Hyppää pääsisältöön

Hyvää yötä ja onnea

George Clooney ja David Strathairn elokuvassa Hyvää yötä ja onnea
George Clooney ja David Strathairn George Clooney ja David Strathairn elokuvassa Hyvää yötä ja onnea hyvää yötä ja onnea

George Clooneyn palkittu ohjaustyö Hyvää yötä ja onnea sijoittuu 1950-luvulle, jolloin senaattori Joseph McCarthy piinasi kommunistivainoillaan toisesta maailmansodasta toipuvaa Amerikkaa.

Paniikissa oleva kansakunta pelkäsi ilmiantoja ja vain harva uskalsi arvostella poliitikon mielivaltaista noitajahtia. Joukko CBS-televisioyhtiön toimittajia ei kuitenkaan antaudu pelolle, vaan käy kamppailuun senaattoria vastaan.

Vastaiskua johtaa Edward R. Murrow (David Strathairn), 1950-luvun amerikkalaisen television elävä legenda, yhdessä tuottajansa Fred Friendlyn (George Clooney) kanssa. Kaksikko vetoaa sananvapauteen ja pyrkii osoittamaan, kuinka vääristyneitä ja demokratian vastaisia McCarthyn argumentit ovat. Murrow kumoaa McCarthyn väitteet suorassa lähetyksessä yksi kerrallaan ja päättää aina ohjelmansa toivotukseen – Good night, and good luck!

Tosipohjainen elokuva on mustavalkoinen, ja senaattori McCarthy esiintyy siinä arkistomateriaalissa omana itsenään.

  • Hyvää yötä ja onnea (Good Night, and Good Luck), USA 2005. O: George Clooney. N: David Strathairn, George Clooney, Jeff Daniels.

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa