Hyppää pääsisältöön

Viikon sitaattivinkki: Taiteilijan selfie nuoruuden vuosilta

Hilla-Maria Herttuainen
Tämän päivän nuoret keräävät todistusaineistoa tulevaisuutta varten Hilla-Maria Herttuainen Kuva: Yle selfie

Muutama viikko sitten pyysimme teitä auttamaan meitä ja tammikuussa haastattelemaamme presidentin puolisoa Jenni Haukiota suomenkielisen vastineen keksimisessä sanalle selfie.

Selfie, eli meitsie, määliö, meikelö, ihtiö, pärstiö, lärviö.

Vastaanotto oli innokas. Vastauksia tuli satoja ja ehdotuksia suomennokseksi tuli puolentoistasataa.

Minäke, omake, itseke, omakas, itselö, meitsi, omis, itsemö, itsari.

Kertynyttä big dataa louhinut toimittajamme Pyry analysoi lopputulosta näin:
”Aristoteleen kantapään Facebook-ryhmässä suosituimmat olivat ykkösenä meitsie ja kakkosena omakuva, johon usein linkittyi lyhenne omis.

Ohjelman nettisivuston keskusteluun tuli 117 kommenttia ja 157 eri ehdotusta. Suosituin ehdotus oli sana omakuva – 11 kpl – ja lyhenne omis – 8 kpl. Meitsie-termi sai täällä vain kolme ääntä, joten se oli samoissa kuin sellaiset väännökset kuin itsie, itsis, itsiö tai lärviö.”

Kirjapalkinnon toimitamme yhdelle omakuvaa ehdottaneista, eli Outi Vainionkulma-Immoselle, ole hyvä!

Pläsibö, pärstäke, egokki, meikiö, tyrkyke, leuhkis, hölmiö, räpsy, pölhiö, ite, omio, itsentö, itsennös.

Mikä sanoista jää elämään, selfie, meitsie vai omakuva? Katoaako ilmiö ennen kuin sille vakiintuu sana? Jäämme seuraamaan tilannetta!

Seuraavaksi kysymme teiltä, rakkaat kuulijat, mitä tarkoittaa sana namiloida. Ilta-Sanomat kirjoitti viime viikolla, miten eräs suomalainen jääkiekkoilija rakastaa autoilua ja namiloi sitä, kun pääsee ajamaan autolla kevätauringon paisteeseen.

Namiloitko sinä? Onko se hyvä sana, joka tulee tosi tarpeeseen? Lähetä meille postia ja kerro.

Pasi Heikura
aristoteles@yle.fi

 • Nelli Ruotsalainen puhuu runoissaan suunsa puhtaaksi patriarkaatista

  Nelli Ruotsalaisen teos kisaa Tanssivasta karhusta.

  Nelli Ruotsalaisen esikoisteos on suorapuheinen kuvaus sukupuolirooleista ja niistä vapautumisesta. Omaelämäkerrallisissa runoissa henkilökohtaisesta kasvaa poliittista. Täällä en pyydä enää anteeksi on ehdolla tämänvuotisen Tanssiva karhu -runouspalkinnon saajaksi.

 • Kertovatko suomalaiset rivot paikannimet enemmän nimien keksijöistä kuin itse paikoista?

  Suomen paikat on nimetty käyttäjien kokemuksien perusteella.

  Suomessa on 2944 paska-sanan sisältävää paikannimeä. Rivot paikannimet hihityttävät tai närkästyttävät kartanlukijoita. Miksi sukupuolielimet ja eritteet ovat olleet niin yleisesti nimeäjien käytössä? Paikkojen nimeäminen on perustunut yleensä joko kuvailemaan mitä ko. paikka muistuttaa muodoltaan, sen käyttökelpoisuuteen tai johonkin vahvaan kokemukseen paikassa.

 • Avaruusromua: Kuunnellaan jääleinikkiä!

  Miltä kuulostavat pohjoisen uhanalaiset kasvit?

  Onko kasveilla sielu? Muun muassa tätä pohti antiikin filosofi Aristoteles, ja oli sitä mieltä, että ei. Ei ole. Kasvit ovat kyllä eläviä, mutta eivät samalla tavoin kuin eläimet tai me ihmiset. Kasvit elävät erilaista elämää, selitti Aristoteles, ja puhui kasvisielusta ja sen luonteesta. Suomalainen Band of Weeds tekee musiikkia kasvien äänistä. Miltä kuulostavat pohjoisen uhanalaiset kasvit nuokkuesikko ja jääleinikki? Toimittajana Jukka Mikkola.

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri