Hyppää pääsisältöön

Vihreä vastarinta

Nuori mies etsii kaupan pois heittämää ruokaa jäteastiasta
Kaupan pois heittämällä ruualla voi hyvin elää Nuori mies etsii kaupan pois heittämää ruokaa jäteastiasta vihreä vastarinta

Dokumentti kertoo talouskasvua ja kulutusta vastustavista aktivisteista Yhdysvalloissa.

Yhdysvalloissa toimii useita kansalaisjärjestöjä, joiden aktiivinen vastarinta kohdistuu kuluttamiseen ja luonnonvarojen tuhlaamiseen.

Radikaaleimman Freegans-ryhmän jäsenet hankkivat kaiken tarvitsemansa kaupunkien kaatopaikoilta. Jotkut ryhmittymistä ovat erikoistuneet ruuanjätteiden uudelleenjakamiseen köyhille.

Yhteiskunnan ulkopuolelle asettuneet yhteisöt joutuvat usein hankaluuksiin viranomaisten kanssa.

Nämä marginaalissa elävät, vihreisiin ja ympäristöystävällisiin arvoihin elämänsä perustavat yhteisöjen jäsenet ovat usein korkeasti koulutettuja: opettajia, taiteilijoita, toimitusjohtajia, filosofeja. Yksi heistä on Bill Clintonin entinen avustaja, Yalen Yliopiston ympäristöosaston johtaja James G. Speth. Hänen mukaansa ihmisten on viimeistään pakon edessä havahduttava ymmärtämään, ettei nykyinen, kuluttamiseen perustuva yhteiskuntajärjestys voi jatkua.

Dokumentti Vihreä vastarinta on kuvattu New Yorkissa ja eri puolille Yhdysvaltoja levittäytyneissä ekokylissä.

Dokumentissa vieraillaan myös Kaliforniassa sijaitsevassa "Green valleyssä", jonka laboratoriomaisissa oloissa tulevaisuuden tutkijat, ekonomistit ja hallituksen strategiagurut hahmottelevat tulevaisuuden elinoloja.

  • Vihreä vastarinta (Sous le soleil vert), Ranska 2010. Ohjaaja: Chantal Lasbats. Tuotanto: INA, France 5, Yle TV1.

Lisää ohjelmasta

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa