Hyppää pääsisältöön

Bensowin säätiön viimeinen salaisuus: käsikirjoitus

Bensowin lähes sata vuotta sitten perustettu lastenkoti lopetettiin kaksi vuotta sitten.
Laajan asiakirjavuodon ansiosta voimme nyt kertoa, miten säätiö tuhosi lastenkotinsa.

Tietynlainen pettymys ja jonkinasteinen häpeä on jäänyt tunteeksi, useimmat työntekijät tuntee samanlaista pettymystä ja häpeää josta syystä varmaan he ovat aika lailla vaienneetkin koko asiasta.

Viime viikolla säätiön päiväkotiremontti aloitettiin uudestaan puolen vuoden tauon jälkeen. Puuttuvat rakennusluvat, rakennusvirheet ja epäselvät laskut ovat työllistäneet konsultteja ja juristeja. Säätiön päiväkoti on saanut terveystarkastajalta luvan olla tämän kevään loppuun homevaurioituneessa lastenkotirakennuksessa.

MOT-tunnus

Yhteenveto edellisistä Bensow-ohjelmista

Bensowin säätiön viimeinen salaisuus

Olen tehnyt kolme ohjelmaa Bensowin lastenkotisäätiöstä kahden viime vuoden aikana.

Edellisen ohjelman jälkeen minulle vuodettiin säätiön hallituksen pöytäkirjat. Niiden paljastamat salaisuudet saivat tekemään vielä tämän yhden jakson.

Aineistoa Bensowin säätiöstä on jo niin paljon, että siirsin Bensow-projektin pois toimituksesta, YLE:n studiotaloon.

Säätiöitä valvova viranomainen, Patentti- ja rekisterihallitus ilmoitti edellisen MOT-ohjelman jälkeen, että luottamus säätiön hallitukseen on täysin nollassa.

Säätiön hallituksen puheenjohtaja pakoili vastuuta Espanjan golfkentillä.

Patentti- ja rekisterihallitus kehotti koko säätiön hallitusta eroamaan välittömästi.

Krogerus-Therman, TV-nytt 4.2.2015
”Jag avgår väldigt, väldigt, gärna för jag ser att jag har tagit vatten över huvudet. Jag trodde att jag skulle leda verksamheten på Bensow, och så har det ju inte blivit. Jag är inte någon expert på byggnadsfrågor och vi har en enorm fastighetsmassa. Det är alldeles klart att det borde man ha tänkt på i början, men det är alltid så lätt att vara efterklok”

Viisi päivää myöhemmin säätiön hallitus ilmoitti, että kukaan heistä ei eroa.
He päättivät olla välittämättä valvovan viranomaisen vaatimuksesta. Hallituksen puheenjohtajaksi siirtynyt asianajaja Mikael Damsten totesi että säätiölaki ei heitä tähän pakota.

Säätiön hallituksen pöytäkirjat kertovat asioita, joita ei löydy julkisista vuosikertomuksista.
Papereista löytyy tietoja, joista viranomaiset eivät tiedä.

Miten on mahdollista että upporikkaan säätiön lastenkoti suljettiin lasten puutteen takia?
Säätiön hallituksen pöytäkirjat vastaavat kysymykseen: hallituksen osaamattomuuden, piittaamattomuuden ja salailun takia.

Vuonna 2004 lastenkotiin palkattiin uusi johtaja, Jarmo Kaila.

Jarmo Kaila, lastenkodin johtaja 2004, Bensowin lastenkotisäätiö:
Tietynlainen pettymys ja jonkinasteinen häpeä on jäänyt tunteeksi, että olin siellä töissä vaikkakin hyvin lyhyen aikaan, mutta useimmat työntekijät tuntee samanlaista pettymystä ja häpeää josta syystä varmaan he ovat aika lailla vaienneetkin koko asiasta.
Ja mieluummin itsekin unohtaisin koko käyntini siellä.

Nyt Kaila päättää kertoa kokemuksistaan. Hän ei kuitenkaan halua kasvojaan julkisuuteen.

Jarmo Kaila:
"Tavallaan se integrointi aloitettiin sillä, että mua pyydettiin mukaan golfaamaan yhdeksi päiväksi viikossa. Sitä ennen oli pyydetty jo puolen päivän saunailtaan ja se olisi merkinnyt käytännössä kolmannesta viikon työajasta vain tällaisiin toisarvoisiin tehtäviin siirtymistä ja se ei mulle mun virkamiesmäisyydessäni oikein sopinut. Ja sitä katsottiin jo vähän että mikähän mies tämä on."

Joulukuussa 2004, kohdassa 4, Kaila esitti säätiön hallitukselle suunnitelman lastenkodin kehittämiseksi.

Jarmo Kaila:
"Se lopullinen niitti tuli.. siellä käytiin hallituksen kokouksessa, jossa eivät kyllä olleet läsnä silloin hallitukseen kuuluneet naishenkilöt ollenkaan. Kun esitin, että lastenkodin pitää saada oma budjetti, jotta se voidaan niin kuin jotenkin raamittaa selkeämmin sitä toimintaa. Se oli mun mielestäni niin tärkeää sekä johtamisen että kasvatuksen välinen se budjetti, joka on rajallinen. Ja siinä on selkeät raamit ja tämmöiset rajattomuudesta josta mun mielestäni sekä laitos että ilmeisesti myöskin säätiö vähän kärsi niin siitä ei ollut oikeastaan kenellekään hyötyä vaan runsaasti haittaa. Että mä näin sen haitallisena niin lasten näkökulmasta kuin henkilökunnan näkökulmasta. Tämä oli se joka sai mut esittämään asiaa mutta siellä kyllä kaikki kulmakarvat nousi siinä kohdassa ja totesin, että ei tää taida mennä ihan perille."

Kun Kaila oli esittänyt suunnitelmansa, hän poistui kokouksesta. Lastenkodin johtajana hän ei kuulunut säätiön hallitukseen. Seuraavassa kohdassa säätiön hallitus päätti lopettaa työsuhteen saman tien – päivää ennen neljän kuukauden koeajan päättymistä.

Jarmo Kaila, lastenkodin johtaja 2004, Bensowin lastenkotisäätiö:
"Lastenkodin budjetin kautta varmaan oli mahdollista tehdä paljon sellaisia asioita, joita ei tällaisen rajatun budjetin raameissa olisi ollut mahdollista, yks oli nää golf-osakkeet, joita oli hankittu. Toimitusjohtaja sanoi, että säätiö oli hankkinut runsaasti näitä golf-osakkeita eri kentiltä Etelä-Suomesta jotta lapset voisivat pelata, jos innostuvat golfista."

Lastenkodin entiset työntekijät pitivät Kailaa hyvänä johtajana. Lapset olivat pitäneet hänestä. He kuulevat lähdön syistä nyt ensimmäistä kertaa.

Jarmo Kaila:
"Minusta oli aika outo kohde sijoittaa rahoja, kun ei golf-osake varsinainen sijoitus ole, että se on pelaamista varten ja siitä on enemmän kuluja kuin sitten mitään tuloja. Eikä kukaan lapsista koskaan kertonut pelanneensa golfia, siinä mielessä.. se oli vähän outo kohde, mutta siis tämmöisiä erilaisia hankintoja oli tehty, jotka oli minusta aika huonosti lastenkodin profiiliin sopivia."

MOT:
"Joo. Tuota muistatko missä päin näitä golf-osakkeita oli?"

Jarmo Kaila:
"Sitä minulle ei kerrottu, mutta jossain aika lähellä niitä kuitenkin oli, koska sinne ei ollut pitkä matka, näin muistaakseni toimitusjohtaja puhui jotain puolen tunnin, kolmen vartin reissuista ja tämmöisistä, että matka vie sen verran."

Tämä tapahtui siis vuonna 2004.

Toimitusjohtajana toimi Valter Gadolin, joka lähti säätiöstä, ja muutti pois Villa Bensowista MOT:n ohjelmien jälkeen kaksi vuotta sitten. En ole häntä tavoittanut. Säätiön toimitusjohtajana, viidentoista vuoden ajan, hän oli yleensä matkoilla tähän aikaan vuodesta.

Kaksi vuotta aikaisemmin, vuonna 2002 säätiön hallitus oli keskustellut lastenkodin tulevaisuudesta. Todettiin, että lastenkotiin sijoitettavilla lapsilla oli yhä ongelmallisempi tausta.

Ja että: ”Meidän lastenkodilla ei ole siihen vaadittavaa osaamista, eikä myöskään toivetta ottaa vaikeita ongelmalapsia”

Jarmo Kaila, lastenkodin johtaja 2004, Bensowin lastenkotisäätiö:
"Joo. Eivät halua siis ongelmalapsia. Minkälaisia muunlaisia lapsia otetaan huostaan? – Tietysti jos ne vanhemmat ovat ongelmallisia mutta jos vanhemmat on olleet kovin hankalia ja lapset on jouduttu ottamaan huostaan, lapset ovat jo siinä kohdassa vaurioituneet niin että se ongelmattomuuden vaatimus on mielestäni täysin järjetön ja perustelematon. Ei sellaisia mistään löydy. Mutta että näinhän sitä voidaan tiukentaa, ja sanoa, että me emme halua tällaisia tai tuollaisia ja sitten lopulta sanoa, että ei ole tarjolla ketään. Mutta se on ihan selkeästi valittu linja, jolla on haluttu vähentää näitten lasten ottamista sinne."

Ennen kuin teen järkyttävimmän löytöni, pöytäkirjasta vuodelta 2001, palaan tähän hetkeen.

Kuukausi sitten esitetyn Bensowin säätiön ryöstö-ohjelman jälkeen Patentti- ja rekisterihallitus kehotti säätiön koko hallitusta eroamaan.

Säätiön hallitus päätti olla piittaamatta tästä.

Entinen varapuheenjohtaja Mikael Damsten siirtyi puheenjohtajaksi.
Uudeksi jäseneksi asianajaja Johan Hjelt, Damstenin tuttu Handelsgillet-yhdistyksestä.
Entinen puheenjohtaja Iselin Krogerus-Therman siirtyi rivijäseneksi.

Voice of Finland-tähti, psykologi Maria Höglund tuli mukaan vuosi sitten.
Annika Stadius tulee Krogerus-Thermanin entisestä työpaikasta, Arcada-korkeakoulusta.
Ja Andrea Sjöström, Bensowin päiväkodin johtaja, myös säätiön toiminnanjohtaja – ja hallituksen jäsen, valvomassa itseään.

Tämä hallitus on viimeiset kaksi vuotta yrittänyt keksiä uutta toimintaa suljetun lastenkodin tilalle.

Patentti- ja rekisterihallituksen Juha Viertola tulee käymään studiotalolla.
Jos hallitus ei vapaaehtoisesti eroa, säätiölain mukaan PRH joutuu hakemaan hallituksen erottamista käräjäoikeuden kautta.

Juha Viertola, säätiövalvonnasta vastaava johtaja, Patentti- ja rekisterihallitus:
"Me nyt hyvin tarkasti käydään läpi hallituksen oma selvitys viime vuoden ja tämän vuoden asioista ja niistä aisoista jotka hallinnossa on tehty. Jos me toteamme että lain vaatimuksia hallinnon järjestämisestä ei ole noudatettu, niin silloin me käynnistämme hallituksen erottamishakemuksen tekemisen."

Viertola on saanut selvityksen hallitukselta siitä, mikä päiväkodin miljoonaremontissa meni pieleen.

Juha Viertola, säätiövalvonnasta vastaava johtaja, Patentti- ja rekisterihallitus:
"Aika monessa asiassa joka liittyy tähän remonttihankkeeseen erityisesti, ei olla toimittu ammattimaisesti. Säätiön järjestelyt eivät ole olleet mitenkään ammattimaisia ja säätiön päätöksenteon taustalla on ollut virhekäsityksiä siitä miten asiat toimivat ja miten niihin tulee hallinnollisesti suhtautua."

Säätiön antama vastaus paljastaa, että hallituksen valvonta on pettänyt täysin päiväkotien miljoonaremontin yhteydessä.

Juha Viertola, säätiövalvonnasta vastaava johtaja, Patentti- ja rekisterihallitus:
"Kyllä tämä antaa meille aihetta myöskin siihen että tulemme eräiltä osin tekemään erityistarkastusta säätiön hallintoon ja talouteen, jotta saamme lisää kuvaa säätiön hallinnon järjestämisestä."

MOT:
"Yksi asia joka iski silmään oli, että kun säätiö maksoi Backstreet Ou:lle 60 000 viikossa, siinä lukee alv: 0, tilaaja maksaa alv:n. Tämä on valjennut säätiön hallitukselle vasta elokuun lopussa, että remontista pitääkin maksaa arvonlisävero. Tämä tarkoittaa 200 000 euroa yllätyksenä tullutta menoa."

Juha Viertola:
"No sanotaan että, säätiö on pitkään toiminut. Minusta tämä on sellainen perusasia, jonka jokaisen tällaisessa järjestössä toimivan pitäisi ymmärtää, että säätiö suorittaa muiden lähettämistä laskuista normaalisti arvonlisäveroa."

Mikael Damsten on noussut puheenjohtajaksi ja kieltäytyy nyt haastattelusta. Hän piti kuukausi sitten tiukasti kiinni siitä, että hän ei ole tiennyt mitään päiväkoti- ja lastenkotirakennuksissa olevista kosteus- ja homeongelmista.

Asiakirjavuodon ansiosta olen löytänyt Damstenin viime heinäkuussa laatiman salassapitosopimuksen. Se on tehty, kun homeongelma päiväkodeissa on paljastunut säätiön hallitukselle.

MOT:
"Damsten on laatinut tän tekstin. Se on salassapitosopimus työntekijöille, kaikki romanialaiset duunarit ovat joutuneet allekirjoittamaan tällaisen, että jos he kertovat jotain Bensowin säätiön rakennustyömaasta tai Bensowista yleensä, viiden vuoden ajan, niin silloin pärähtää 30 000 euron vahingonkorvausvaatimus heidän niskaansa. Miltä tämä näyttää?"

Juha Viertola, PRH:
"No, vaikea mieltää kun on kyse lastenkotitoimintaa harjoittavasta säätiöstä mikä on se salassapitointressi ylipäänsä. Ymmärtäisin jos olisi kyse puolustushallinnon hankkeesta ja sitten myös tietoturvayhtiöiden hankkeesta. Tämä kuulostaa aika poikkeukselliselta."
"Kyllä tällaisen päiväkotitoimintaa harjoittavan säätiön toimet pitäisi olla aika läpinäkyviä, ja on aika selvää että julkishallinnollakin on oma intressinsä, että millaiset tahot on ylipäätänsä lastensuojelussa ja päiväkotitoiminnassa mukana ja tietysti säätiö on myös merkittävä sijoittaja, niin siinä mielessä voisi ajatella että avoimuusperiaatteen noudattaminen olisi hyväksi."

Miljoonasotkun rahoittamiseksi säätiön hallitus on suunnitellut myyvänsä tämän tontin Kauniaisten rajalla, Espoon puolella. Wilhelm Bensow on ostanut sen 100 vuotta sitten.

Kiinteistövälittäjän MOT:lle antama karkea arvio tontin arvosta on 1,1 miljoonaa euroa.

Juha Viertola::
"Se vaikea kysymys on, että mikä on se vahinko mikä tuolla on aiheutettu. Onko se mitattavissa taloudellisesti ja millä tavalla. Tietysti se, mikä hallituksen asemaannkin liittyy on se, että pystyykö nykyinen hallitus arvioimaan hallituksen viime vuoden toimia kriittisesti, ja vastaushan on ihan selkeästi, että ei pysty."

