Hyppää pääsisältöön

Viikon sitaattivinkki: Taiteilijan selfie nuoruuden vuosilta

Hilla-Maria Herttuainen
Tämän päivän nuoret keräävät todistusaineistoa tulevaisuutta varten Hilla-Maria Herttuainen Kuva: Yle selfie

Muutama viikko sitten pyysimme teitä auttamaan meitä ja tammikuussa haastattelemaamme presidentin puolisoa Jenni Haukiota suomenkielisen vastineen keksimisessä sanalle selfie.

Selfie, eli meitsie, määliö, meikelö, ihtiö, pärstiö, lärviö.

Vastaanotto oli innokas. Vastauksia tuli satoja ja ehdotuksia suomennokseksi tuli puolentoistasataa.

Minäke, omake, itseke, omakas, itselö, meitsi, omis, itsemö, itsari.

Kertynyttä big dataa louhinut toimittajamme Pyry analysoi lopputulosta näin:
”Aristoteleen kantapään Facebook-ryhmässä suosituimmat olivat ykkösenä meitsie ja kakkosena omakuva, johon usein linkittyi lyhenne omis.

Ohjelman nettisivuston keskusteluun tuli 117 kommenttia ja 157 eri ehdotusta. Suosituin ehdotus oli sana omakuva – 11 kpl – ja lyhenne omis – 8 kpl. Meitsie-termi sai täällä vain kolme ääntä, joten se oli samoissa kuin sellaiset väännökset kuin itsie, itsis, itsiö tai lärviö.”

Kirjapalkinnon toimitamme yhdelle omakuvaa ehdottaneista, eli Outi Vainionkulma-Immoselle, ole hyvä!

Pläsibö, pärstäke, egokki, meikiö, tyrkyke, leuhkis, hölmiö, räpsy, pölhiö, ite, omio, itsentö, itsennös.

Mikä sanoista jää elämään, selfie, meitsie vai omakuva? Katoaako ilmiö ennen kuin sille vakiintuu sana? Jäämme seuraamaan tilannetta!

Seuraavaksi kysymme teiltä, rakkaat kuulijat, mitä tarkoittaa sana namiloida. Ilta-Sanomat kirjoitti viime viikolla, miten eräs suomalainen jääkiekkoilija rakastaa autoilua ja namiloi sitä, kun pääsee ajamaan autolla kevätauringon paisteeseen.

Namiloitko sinä? Onko se hyvä sana, joka tulee tosi tarpeeseen? Lähetä meille postia ja kerro.

Pasi Heikura
aristoteles@yle.fi

 • Kadonneet: kukko, kirjat, painolaatat ja Daniel Medelplanin maine

  Medelplanin puuaapinen edisti lukutaitoa 1700-luvulla.

  Suomessa oli 300 vuotta sitten samanlaisia huolia kuin tänäänkin: miten sivistää kansaa ja estää lukutaitoa katoamasta? Siksi on syytä muistaa Pälkäneen puuaapista. Käsi pystyyn kuka tietää Daniel Medelplanin? (s. noin 1657 Turku – k. 18. elokuuta 1737 Pälkäne) Pelkään ettei moni, vaikka syytä olisi. Katoavaista on maine ja kunnia?

 • Avaruusromua: Maailman vaarallisin olento!

  Homo sapiens on biologian historian tappavin laji.

  Noin miljoonaa eläin- ja kasvilajia uhkaa sukupuutto. Uhan alla olevien lajien määrä on suurempi kuin milloinkaan aikaisemmin ihmiskunnan historiassa. Noin miljoona eläin- ja kasvilajia, joita ei kohta enää ehkä ole. Eikä se siihen lopu. Lajien kuoleminen sukupuuttoon kiihtyy valtavaa vauhtia. Meillä ihmisillä on kyseenalainen kunnia olla biologian historian tappavin laji. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Bertsolari yhdistää ja voimaannuttaa baskit

  Kilpalaulanta on baskien omaperäisen kulttuurin kulmakivi.

  Pohjois-Espanjassa Atlantin rannikolla sijaitseva Espanjan itsehallintoalue Baskimaa on omaperäinen sanan kaikissa merkityksissä. Alueen kieli on mahdollisesti viimeinen jäänne Länsi-Euroopassa ennen indoeurooppalaisten kielten leviämistä puhutusta kieliryhmästä. Baskin kieli, eli euskara on alueen kulttuurin säilymisen perusta.

 • Avaruusromua: Kieli, jota emme ymmärrä

  Voiko tekoäly kehittää oman koneiden välisen kielen?

  Koneet kuuntelevat meitä. Ne ymmärtävät meitä yhä paremmin. Koneet myös puhuvat meille. Ne puhuvat tosin vielä melko alkeellisin tavoin, mutta kuinka kauan? Mikä on puhutun kielen rooli yhä elektronisemmaksi ja digitaalisemmaksi muuttuvassa tulevaisuudessa? Oletko kuullut kielestä nimeltä darkvoice? Kielestä, jota me emme ymmärrä. Toimittajana Jukka Mikkola.

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri