Hyppää pääsisältöön

Kitkerä totuus suklaasta

Kitkerä totuus suklaasta, yle tv1
Nuori poika haravoi kaakaopapuja Norsunluurannikolla. Kitkerä totuus suklaasta, yle tv1 Kuva: ©ROMANO kitkerä totuus suklaasta

TV1 sunnuntaina 29.3.2015 klo 23.25 - 00.13
Ohjelmalla ei ole nettikatseluoikeuksia.

Suklaan raaka-aineen hinta on romahtanut. Yhä useammin kaakaopapuja poimivat lapset. Dokumentti Kitkerä totuus suklaasta näyttää, mitä nykypäivän orjuus on ja miten tunnettuja merkkituotteita valmistetaan.

Lapsiorjat kaakaomailla

Malissa salaa kuvattu kuvamateriaali paljastaa, miten lapsia viedään laittomasti naapurimaahan Norsunluurannikolle. Nuorimmillaan seitsenvuotiaat lapset kantavat raskaita kuormia ja työskentelevät vaarallisissa olosuhteissa kaakaoplantaaseilla.

Länsi-Afrikassa sijaitseva Norsunluurannikko on maailman suurin kaakaon tuottajamaa, joka tuottaa 40 prosenttia maailman kaakaosta.

Kaakao viedään Eurooppaan ja Yhdysvaltoihin, jossa sitä käytetään monenlaisten elintarvikkeiden, pääasiassa suklaan, valmistukseen.

Miten sopimus pitää?

Palkittu tanskalaisjournalisti Miki Mistrati paljastaa kitkerän tarinan makeiden herkkujen taustalta. Hän haastattelee työstä vapautettuja lapsia, paikallisaktivisteja ja viranomaisia.

Suuryritykset, kuten Nestlé ja Mars, allekirjoittivat vuonna 2001 sopimuksen, jossa ne lupasivat työskennellä lapsityövoiman käyttöä vastaan. Tavoitteena oli, että lapsityövoimaa ei käytettäisi kaakaoteollisuudessa enää vuoden 2008 jälkeen.

Kaksi vuotta sopimusajan päättymisen jälkeen lapset raatavat edelleen kaakaoplantaaseilla.

The Dark Side Of Chocolate. Tuotanto: DR, Tanska, 2010. Dokumentti on esitetty TV1:llä edellisen kerran vuonna 2013.

Muualla verkossa:
The Dark Side Of Chocolate

 • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

  Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

  Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.

 • Jouluiset gospelin sävelet kaikuvat Riemulauluissa su 12.12. klo 10

  Haastateltavana lastenlääkäri Leena Kaartinen.

  Joulukuun Riemulauluissa teemana on Tienraivaaja. Saarnakeskustelussa haastatellaan lastenlääkäri Leena Kaartista, joka on tehnyt merkittävää auttamistyötä Afganistanissa. Lahden Gospelkuoro tunnelmoi Marjaana Turusen johdolla. Laulusolistina esiintyy Laura Autio. Lotilan koulun musiikkiluokkien Laulupuu-kuoron herkät lauluesitykset tuovat herkkää adventin tunnelmaa. Riemulaulujen juontajina toimivat Elina Vaittinen ja Riku Suokas.

 • Hoosianna kajahtaa televisiossa ja radiossa ensimmäisenä adventtina 28.11.

  Ensimmäinen adventti kutsuu laulamaan Hoosiannaa.

  Ensimmäisenä adventtisunnuntaina 28.11. klo 10 lähetetään Hoosianna-jumalanpalvelukset suorana sekä televisiossa että radiossa. Televisiojumalanpalvelus tulee Pyhän Pietarin kirkosta Siuntiosta ja radiojumalanpalvelus on perheiden Hoosianna-kirkko, joka lähetetään Lohjalta Pyhän Laurin kirkosta.