Vuoden 2001 papereista löytyy lastenkodin varajohtajan kirje säätiön hallitukselle lastenkodin katastrofaalisesta tilanteesta. Kirje on hätähuuto, lastenkoti on sekasortoisessa tilassa huonon johtamisen takia. Lapset ja henkilökunta oireilevat.

Monen muun vakavan ongelman ohella paljastuu että lastenkodin työntekijällä on ollut suhde lastenkodissa asuvaan lapseen.

Jarmo Kaila, Lastenkodin johtaja 2004, Bensowin lastenkotisäätiö:
"No itse asiassa se on sellainen salaisuuksien talo monessakin mielessä ja tuota suoraan sanottuna ei välttämättä yllätä kauheasti."

”Jos viranomaiset olisivat saaneet tietää tilanteesta olisi voinut käydä huonosti”, lastenkodin varajohtaja toteaa kirjeessään.

Kirjeen mukaan työntekijä oli joutunut lähtemään vasta kolme kuukautta teon paljastumisen jälkeen.

Jarmo Kaila, Lastenkodin johtaja 2004, Bensowin lastenkotisäätiö:
"No se on mun mielestä kyllä ollut käsittämätöntä se. Koska se tarkoittaa sitä, että siinä on ollut mahdollista ylläpitää sitä suhdetta sen jälkeenkin eikä kukaan voi taata että se olis loppunut siihenkään, tollanen ei tule missään tapauksessa kysymykseen, se on niin raskauttava asia hoitolaitoksen näkökulmasta, että se olisi pitänyt välittömästi irrottaa.. ja sitä paitsi jos siinä on alle 16-vuotias lapsi kyseessä, niin se on automaattisesti poliisiasia, ei siinä ole mitään miettimistä. Outo asia ja osoittaa selkeästi, että siellä on salailua, joka ei missään tapauksessa sovi tollaiselle laitokselle."
"Tollasen tiedon saatuaan mun mielestäni jokainen joka on perillä on velvollinen välittömästi huolehtimaan siitä, että sellainen hyväksikäyttö jollaiseksi se alaikäisen kohdalla automaattisesti katsotaan niin ei voi jatkua. Ja sitten aivan käsittämätöntä. Vaikka toisaalta, sekin sopii tähän profiiliin. Että siellä on tällaista salailua ja salakähmäisyyttä ja epämääräisyyksiä ja suoranaisia laittomuuksia ollut ilmeisen paljon. Hurja juttu.
Kun henkilökunta lähtee tolle linjalle, sitten ollaan hukassa. Lapsi vahingoittuu enemmän kuin mikään ehkä olisi vahingoittanut kotona. Siinä mielessä lastenkodin asema turvallisena sijoituspaikkana on kyllä niin kuin väärinkäytetty käsittämättömän hurjasti, se on käsittämätön asia."

Työntekijä aloitti lastenkodissa kun tyttö oli 15 vuotta.

Lastenkodin varajohtaja on turvannut selustansa kertomalla että suhde paljastui kaksi viikkoa sen jälkeen kun tyttö täytti 18 vuotta.

Keskustelin työntekijän kanssa muutama tunti ennen ohjelman valmistumista. Hän kertoo, että pari elää tänä päivänä yhdessä avoliitossa. Suhde on hänen sanojensa mukaan alkanut kun tyttö oli 17 vuotta. Työntekijä itse oli silloin 25 vuotta. Mutta, nyt jätän heidät rauhaan.

Minulle ainoa olennainen asia on säätiön tapa hoitaa tällaisia tilanteita.

”Jos viranomaiset olisivat saaneet tietää tilanteesta olisi voinut käydä huonosti”

Kokouksessa oli nykyisistä hallituksen jäsenistä Krogerus-Therman. Siinä oli toiminnanjohtaja Valter Gadolin, talousrikoksista myöhemmin tuomittu Matti Ståhlberg - ja hallituksen puheenjohtajana vuosina 2002-12 toiminut entinen Aktian pääjuristi Ralf Blomqvist. Ainoa kuva jonka olen löytänyt miehestä on lakimiesmatrikkelissa. Miehellä on tapana lyödä luuri korvaan kun soitan hänelle. Jarmo Kaila tapasi hänet yhdessä kokouksessa, vuonna 2004.

