalloa lapset tekevät jotain, mitä me käytämme hetken, ja heitämme sitten kaatopaikalle, Shingler miettii.

Täydellistä ihmistä ei ole

Noora Shingler käy läpi vaatekaappiaan. Suuri osa vaatteista on ostettu käytettynä, loput ovat eettistä tuotantoa tai valmistettu mahdollisimman ekologisesti.

- Paitsi tämä, Shingler sanoo ja nostaa tangolta pusakan, jonka sauma on revennyt.

- Kerran kuvausmatkalla huomasin unohtaneeni vaihtovaatteet kotiin, ja riensin kiireessä halpavaatekauppaan ostamaan uusia alushousuja. Iskin silmäni tähän vaatteeseen, enkä voinut olla ostamatta sitä, hän selittää.

Vaikka Noora Shingleriä ostos näyttää nolottavan, tuntuu tavallisesta ihmisestä lohdulliselta; jopa vastuullinen kuluttaja toimii joskus vastoin parempaa tietoaan.

Noora Shingler ja Susanna Laine
Noora Shingler ja Susanna Laine Kuva: Yle/Niina Mattus noora shingler

Tyylikkäänä naisena tunnettu Shingler luonnehtii tyyliään klassiseksi, ja monet hänen vaatteistaan ovat olleet käytössä useita vuosia. Persoonallisia asusteita käyttämällä hän tuo pukeutumiseensa ajankohtaisuutta ja huumoria.

- Olen tiedostava, mutta myös impulsiivinen. Siksi yritän välttää paikkoja, joissa retkahtamisvaara on suuri, hän nauraa.

- Kirpputoreilla ja ekokaupoissakin saatan aika impulsiivisesti valita asioita.

Myrkkyä tekstiilissä

Ihmisoikeuskysymysten lisäksi Noora Shingler on huolissaan tekstiilien sisältämistä kemikaaleista, jotka paitsi tuhoavat luontoa ja terveyttä valmistusmaissa, kulkeutuvat tekstiilien mukana myös meidän ihoillemme.

- Suosin käytettyjä vaatteita myös siksi, että niitä on pesty jo paljon, eikä kankaissa voi siten olla enää mitään ihoa ärsyttävää, hän kertoo.

Suomessakin on ollut muutamia tapauksia, joissa henkilö on saanut vakavaa ihottumaa tekstiileistä.

- Ne ovat onneksi aika harvinaisia, Noora muistuttaa.

- Silti tekstiilit kannattaa aina pestä ennen käyttöä, varsinkin sellaiset, jotka ovat suoraan ihoa vasten suurena pinta-alana. Toinen vaihtoehto on ostaa tuotteita, joissa on sertifikaatti, kuten öko-tex.

Vaatesuunnittelija Anniina Nurmi uskoo myös, että torjunta-aineilla ja erilaisilla muilla teollisuuden käyttämillä kemikaaleilla on vaikutusta myös meidän terveyteemme.

Eettisesti tuotettuja vaatteita
Eettisesti tuotettuja vaatteita Kuva: Yle/Niina Mattus ps tyyliviikko

- Koko vaateteollisuudella on tosi kauaskantoiset vaikutukset. Kun puuvillapelloilla käytetään haitallisia kemikaaleja, se ei ole vaarallista pelkästään niille työntekijöille ja seudun asukkaille, vaan myös meille. Kaikkia vaikutuksia emme varmasti vielä edes tiedä.

Salapoliisityötä

Noora Shingler toivoo, että fiksujen valintojen tekeminen olisi kuluttajalle helpompaa. Tällä hetkellä esimerkiksi vastuullisesti tehtyjä alusvaatteita ja kenkiä on melko hankala löytää.

Hankalaksi valintojen tekemisen tekee myös se, että valmistusmaa ei sinällään kerro eettisyydestä mitään.

- Toki voi olettaa, että Suomessa ommeltu vaate on eettinen, koska tunnemme omat olosuhteemme. Mutta kyllä Kiinassakin voi olla ihan mainioita tehtaita, joissa työntekijöiden oikeudet ovat kunnossa, eikä ympäristölle tai terveydelle haitallisia valmistusmenetelmiä käytetä.

Anniina Nurmi lisää, että Suomessa valmistettavat tekstiilit tehdään pääsääntöisesti tuontikankaista, joiden alkuperää ei niskalapuissa yleensä mainita.

- Kankaan osuus on kuitenkin niin suuri, että valmistajan pitäisi pystyä kertomaan miten se on tuotettu.

Noora Shingler tutustuu yleensä uusiin brändeihin näiden nettisivuilla, ja ajoittain ottaa myös yhteyttä suoraan firmoihin.

- Mieluiten käyn kuitenkin kaupoissa, joiden valikoimissa on ainoastaan vastuullisia vaatteita. Toivoisin sellaisia liikkeitä lisää Suomeen.

Noora Shingler ja Susanna Laine vaatekaupassa
Noora Shingler ja Susanna Laine vaatekaupassa Kuva: Yle/Niina Mattus noora shingler

Entäs hinta? Ovatko eettisesti tuotetut vaatteet järkyttävän kallita? Noora Shingler myöntää, että seitsemän euron toppeja on turha etsiä.

- Kaikista muista hintaluokista vaatteita löytyy, ja parilla kympilläkin saa jo jotain hankittua.

Anniina Nurmi uskoo, että eettisesti tuotetun hinta on vaatteen todellinen hinta.

- Ihan liikaa verrataan halpavaateketjujen hintoihin, kun oikeasti pitäisi kysyä niin päin, että miten voi olla edes mahdollista tehdä toppi seitsemällä eurolla, Nurmi sanoo.

Noora Shingler valitsi Susanna Laineelle eettisesti valmistetut vaatteet Ps:n tyyliviikon torstain lähetykseen.

Kommentit

Uusimmat sisällöt - Puoli Seitsemän