Hyppää pääsisältöön

Valokuvateos Pullopostia lapsuudesta

Aapo Huhdan valokuvateos Pullopostia lapsuudesta kertoo siitä, kun alkoholismiin liittyvä häpeä on syyttömän ihmisen - alkoholistin lapsen - harteilla.

Vanhempien alkoholinkäyttö koskettaa kymmeniä tuhansia suomalaisia lapsia päivittäin. Lapsen elämää päihdeongelmaisen vanhemman kanssa leimaa ahdistus ja häpeä. Häpeä muokkaa lapsen minäkuvaa ja itsetuntoa kasvun kannalta kriittisessä iässä: kun lapsen tulisi kasvaa upeaksi ja pärjääväksi nuoreksi aikuiseksi, mieleen iskostuukin ajatus omasta huonommuudesta.

Häpeä estää lasta ja nuorta hakemasta apua. Se estää myös lohduttavan keskustelun ystävien kanssa. Koska lapsella on tarve suojella omia vanhempiaan, puhumattomuus ja pärjäämisen eetos jatkuvat helposti aikuisuuteen saakka. Toiset alkoholistien lapset pystyvät avautumaan vasta vanhempien kuoleman myötä; toiset eivät anna anteeksi koskaan. Pullopostia lapsuudesta -dokumenttisarjan keskeinen teema on kannustaa heitä hakemaan apua vielä aikuisenakin.

Valokuvateosta kuvattiin yhden päivän aikana eri puolilla Helsinkiä. Kuvien teemat käsittelevät lapsen surua ja häpeää sekä armotonta riippuvuutta vanhemmasta - jota lapsi ei pysty valitsemaan eikä vaihtamaan.

Aapo Huhdan kuvasarja, asemalaituri
Aapo Huhdan kuvasarja, asemalaituri aapo huhta

Aapo Huhdan kuvasarja, trampoliini
Aapo Huhdan kuvasarja, trampoliini aapo huhta

Aapo Huhdan kuvasarja, muotokuva surullinen
Aapo Huhdan kuvasarja, muotokuva surullinen aapo huhta

Aapo Huhdan kuvasarja, halaus
Aapo Huhdan kuvasarja, halaus aapo huhta

Aapo Huhdan kuvasarja, asematunneli
Aapo Huhdan kuvasarja, asematunneli aapo huhta

Aapo Huhdan kuvasarja, baari
Aapo Huhdan kuvasarja, baari aapo huhta

Aapo Huhdan kuvasarja, muotokuva pimeässä
Aapo Huhdan kuvasarja, muotokuva pimeässä aapo huhta

Aapo Huhdan kuvasarja, nakkikioski
Aapo Huhdan kuvasarja, nakkikioski aapo huhta

Valokuvaaja Aapo Huhta (synt. 1985) työskentelee useille koti- ja ulkomaisille aikakausjulkaisuille. Dokumentaarisia valokuvateoksia julkaiseva Huhta on palkittu muun muassa Vuoden nuori valokuvaaja 2011 -palkinnolla ja valittu Magnum-kuvatoimiston Top 30 Under 30 -listalle v. 2014.

Pullopostia lapsuudesta -dokumenttisarja ja vertaistuki - yle.fi/pulloposti

Kommentit