Alumiinin terveyshaitat huolestuttavat. Asiantuntija muistuttaa, että antiperspiranttien yhteyttä rintasyöpään ei ole osoitettu. Hän kehottaa nostamaan katseen kainalosta: alumiinia on myös juomavedessä, muissa kosmetiikkatuotteissa ja rokotteissa. Moni myös käyttää antiperspirantteja tai deodorantteja turhaan - vain tavan vuoksi.
Alumiinin mahdolliset terveysriskit puhuttivat jo kymmenisen vuotta sitten - myös Kuningaskuluttajassa. Ylen hiljattain esittämä saksalainen dokumentti Ongelmana alumiini (2012) nosti keskustelun taas pintaan.
Antiperspiranteissa on aina alumiinia
Antiperspiranteissa alumiiniyhdisteet ovat yleensä toiseksi yleisin ainesosa - heti veden jälkeen. Pikkupräntistä ne löytyvät useimmiten nimillä aluminium chlorohydrate tai aluminium zirconium.
Myös yhdistelmätuotteet, joissa lukee “antiperspirant deodorant”, sisältävät alumiiniyhdisteitä. Samoin jotkut deodorantit. Suurimmassa osassa deodorantteja ei kuitenkaan ole alumiinisuoloja.

Yhteyttä rintasyöpään ei ole osoitettu
Kosmetiikka-asiantuntija Päivi Kousan mukaan tutkimukset eivät edelleenkään ole osoittaneet alumiinin yhteyttä naisten rintasyöpään. Kousa on farmaseutti, estenomi, kemian ja biologian opettaja (FM) ja tekee väitöskirjaa kemian opetuksesta.
– Vuoden 2007 tutkimus totesi, että kainaloiden seudulla on suurempi alumiinipitoisuus kudoksissa kuin rinnoissa. Ei kuitenkaan selvinnyt, tuleeko alumiinipitoisuus antiperspirantista vai esimerkiksi elimistön aineenvaihdunnasta, Kousa toteaa.
Hän yhtyy brittiläisen syöpäjärjestön artikkeliin, jonka mukaan “dödöjen” rintasyöpäriskistä ei löydy vakuuttavia todisteita. Artikkeli viittaa 176 naisen otannalla tehtyyn tutkimukseen vuodelta 2013 - tosin ilman lähdeviitteitä.
Euroopan komission tiedekomitea SCCS totesi vuonna 2014, ettei ole näyttöä siitä, että antiperspiranttien käyttö voisi johtaa terveydelle haitallisiin alumiinimääriin. Tiedekomitea toivoo kylläkin lisätutkimuksia.
Elimistön sisään vai ihon pintaan?
Uusia tutkimuksia odottaessa moni välttää antiperspirantteja varmuuden vuoksi. Se vaatii kyllä hieman vaivannäköä: Pienten kauppojen deodoranttihyllyssä ei useinkaan ole muuta kuin antiperspirantteja.

Kosmetiikka-asiantuntija muistuttaa kuluttajia, jotka jättävät antiperspirantit kauppaan kaiken varalta:
– Rokotteiden ja muiden pistosten sisältämästä alumiinialtistuksesta puhutaan kovin vähän. Ihminen saa alumiinia myös ruoasta ja juomavedestä sekä lukuisista muista kosmetiikkatuotteista, Päivi Kousa sanoo.
– Rokotteet, ruoka ja juoma menevät selvästi elimistöön. Olisin varsinkin rokotteista enemmän huolissani kuin iholle jätettävistä tai poishuuhdeltavista tuotteista.
Ratkaisuna luomukainalot?
Päivi Kousa ihmetteli jo vuosia sitten, miksi niin moni ylipäänsä laittaa aineita kainaloon.
– Lähes kaikille “dödön” käyttö on teini-iästä vakiintunut tapa. Noin 30 prosenttia väestöstä ei kuitenkaan tarvitse näitä aineita, koska hiki ei haise tai sitä ei erity runsaasti.
Kousa vinkkaa testaamaan asiaa itse. Jos oma hajuaisti ei toimi, voi pyytää kaveria haistamaan, onko hajun perusteella tarvetta “dödölle”.
– Jos huolehtii hyvin kainaloiden ja vaatteiden pesusta, aineita ei välttämättä tarvitse. Silloin ei tarvitse murehtia mahdollisia terveysriskejäkään.
Kemikaalien kokonaisuus on isompi riski
Yksittäisten kemikaalien sijaan nyt ollaan enemmän huolissaan kemikaalien kokonaisuuden aiheuttamasta altistuksesta. Se on Päivi Kousan mukaan hyvä asia.
– Lisäksi moni muu kemikaali on osoittautunut haitaksi terveydelle ja ympäristölle, joten alumiini ei mahdu edes “haitallisten top 10:iin”. Tämä ei tietenkään tarkoita, ettei alumiinin vaikutuksia pitäisi edelleen tarkkailla ja tutkia, Kousa painottaa.
Muokattu 27.3.15: Päivi Kousan koulutus lisätty.
Lue myös:
Kuningaskuluttajan testissä alumiinittomat deodorantit
Blogi: Antiperspiranttien alumiinianomalia