Jarmo Kaila, Lastenkodin johtaja 2004, Bensowin lastenkotisäätiö:
"Kättelin häntä, hän ei sanonut sanaakaan nimensä jälkeen, että ei mulle jäänyt minkäänlaista kuvaa hänestä."
"Hyvin mielenkiintoinen organisaatio se on ollut, todellakin. Se on mun mielestäni mahdollista vain sillä tavoin, että säätiöiden valvonta on äärettömän huonoa, on ollut.. sitä ei ole ollut ollenkaan käytännössä."

Melkein vuosittain säätiön hallitus on keskustellut lastenkotitoiminnan muuttumisesta. Pöytäkirjojen mukaan keskustelu on aina päättynyt siihen, että lastenkotiin on tulossa vain ongelmalapsia, ja sellaisia ei haluta. Mitä lähemmäksi lastenkodin lopullinen tuho on tullut, sitä hienommissa ravintoloissa hallituksen kokoukset on pidetty.

Juha Viertola, säätiövalvonnasta vastaava johtaja, Patentti- ja rekisterihallitus:
"Se on varmaan pitkä prosessi että tämä lastenkotitoiminta on kaatunut. Ja sitten ei olla mietitty sitä korvaavaa toimenpidettä millä sitä varallisuutta käytetään säätiön tarkoitukseen. Minusta se oli se ongelmakysymys, ja tarkkailtava asia vieläkin. On vuosia kestänyt se pohdinta että harjoitetaanko lastenkotitoimintaa, niin kuitenkin ajatusmaailma on lähtenyt siitä, että ei olekaan mitään korvaavaa mitä tehtäisi sen tilalle, vaan ollaan tyydytty siihen päiväkotitoimintaan, joka ei ole säätiön perustarkoituksen toteuttamista, vaan se voi olla sivutoimena mukana. Kyllä päätoimialana pitää olla suojelutarpeessa olevien lasten tukeminen."

Jarmo Kaila, Lastenkodin johtaja 2004, Bensowin lastenkotisäätiö:
"No ainakin se perustelu siitä, että lapsia ei olisi ollut tai olisi ollut tulossa sinne, niin se on ehdottomasti virheellinen, koska kyllä heitä olisi ollut tulossa. Se ei ollut puhtaasti ruotsinkielinen lastenkoti, siellä oli useita kaksikielisiä lapsia ja lapsia joiden äidinkieli oli suomi ja puhtaasti suomenkielisiä, jotka eivät puhuneet ruotsia ollenkaan, niin eihän se voi olla kestävä perustelu. Kyllä lapsia olisi ollut tulossa."

Bensowin lastenkotisäätiön hallituksen pöytäkirjat kertovat miten säätiö itse tuhosi lastenkotinsa.

Säätiön nykyinen hallitus ei ole syyllinen lastenkodin alasajoon. Vain yksi hallituksen jäsenistä on ollut mukana pitkään, 18 vuotta.

Mutta, nykyinen hallitus on sotkenut säätiön miljoonien valvonnan ja hallinnon niin, että Patentti- ja rekisterihallitus todennäköisesti joutuu hakemaan hallituksen erottamista käräjäoikeuden päätöksellä.

Osaamattomuudesta, piittaamattomuudesta ja salailusta on tullut säätiön hallitusten perinne, josta on vaikea päästä irti.

Jarmo Kaila, Lastenkodin johtaja 2004, Bensowin lastenkotisäätiö:
"Joskus pitää kysyä varsinkin tällaisen yleishyödyllisen säätiön kohdalla, jonka tarkoitus on vielä pitää lastenkotia, niin hiukan moraaliakin. Että se ei ole pelkästään laillisuusasiat jotka siinä vaikuttaa. Täytyy olla jonkinlainen etiikka mukana aina silloin kun on kysymys lasten asiasta ja jos se puuttuu niin musta laillisuus ei ole niin paljon merkitystä. Niin kuin on tässä tapauksessa nähty. Molemmat on tavallaan hävinnyt."